Κομισιόν:Θα εργαστούμε με στόχο την επίτευξη μιας επωφελούς συμφωνίας για την Ελλάδα

Κομισιόν:Θα εργαστούμε με στόχο την επίτευξη μιας επωφελούς συμφωνίας για την Ελλάδα
Η εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε "Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αποφασισμένη να εργαστεί με εποικοδομητικό τρόπο με τις ελληνικές Αρχές και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με στόχο την επίτευξη μιας αμοιβαίως επωφελούς συμφωνίας για την Ελλάδα και για την Ευρώπη στο σύνολό της".

Επισήμανε επίσης, ότι τοEurogroup της 11ης Φεβρουαρίου θα είναι μια σημαντική ευκαιρία για να υπάρξει πρόοδος στις συζητήσεις με την Ελλάδα.

Ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσουν οι συζητήσεις είναι η παράταση του υπάρχοντος χρηματοδοτικού προγράμματος της Ελλάδας, μέσα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), ανέφεραν κοινοτικές πηγές, "Αυτό, όμως, προϋποθέτει ανάλογο αίτημα από την Ελλάδα εντός των επόμενων ημερών και απόφαση από το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου, το αργότερο".

Πηγές της Κομισιόν σημείωναν ακόμη ότι η Επιτροπή είναι απόλυτα δεσμευμένη στην παραμονή της Ελλάδας εντός της Ευρωζώνης» και προσέθεταν ότι υπάρχουν πολλοί τομείς όπου θα μπορούσε να υπάρξει πιθανή σύγκλιση με την ελληνική κυβέρνηση.

Για παράδειγμα, σε ό,τι αφορά την πάταξη της φοροδιαφυγής, κυρίως με την ενίσχυση των δυνατοτήτων της φορολογικής διοίκησης, μέσω της ενίσχυσης της κοινωνικής ασφάλειας και με τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης.Οι ίδιες πηγές της Επιτροπής εκτιμούσαν ότι "υπάρχει περιθώριο ελιγμών" εντός ενός πλαισίου και μιας αξιόπιστης δέσμευσης για υγιείς δημοσιονομικές πολιτικές και μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα βασίζονται σε μια πιο ανταγωνιστική οικονομία που θα μπορεί να προσελκύσει και να διευκολύνει τις επενδύσεις.

Σε ό,τι αφορά το χρέος, τόνισαν ότι "οποιαδήποτε συζήτηση δεν είναι της παρούσης".Σε μεταγενέστερο στάδιο, όταν θα έχει συμφωνηθεί ένα σαφές πλαίσιο για τη μελλοντική στήριξη της Ελλάδας, είναι πιθανό οι πιστωτές να εξετάσουν τους τρόπους για να ενισχύσουν περαιτέρω τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ανέφεραν οι ίδιες πηγές και σημείωναν ότι οι λεπτομέρειες ενός τέτοιου σχεδίου θα πρέπει να εξεταστούν.

Ξεκαθάρισαν πάντως πως ένα "κούρεμα", ή βήματα που θα συνεπάγονται άμεσες ζημιές για τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ, "είναι ξεκάθαρα κόκκινη γραμμή".

Διαβάστε επίσης:"Παρέμβαση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ για το ελληνικό ζήτημα"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ