Αλλαγές στα κόκκινα δάνεια: Χαρίζουν έως και 90% σε απόρους και ευάλωτες ομάδες

Αλλαγές στα κόκκινα δάνεια: Χαρίζουν έως και 90% σε απόρους και ευάλωτες ομάδες
Σαρωτικές αλλαγές έρχονται στα «κόκκινα δάνεια», την στιγμή που η στάση πληρωμών αγγίζει το 40%. Η κυβέρνηση εξετάζει ιδιαίτερα ευεργετικές ρυθμίσεις, ώστε να λυθεί ο «φαύλος κύκλος» των απλήρωτων οφειλών προς τις τράπεζες, από άπορους, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, και επιχειρήσεις που έχουν «χτυπηθεί» από την κρίση.

Τις κυβερνητικές προθέσεις, αποκάλυψε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, σε συνάντηση που είχε με τους τραπεζίτες, την Δευτέρα.

Όπως γράφει το Πρώτο Θέμα, στόχος της παρέμβασης είναι ο τομέας των «κόκκινων δανείων» ώστε να ανακουφιστούν ορισμένες κατηγορίες δανειοληπτών, ενώ το πλαίσιο θα αφορά τα στεγαστικά, και όχι άλλες κατηγορίες δανείων, όπως για παράδειγμα τα καταναλωτικά.

Το σχέδιο, επικεντρώνεται στην προστασία της πρώτης κατοικίας των παρακάτω ομάδων:

  • Tων ανέργων
  • Των προσώπων με προβλήματα υγείας
  • Των οικογενειών με πολύ χαμηλό εισόδημα

Προσοχή όμως γιατί οι ρυθμίσεις αυτές δεν θα αφορούν τον κάθε δανειολήπτη που θα επικαλεστεί την δικαιολογία της ύφεσης, αλλά θα αφορά κατηγορίες δανειοληπτών, με συγκεκριμένα κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια.

Για παράδειγμα, η προστασία των ανέργων, θα αφορά ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, μακροχρόνια μη απασχολούμενους, και χωρίς περιουσιακά στοιχεία.

Όσοι πολίτες είναι οικονομικά αδύναμοι, άποροι και ανήκουν σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες με σοβαρά προβλήματα διαβίωσης, θα φτάσει σε ποσοστό έως και 90%.

Να σημειωθεί ακόμα, ότι οι εν λόγω ρυθμίσεις δεν θα καλύπτουν για παράδειγμα κάποιον που κατέχει τρία ακίνητα αλλά δεν πληρώνει το δάνειο του.

Ανακούφιση και για τις μικρές επιχειρήσεις

Όπως αναφέρουν πηγές από το Υπουργείο Ανάπτυξης, στόχος είναι να αποκτήσουν οι τράπεζες –υπο συγκεκριμένες προϋποθέσεις- την δυνατότητα να διαγράφουν δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους 50.000 ευρώ, εφόσον διασφαλίζεται η επιβίωση τους και η διασφάλιση θέσεων εργασίας.

Αξιολόγηση