Δήλωση Λαγκάρντ: Το ΔΝΤ δίνει 17,5 δισ. δολάρια στην Ουκρανία

Δήλωση Λαγκάρντ: Το ΔΝΤ δίνει 17,5 δισ. δολάρια στην Ουκρανία
Σε συμφωνία, σε επίπεδο τεχνικών στελεχών, για την παροχή 17,5 δισ. δολαρίων ήρθε το ΔΝΤ και η Ουκρανία, στο πλαίσιο ενός τετραετούς προγράμματος, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα η γενική διευθύντρια του ταμείο, Κριστίν Λαγκάρντ.

Το πακέτο αυτό θα αφορά μια Διευρυμένη Χρηματοδοτική Διευκόλυνση (Extended Fund Facility) διάρκειας τεσσάρων ετών που θα συνδέεται με σειρά οικονομικών μεταρρυθμίσεων. «Μαζί με άλλες διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες, το συνολικό ύψος της βοήθειας προς την Ουκρανία αναμένεται να φτάσει τα 40 δισ. δολ.», σημείωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Σημειώνεται ότι το νέο δανεικό πρόγραμμα θα υποβληθεί για έγκριση στο Δ.Σ. του ΔΝΤ μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου.

«Εν ολίγοις, το νέο αυτό πρόγραμμα προσφέρει μια σημαντική ευκαιρία στην Ουκρανία… σε μια κρίσιμη στιγμή στην ιστορία της χώρας. Αν και είναι ένα ολοκληρωμένο και ισχυρό πρόγραμμα, υπόκειται επίσης σε υψηλούς κινδύνους», δήλωσε η Λαγκάρντ.

Μεταξύ των μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να υλοποιήσει η Ουκρανία είναι να αυξήσει τις τιμές ενέργειας ώστε να πλησιάσουν τα επίπεδα της αγοράς μέσα στα επόμενα δύο χρόνια και να δρομολογήσει ευρύτερες οικονομικές, τραπεζικές και δικαστικές μεταρρυθμίσεις.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Arseniy Yatsenyuk δήλωσε ότι το Κίεβο θα δρομολογήσει ένα ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα περιλαμβάνει την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος, μέτρα λιτότητας και αλλαγές στον ενεργειακό τομέα.

«Είναι ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων όχι για το ΔΝΤ αλλά για την Ουκρανία», δήλωσε.

Αξιολόγηση