Πορτογαλία: Η Ελλάδα πρέπει να καταπιεί το «πικρό χάπι»

Πορτογαλία: Η Ελλάδα πρέπει να καταπιεί το «πικρό χάπι»
«Να καταπιεί η Ελλάδα το πικρό χάπι όπως η Πορτογαλία» τονίζει ο πορτογάλος υπουργός Οικονομίας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters αναφέροντας επίσης πως και η Πορτογαλία πέρασε χρόνια σκληρής λιτότητας όμως τώρα αποδίδει καρπούς.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Antonio Pires de Lima απέκλεισε οποιουδήποτε είδους επαναδιαπραγμάτευση του χρέους της Ελλάδας, λέγοντας πως η Αθήνα πρέπει να παίξει με βάση τους κανόνες του παιγνιδιού που ορίσθηκαν από τα μέλη του ευρώ, ιδιαίτερα δεδομένων των θυσιών που έκανε η Πορτογαλία, μια χώρα που μπήκε επίσης σε πρόγραμμα στήριξης.

Ο Pires de Lima δήλωσε πως, εφόσον η Λισαβόνα επέλεξε μια οδό, "η οποία δεν ήταν η ευκολότερη", για να ανακτήσει αξιοπιστία και να επιστρέψει στην ανάπτυξη, "αυτή είναι η στάση που υιοθετούμε και αναφορικά με την κατάσταση σε άλλες χώρες".

"Η Πορτογαλία έκανε ό,τι ήταν απαραίτητο για να άρει την ατμόσφαιρα της καχυποψίας που περιέβαλε τη χώρα, αφαιρώντας όλες τις σκιές, όλα τα σύννεφα, όλες τις αμφιβολίες", δήλωσε ο υπουργός σε συνέντευξη που έδωσε χθες το βράδυ.

Ο Pires de Lima δήλωσε πως η πορτογαλική οικονομία ανακάμπτει και πως δεν θα εκπλαγεί αν η ανάπτυξη φθάσει φέτος το 2%. Η επίσημη κυβερνητική πρόβλεψη είναι 1,5% και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αύξησε αυτή την εβδομάδα την εκτίμησή της στο 1,6%.

Η μείωση των πετρελαϊκών τιμών και η απόφαση της ΕΚΤ να αγοράσει κυβερνητικά ομόλογα σε μεγάλη κλίμακα τυπώνοντας χρήμα, κάτι που αναμένεται ότι θα αυξήσει τη ρευστότητα στην οικονομία, θα τονώσουν φέτος την ανάπτυξη, δήλωσε ο υπουργός. Επενδυτές που τοποθέτησαν τα χρήματά τους σε πορτογαλικά κυβερνητικά ομόλογα "πριν από δύο χρόνια ή πέρυσι είχαν πολύ καλές αποδόσεις", δήλωσε. Οι αποδόσεις μειώθηκαν στο διάστημα αυτό καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν στην ανάκαμψη της χώρας.

Όμως ο υπουργός δήλωσε πως η Πορτογαλία εισέρχεται τώρα σε μια φάση κατά την οποία χρειάζεται επενδυτές για τις εταιρείες της. "Η Πορτογαλία πραγματικά χρειάζεται κεφάλαιο για να συντηρήσει τις επενδυτικές και αναπτυξιακές στρατηγικές των εταιρειών της, ιδιαίτερα των μεσαίου και μικρού μεγέθους εταιρειών", δήλωσε. Ως τώρα την ανάπτυξη προωθούσε η ισχυρή αύξηση των εξαγωγών και η επιστροφή της καταναλωτικής ζήτησης.

Ο Pires de Lima δήλωσε πως δεν τον ανησυχεί το ενδεχόμενο να υπάρξει οποιαδήποτε μετάδοση από την Ελλάδα στην Πορτογαλία, επισημαίνοντας πως οι αποδόσεις των ομολόγων της Λισαβόνας πλησιάζουν σε χαμηλά ρεκόρ. "Το σχέδιο του ενιαίου νομίσματος δεν κινδυνεύει", δήλωσε. "Στο κάτω-κάτω της γραφής, η Ελλάδα είναι κυρία του πεπρωμένου της".


Διαβάστε ακόμα:Η Ευρώπη πρέπει να βοηθήσει τον Τσίπρα τονίζει πρώην Ιταλός πρωθυπουργός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ