Ποια είναι τα σημεία «κλειδιά» που θα κρίνουν την συμφωνία Ελλάδας-ΕΕ

Ποια είναι τα σημεία «κλειδιά» που θα κρίνουν την συμφωνία Ελλάδας-ΕΕ
Έλληνες και ξένοι τεχνοκράτες «τρέχουν» να παραδώσουν στο Eurogroup μέχρι την Δευτέρα πλήρες τεχνικό κείμενο που να περιγράφει τι μένει και τι φεύγει από το παλαιό «μνημόνιο», κατά την μετάβαση προς τη νέα συμφωνία της χώρας μας με τους δανειστές.

Στις Βρυξέλλες δουλεύουν ήδη κλιμάκια εμπειρογνωμόνων για τη συμφωνία-"γέφυρα", που θα πρέπει να λάβει την πολιτική έγκριση από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης, και θα ορίζει επακριβώς πώς θα γίνει η μετάβαση από το «παλιό» πρόγραμμα στο «νέο».

Μεγάλο «αγκάθι» παραμένει να αποσαφηνιστεί όμως ποιο είναι το «καλό» 70% και ποιο το «τοξικό» 30% των παλαιών μέτρων, αλλά και από ποια θα αντικατασταθούν.

Όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα στο Πρώτο Θέμα, η συμφωνία θα προβλέπει:

- χαλάρωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα

- νέο σύστημα εποπτείας εμπειρογνωμόνων με το οποίο θα συνεργάζεται η Αθήνα (άγνωστο αν θα συμμετέχει το ΔΝΤ)

- συνέχιση των αποκρατικοποιήσεων

Πρακτικά πάντως θεωρείται ακόμα αμφίβολο αν θα συμφωνήσουν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές μέχρι την Δευτέρα.Πηγές της ευρωζώνης δεν αποκλείουν να χρειαστεί να παραταθούν οι διαβουλεύσεις μέχρι τα τέλη του μηνός.

Σύμφωνα πάντα με το Πρώτο Θέμα, τα σημεία «κλειδιά» στο παζάρι προς μία νέα συμφωνία, τα οποία πρέπει να εξεταστούν άμεσα, είναι:

1. Επέκταση της υφιστάμενης δανειακής σύμβασης και χρηματοδότησης όσο διαρκεί, από 4 έως 6 μήνες ή για όσο συμφωνηθεί.

2. Σχέδιο μεταρρυθμίσεων «ελληνικής επιλογής» αλλά με προστιθέμενη αξία στην οικονομία και την κοινωνία, όπως πχ την αποδοτικότητα του δημοσίου, την διαφάνεια και την πάταξη της διαφθοράς κλπ.

3. Διαπραγμάτευση του ύψους του ελληνικού χρέους, σε πολυμερή ή και διμερή βάση, με στόχο την χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων και ιδίως της δέσμευσης για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

4. Διαμόρφωση ενός οδικού χάρτη μετάβασης από το Μνημόνιο στην "μεταμνημονιακή" εποχή, για να επανέλθει η ομαλότητα στη χώρα, να ηρεμήσουν οι αγορές και να αποκατασταθεί η ρευστότητα.

Αξιολόγηση