Οίκος DBRS: Υπό αναθεώρηση η αξιολόγηση "B" της Ελλάδας

Οίκος DBRS: Υπό αναθεώρηση η αξιολόγηση "B" της Ελλάδας
Μείωση των ελληνικών ομολόγων και αύξηση των αποδόσεών τους είναι η εικόνα που επικρατεί στην ελληνική αγορά μετά τη χθεσινοβραδινή «βόμβα» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να επιτρέπει τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μόνο από την Τράπεζα της Ελλάδος, μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (ELA).

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS έθεσε υπό αναθεώρηση το αξιόχρεο της Ελλάδας, αναφέροντας κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τη βιωσιμότητα του χρέους, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Η απόδοση των 10ετών τίτλων αυξήθηκε κατά 70 μονάδες βάσης (0,7 της ποσοστιαίας μονάδας) στο 10,38%. Αν και αυτή είναι χαμηλότερη από το 11,40%, επίπεδο στο οποίο είχε φθάσει την Δευτέρα, είναι σημαντικά υψηλότερη από το επίπεδο του 8,41% που είχε διαμορφωθεί την Παρασκευή πριν από τις εκλογές (23 Ιανουαρίου).

Η τιμή των ομολόγων που λήγουν το 2025 και έχουν κουπόνι 2% μειώθηκε κατά 3,1% στο 57,86% της ονομαστικής αξίας τους. Οι αποδόσεις των 3ετών τίτλων αυξήθηκαν 149 μονάδες βάσης (1,49 ποσοστιαίες μονάδες) στο 17,81%.

Η απόφαση της ΕΚΤ θα αυξήσει το κόστος χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, αναφέρει το Bloomberg.

«Τώρα που τα ελληνικά ομόλογα δεν είναι επιλέξιμα ως ενέχυρα για αναχρηματοδότηση από την ΕΚΤ, η ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα πιθανόν να στεγνώσει, τουλάχιστον μέχρι την επίτευξη μίας νέας συμφωνίας βοήθειας», ανέφερε σε σημείωμά του ο επικεφαλής της στρατηγικής αγοράς της τράπεζας Royal Bank Scotland στη Σιγκαπούρη, προσθέτοντας ότι αυτό μπορεί να αυξήσει «τα spreads των ελληνικών ομολόγων σε σχέση με τα γερμανικά» και να αυξήσει το κόστος χρηματοδότησης για το ελληνικό δημόσιο.

Διαβάστε ακόμα:Τι σημαίνει για τις τράπεζες η απόφαση της ΕΚΤ

Διαβάστε ακόμα:Δώστε μας χρόνο, μην αφήσετε τους Έλληνες να πεινάσουν

Διαβάστε ακόμα:«Η ελληνική δημοκρατία δεν εκβιάζεται» διαμηνύει η ελληνική κυβέρνηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ