Γερμανική εφημερίδα: «Μήπως η Ελλάδα δικαιούται πράγματι αποζημιώσεις;»

Γερμανική εφημερίδα: «Μήπως η Ελλάδα δικαιούται πράγματι αποζημιώσεις;»
Εκτενή αναφορά για την απαίτηση της ελληνικής κυβέρνησης να πάρει αποζημιώσεις για το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, κάνει σε άρθρο της η γερμανική εφημερίδα Bild η οποία διερωτάται αν πράγματι οι Έλληνες δικαιούνται τις αποζημιώσεις.


Το άρθρο ξεκινά με τη θέση ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θέλει να χρηματοδοτήσει το κοινωνικό πρόγραμμά του με τα δισεκατομμύρια από τις γερμανικές αποζημιώσεις.

«Η Αθήνα έχει την ηθική ευθύνη να ζητήσει τις επανορθώσεις από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια των προγραμματικών του δηλώσεων στη Βουλή.

Η Bild κάνει μία ιστορική αναδρομή στο 1960 οπότε η Γερμανία υπέγραψε μία συνθήκη με την Ελλάδα για «κλείσιμο» του θέματος και σύμφωνα με την οποία η Γερμανία θα έπρεπε να καταβάλει 115 εκατ. μάρκα.

Ωστόσο, δεν συμπεριελήφθη ένα αναγκαστικό δάνειο ύψους 476 εκατομμυρίων μάρκων του 1942 προς χάριν του ναζιστικού καθεστώτος και το οποίο δεν εξοφλήθηκε προς την Αθήνα. Γι αυτό και η Ελλάδα φωνάζει για αυτά τα 11 δισ. ευρώ.

«Δικαιούται η Αθήνα τα χρήματα;»

Η απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης είναι: Όχι.

«Το ζήτημα με τις αποζημιώσεις έχει κλείσει από το 1960. 70 χρόνια μετά τον πόλεμο έχουν χάσει το δικαίωμά τους για αποζημιώσεις», εξηγεί το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

«Αν η Ελλάδα επιβληθεί με τις διεκδικήσεις της, μπορεί οι αξιώσεις της σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών να είναι υψηλότερες. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους ίσως κυμανθεί μεταξύ των 3,5 με 76 δισ. δολάρια, δηλαδή περίπου 62,5 δισ. ευρώ», καταλήγει το δημοσίευμα.

Αξιολόγηση