Βαρουφάκης: «Δεν θα κάνουμε καμία κίνηση που θα εκτροχιάσει τον προϋπολογισμό»

Βαρουφάκης: «Δεν θα κάνουμε καμία κίνηση που θα εκτροχιάσει τον προϋπολογισμό»
Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση δεν θα προβεί σε καμία κίνηση που θα εκτροχιάσει τον προϋπολογισμό και θα προχωρήσει σε βαθιές μεταρρυθμίσεις σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, έστειλε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή.

«Στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους προσερχόμαστε με ένα και μοναδικό αίτημα. Να μας δοθεί η ευκαιρία να καταθέσουμε τις προτάσεις μας», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

«Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ήταν καταδικασμένο να αποτύχει όποιος και εάν το εφάρμοζε», τόνισε ο υπ. Οικονομικών, καθώς όπως είπε δόθηκε «το μεγαλύτερο δάνειο στην ιστορία στο πιο πτωχευμένο κράτος της Ευρωζώνης»..

«Το τέλος της κρίσης δεν θα έρθει αν πούμε άλλο “ναι”», εξήγησε ο κ. Βαρουφάκης, αναφορικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Ο κ. Βαρουφάκης υπογράμμισε πως όλο το πρόγραμμα που επιβλήθηκε στην Ελλάδα ήταν λάθος: «τι ωραία που θα ήταν αν το φάρμακο ήταν πικρό μεν, σωστό δε», δήλωσε, εξηγώντας πως αυτό απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

Μάλιστα, η αποτυχία του προγράμματος είναι κάτι που σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη παραδέχονται και τα μέλη της τρόικας «όσο τα μικρόφωνα είναι κλειστά». «Οι πολιτικές που απαιτούν να καταπιούμε είναι μέρος του προβλήματος», τόνισε.

«Ζητάμε μια συμφωνία γέφυρα μεταξύ του μνημονικού προγράμματος και ενός νέου συμβολαίου που θα βάλει τη χώρα σε πορεία ανασυγκρότησης. Δεν θα κάνουμε καμία κίνηση που θα εκτροχιάσει τον προϋπολογισμό, θα καταθέσουμε και θα βάλουμε μπροστά βαθιές μεταρρυθμίσεις σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ. Ο Άνχελ Γκουρία έρχεται αύριο στην Αθήνα για να μας βοηθήσει. Τρόικα τέλος, όπως έχουν ήδη αποδειχθεί και οι δανειστές. Δεν εννοώ τους τρεις θεσμούς στους οποίους ανήκει η Ελλάδα, αλλά το κλιμάκιο τεχνοκρατών, που δεν είναι εξουσιοδοτημένοι να συζητήσουν μαζί μας τη φιλοσοφία του προγράμματος. Αυτό τελείωσε», τόνισε.

Τέλος ο κ. Βαρουφάκης έκλεισε την ομιλία του με μια αναφορά στον Ανδρέα Παπανδρέου, μεταφέροντας μια φράση του: «Τον yes man δεν τον σέβεται κανένας ούτε αυτός στον οποίον λέει ναι. Ούτε no man. Δεσμεύομαι ως υπουργός οικονομικών μιας ρημαγμένης οικονομίας, δεν θα υπάρχει ποτέ διάθεση αντιπαράθεσης ή αντιδικίας με κανέναν βουλευτή, ιδίως της αντιπολίτευσης».

Διαβάστε επίσης:Καμία σύγκρουση της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ