Όλα τα σχέδια για τις τράπεζες: Ποιοι έρχονται, ποιοι φεύγουν, τι σχεδιάζουν

Όλα τα σχέδια για τις τράπεζες: Ποιοι έρχονται, ποιοι φεύγουν, τι σχεδιάζουν
Οι τραπεζίτες καλούνται να πάρουν τα όπλα τους. Μιχάλης Σαλλας, Λούκα Κατσέλη, Βασίλης Ράπανος, Γιώργος Μιχελής και Νίκος Καραμούζης τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να βιώσουν την δυσκολότερη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας από το 2012, μετά και την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να σταματήσει να δέχεται ως ενέχυρο τα ελληνικά ομόλογα. Επί της ουσίας όλα τα ενέχυρα πάνε στον ELA, σε μία κίνηση που ερμηνεύεται ως ένα σκληρό μήνυμα που στέλνει η ΕΚΤ και κατ' επέκταση οι δανειστές στην ελληνική κυβέρνηση.

Ηδη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης συναντήθηκε με τον επικεφαλής του ομίλου της Πειραιώς Μιχάλη Σάλλα και οι δυο άνδρες συζήτησαν τα επόμενα βήματα της τράπεζας όσον αφορά την ελληνική οικονομία. Η συζήτηση έγινε σε εξαιρετικό κλίμα καθώς οι δυο άνδρες γνωρίζονται από παλιά και εμπιστεύεται ο ένας τον άλλον.

ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ

Μετά και τις αλλαγές που υπήρξαν στην Eurobank με απόφαση του βασικού μετόχου για την τοποθέτηση του διδύμου Καραμούζη-Καραβία στην διοίκηση της τράπεζας και τις πιθανές αλλαγές στην διοίκηση της Εθνικής πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανόν στην Πειραιώς και στην Alpha Bank αλλαγές δεν πρόκειται να υπάρξουν. Οπως αναφέρουν πηγές ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης εξήγησε κατά την διάρκεια των συναντήσεων που είχε στο Λονδίνο με θεσμικούς επενδυτές την προηγούμενη Τρίτη ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές στις διοικήσεις της Πειραιώς και της Alpha Bank. Ανάλογες διαβεβαιώσεις έδωσε και ο υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης σε ξένους επενδυτές την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα.

Στην Εθνικη το πιθανότερο είναι ότι θα τοποθετηθεί η Λούκα Κατσέλη στην θέση της προέδρου και ο Γιώργος Μιχελής (παλαιό στέλεχος της Εμπορικής Τράπεζας) στην θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Αλλαγές θα υπάρξουν και στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με την τοποθέτηση του Παναγιώτη Ρουμελιώτη.

Η φημολογούμενη τώρα επιλογή της κ. Κατσέλη για την προεδρεία της Εθνικής αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες. Η κ. Κατσέλη συνεργάστηκε στενά τα τελευταία χρόνια με τον νυν αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη ο οποίος την εμπιστεύεται απόλυτα. Η ίδια παρά το γεγονός ότι πολεμήθηκε σφόδρα από το επιτελείο του Γιώργου Παπανδρέου όταν ήταν υπουργός Οικονομίας εν τούτοις βγήκε αλώβητη και κερδισμένη από την διαμάχη με τους κηπουρούς του τέως πρωθυπουργού.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΣ

Ενα άλλο πρόσωπο που συζητείται έντονα ότι θα αναλάβει κορυφαία θέση στην Εθνική είναι του τραπεζίτη Γιώργου Μιχελή ο οποίος ήταν κορυφαίο στέλεχος της Εμπορικής στην Ελλάδα και της Eurobank στην Σερβία. Οταν ήταν φοιτητής στην Βοστόνη υπήρξε πολύ δραστήριος με την Ελληνική Κοινότητα. Επειδή του αρέσει πολύ η μουσική και το τραγούδι, μαζί με φίλους Έλληνες κατάφερε να διαδώσει την καλή Ελληνική μουσική εκεί, δημιουργώντας το «Contemporary Greek Ensemble». Εκτός από ένα συγκεκριμένο «στέκι» στη Βοστόνη, το γκρουπ ταξίδεψε και σε άλλες πόλεις της Αμερικής, δίνοντας συναυλίες και κάνοντας αφιερώματα σε σπουδαίους Έλληνες ποιητές. Το 1984, μετά από 16 χρόνια απουσίας από την Ελλάδα, αποφασίζει να επιστρέψει. Ξεκίνησε την καριέρα του στην Εμπορική Τράπεζα και μέχρι το 2004 είναι Γενικός Διευθυντής και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Από το 2004 έως το 2007 γίνεται διευθύνων σύμβουλος για τη Bank Post, θυγατρική της Eurobank στη Σερβία. από το 2010 έως το 2014 διετέλεσε Δήμαρχος Σκοπέλου.

Ο «Ρηγάς» Νίκος Καραμούζης επέστρεψε στο σπίτι του

Η αιφνιδιαστική επιλογή του ισχυρού άνδρα του καναδικού fund FairFax PremWatsa και βασικού μετόχου της Eurobank να επιλέξει τον Νίκο Καραμούζη στην θέση του πρόεδρου της τράπεζας δεν ελήφθη τυχαία. Ο νέος ισχυρός ανήρ του ομίλου είναι αυτό που λέμε «γνήσιος» τραπεζίτης. Ενας άνθρωπος με βαθιά γνώση της τραπεζικής που στο παρελθόν είχε βάλει την δικιά του σφραγίδα και άφησε βαθιά τα αποτυπώματα του στο τραπεζικό σύστημα της χώρας. Επιπρόσθετα γνωρίζει άριστα τα δύσκολα κατατόπια της πολιτικής, αφού είναι έντονα πολιτικοποιημένος και δεν διστάζει να συγκρουστεί προκειμένου να υποστηρίξει τις απόψεις του. O κ. Καραμούζης γνωρίζει άριστα τον όμιλο καθώς έως το 2012 και για 12 χρόνια ήταν αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος. Οπως λένε στενοί του συνεργάτες «ο Νίκος ξαναγύρισε σπίτι του». Ο νέος πρόεδρος της Eurobank στα φοιτητικά του χρόνια ήταν μέλος του Ρήγα Φεραίου. Σπούδασε την Βιομηχανική του Πειραιά και στην συνέχεια έφυγε στο εξωτερικό για μεταπτυχιακά. Η καριέρα του εκτοξεύθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1990 όταν ένας από του μεγαλύτερους τραπεζίτες της χώρας τον παίρνει δίπλα του και τον αναβαθμίζει σε υποδιοικητή της Εθνικής. Το 2000 ο ίδιος αποφασίζει να κάνει ένα μεγάλο βήμα. Ο τότε επικεφαλής της τράπεζας Νίκος Νανόπουλος του ζητεί να συναντηθούν σε ένα από τα εστιατόρια του Αστέρα της Βουλιαγμένης. Στην Eurobank ο κ. Καραμουζης μεγαλουργεί. Αναλαμβάνει σχεδόν την μισή τράπεζα με τομείς ευθύνης του μεταξύ άλλων τις επενδύσεις, τις επιχειρήσεις κλπ. Το γεγονός ότι ήδη είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του δίνει ισχυρό προβάδισμα έναντι των συναδέλφων του. Ομως το 2012 το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αποφασίζει να αλλάξει ολόκληρη την διοίκηση της Eurobank. Μετά από την αποχώρηση του δεν κάθισε ήσυχος. Είναι έμπειρος και έχει φιλοδοξίες. Αναλαμβάνει κατόπιν πρόσκλησης την διοίκηση της Γενικής Τράπεζας η οποία είχε εξαγορασθεί από την Πειραιώς με στόχο να την μεταμορφώσει. Ομως το εγχείρημα δεν προχώρησε καθώς η διοίκηση Σάλλα αποφάσισε την συγχώνευση της.

Πηγή: Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί σήμερα με πλουσιο παρασκήνιο στα περίπτερα όλης της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ