Τα 10 σημεία της πρότασης Γ. Βαρουφάκη στο Eurogroup

Τα 10 σημεία της πρότασης Γ. Βαρουφάκη στο Eurogroup
Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και η μείωση του απαιτούμενου πρωτογενούς πλεονάσματος αποτελούν κόκκινες γραμμές της Αθήνας, σύμφωνα με πηγή του ΥΠΟΙΚ.

Με ένα εναλλακτικό σχέδιο -να μην διαρκέσει η παράταση έως την 1η Ιουνίου, που είναι το επίσημο ελληνικό αίτημα, αλλά έως την 1η Σεπτεμβρίου- πορεύεται, σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΟΙΚ, η κυβέρνηση προς το πρώτο μεγάλο διαπραγματευτικό crash test της Τετάρτης.

Το σχέδιο στηρίζεται, σύμφωνα με πηγές, και σε επιστολή Juncker η οποία είναι όπως λένε δείγμα καλής διάθεσης από την άλλη πλευρά. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι το πρόγραμμα προβλέπει συζήτηση την Τετάρτη και οριστικοποίηση του σχεδίου, εφόσον συμφωνούν και τα υπόλοιπα κράτη, στο Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου.

Όσο για το σενάριο διευρυμένου μεταβατικού σχεδίου περιλαμβάνει και αίτημα για καταβολή μέρους από τα 7,2 δισ. ευρώ με τα οποία συνδέεται η παρούσα αξιολόγηση.

Στις Βρυξέλλες σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΟΙΚ θα παρουσιαστούν δέκα μεταρρυθμίσεις-έκπληξη με στόχο να αναστραφεί το κλίμα το οποίο όμως αναμένεται δύσκολο. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι θα ετοιμάζεται ένα κείμενο ελληνικών προτάσεων που θα μοιάζει σαν να κατατέθηκε από δικηγόρο της Wall Street περιλαμβάνοντας όμως και μεταρρυθμίσεις.

Οι κύκλοι καταγράφουν τις "κόκκινες" γραμμές που περιλαμβάνουν τη διοχέτευση των 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ για την εξυγίανση των κόκκινων δανείων. Μιλούν για τα τρία αιτήματα της μεταβατικής περιόδου αλλά και για πράσινο φως της επένδυσης στον ΟΛΠ. Αιχμές αφήνονται για πολιτικά κίνητρα στις αποφάσεις της ΕΚΤ.

Όπως ανέφεραν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ η ρήξη δεν θα γίνει από εμάς. Θα είμαστε απολύτως λογικοί. Θα προσέλθουμε στο διάλογο με απολύτως λογικά επιχειρήματα. "Θα τους βομβαρδίσουμε με λελογισμένες μετριοπαθείς θέσεις. Θέλουμε συμφωνία δεν θέλουμε ρήξη".

Σημειώνουν επίσης ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται έως ότου υπάρχει σταδιακή προσέγγιση, συμπληρώνοντας ότι κάθε μέρα προχώρα όπως αναμενόταν.

Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires που επικαλείται δηλώσεις υψηλόβαθμου αξιωματούχου του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη μπορεί να συμβεί μόνο από ατύχημα, και είναι απίθανο.

"Δεν πιστεύω ότι η Lagarde, ο Juncker και η Merkel θα αφήσουν να συμβεί αυτό", δήλωσε ο αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου, αφού τόνισε πως πρόκειται για ένα σενάριο που θα μπορούσε να συμβεί μόνο από ατύχημα.

Κόκκινες γραμμές

Αναλυτικά, όπως αναφέρουν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ, τα 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ θα οδεύσουν για την εξυγίανση των "κόκκινων δανείων" ώστε να πάρουν μπρος οι τράπεζες και η αγορά.

Επισημαίνουν ότι το παραπάνω αίτημα αποτελεί μία από τις "κόκκινες γραμμές" της κυβέρνησης για τη μεταβατική περίοδο-γέφυρα και την οποία προσδιορίζουν στο σχέδιο Α τουλάχιστον έως την 1η Ιουνίου και στο σχέδιο Β έως την 1η Σεπτεμβρίου. Στο σχέδιο Β ζητούν και μέρος από τα 7,2 δισ. ευρώ της αξιολόγησης που έχουν μείνει στη μέση. Προσθέτουν στις κόκκινες γραμμές και:

-Παρεμβάσεις στο ζήτημα του χρέους μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν και σε σχήμα swaps με εφαρμογή από 1η Σεπτεμβρίου. «Αν μας ζητήσουν να μείνουμε σε αυτό το πλαίσιο του χρέους χωρίς παρεμβάσεις θα ήταν να ρίχνουμε λάδι στην φωτιά» αναφέρουν κύκλοι ΥΠΟΙΚ.

-Την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης

-Πρωτογενές πλεόνασμα χαμηλότερο, κάνοντας λόγο για στόχο στο 1,5% του ΑΕΠ ίσο με αυτό του 2014

-Επενδυτικό πρόγραμμα αναφερόμενοι και σε ρευστόστητα μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων που θα διοχετεύεται κατευθείαν στην αγορά χωρίς ενδιάμεση παρέμβαση κράτους.

Δέκα μεταρρυθμίσεις

Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρθηκαν σε δέκα πρόσθετες παρεμβάσεις-διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έκπληξη που θα στηρίξουν την πρόταση στην οποία αναφέρθηκε και ο Γ. Βαρουφάκης από τη Βουλή: να παγώσει-ακυρωθεί το 30% των μεταρρυθμίσεων. Ανέφεραν ότι η διαπραγμάτευση προχωρά όπως περιμέναμε χωρίς θεαματικές κινήσεις αφήνοντας παράθυρο για συμφωνία αλλά καθιστώντας και σαφές ότι οι κόκκινες γραμμές θα παραμείνουν.

Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρθηκαν στην συνδρομή ο Gurria, επικεφαλής του ΟΟΣΑ για τη σύνταξη του νέου πακέτου μεταρρυθμίσεων που δεν θα έχουν καμία σχέση όπως είπαν με το tool kit του ΟΟΣΑ, το οποίο κρίνεται όπως είπαν και από τον ίδιο τον Gurria ως μη ικανοποιητικό. Αναφέρθηκαν στη διαπραγμάτευση λέγοντας πως υπάρχουν κόκκινες γραμμές στη λιτότητα και στην αυτοτροφοδοτούμενη κρίση γραμμές από τις οποίες η ΕΛλάδα δεν θα κάνει πίσω.

Αιχμές κατά ΕΚΤ

Οι ίδιοι κύκλοι του υπουργείου έκαναν αναφορά στη θέση της ΕΚΤ και είπαν ότι η απόφασή για άρση άμεσης πρόσβασης σε ρευστότητα από την 11 Φεβρουαρίου αποτελεί πολωτική παρέμβαση με στόχο το σφίξιμο της μέγγενης. Είπαν επίσης ότι η ηγεσία του υπουργείου ήταν γνώστης της απόφασης από το πρωί της ίδιας ημέρας πριν τη συνάντηση Βαρουφάκη-Draghi.

Ιδιωτικοποιήσεις

Ανέφεραν για το θέμα του ΟΛΠ ότι έχει δοθεί το πράσινο φως να προχωρήσει η επένδυση ενώ γενικότερα για τις αποκρατικοποίησης αναφέρθηκε ότι δεν αλλάζει ότι έχει κλείσει αλλά και ότι είναι σε εξέλιξη ελέγχεται κι ότι εγκριθεί προχωράει. Σημείωσαν ότι το ταξίδι του ΥΠΟΙΚ στο Λονδίνο είχε στόχο να καταπραΰνει τα πνεύματα και να στηρίξει το Χ.Α.

Τρία αιτήματα για την περίοδο – γέφυρα

Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ αναφέρουν ότι για την περίοδο γέφυρα, η Ελλάδα ζητά:Πρώτον το 1,9 δισ. ευρώ κερδών ομολόγων που διακρατά η ΕΚΤ, μάλιστα όπως λένε, αν δεν μας εμπιστεύεστε δώστε το ποσό στο ΔΝΤ.Δεύτερον 8 δισ. ευρώ επιπλέον δικαίωμα έκδοσης εντόκων «ώστε να υπάρχει εμπιστοσύνη των αγορών» θεωρώντας ότι το όριο των 15 δισ. είναι αυθαίρετο και,τρίτον πολιτική ευελιξία στο ύψος της χρηματοδότησης μέσω του ELA.

Δύο λόγοι για παράταση έως τέλος Μαΐου

Σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΟΙΚ ο χρόνος βάση του οποίου ζήτησε παράταση επιλέχτηκε βάσει δύο παραγόντων και είναι στρατηγικός. Τον Ιούνιο λήγουν 6,7 δισ. ευρώ ομόλογα της ΕΚΤ τα οποία πρέπει να πληρωθούν αλλά και έως τότε διενεργούνται εκλογές σε Ισπανία και Φινλανδία οι οποίες ενδεχομένως να περιπλέξουν την κατάσταση. Στο σχέδιο Β ζητείται και το ποσό της δόσης που εκκρεμεί, ενώ για την περίοδο του νέου προγράμματος από την 1η Σεπτεμβρίου και μετά η Ελλάδα δεν θέλει άλλα δάνεια. ΠΡος το παρόν αυτό που ζητά ουσιαστικά είναι μόνο χρόνο ούτως ώστε να μπορεί από τις 25/2 να καταθέσει τέσσερα κεφάλαια προτάσεων για τις μεταρρυθμίσεις, την ανθρωπιστική κρίση, τις επενδύσεις και το χρέος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ