Μέλος ΕΚΤ: Σε μία συστημική κρίση θα απαιτείτο ευελιξία ως προς τη διάρκεια του ELA

Μέλος ΕΚΤ: Σε μία συστημική κρίση θα απαιτείτο ευελιξία ως προς τη διάρκεια του ELA
Η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προς τις ελληνικές τράπεζες είναι προσωρινή, αλλά ενδεχομένως να είναι απαραίτητη μία ευελιξία σχετικά με τον χρόνο διάρκειάς της εν μέσω μίας «συστημικής κρίσης», υποστήριξε -σύμφωνα με το Ρόιτερς- το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Πέτερ Πράετ.

Ο Πράετ, επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, δήλωσε στην πορτογαλική εφημερίδα Jornal de Negοcios ότι αυτό είναι ένα «ζήτημα που θα πρέπει να συζητήσουν οι πολιτικοί», το τι δηλαδή απαιτείται από την ελληνική κυβέρνηση.

Το Ρόιτερς αναφέρεται στο σημερινό Eurogroup και στη συνάντηση που θα έχει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι επισημαίνοντας ότι ο ELA (δηλαδή ο μηχανισμός για την παροχή έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα) -από τον οποίο τώρα εξαρτώνται οι ελληνικές τράπεζες- χορηγείται έπειτα από έγκριση της ΕΚΤ. Το πρακτορείο επισημαίνει ότι τυχόν αποτυχία συμφωνίας για την Ελλάδα θα επιτάχυνε την εκροή κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες. Σε περίπτωση που οι τράπεζες καθίσταντο αφερέγγυες, λέει το Ρόιτερς, η ΕΚΤ δεν θα είχε πολλές επιλογές παρά να διακόψει την χορήγηση του ELA.

Αξιολόγηση