Στο Λονδίνο ο υπουργός Οικονομικών αναζητώντας πολιτική στήριξη

Στο Λονδίνο ο υπουργός Οικονομικών αναζητώντας πολιτική στήριξη
Επίσκεψη στο Λονδίνο θα πραγματοποιήσει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος επί θεμάτων Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος για το προγραμματισμένο ραντεβού με τον υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας, Τζορτζ Όσμπορν στις 11:00 ώρα Ελλάδος.

Στόχος της επίσκεψης είναι η έναρξη στενής συνεργασίας των δύο χωρών όσον αφορά θέματα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Σημειώνεται ότι στο Λονδίνο, ο υπουργός Οικονομικών θα έχει συνάντηση και με στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα του Σίτι.

Την Κυριακή ο κ. Βαρουφάκης συναντήθηκε στο Παρίσι με τον Γάλλο ομόλογό του Μ. Σαπέν και εξήγησε ότι αυτό που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση είναι «ένα νέο συμβόλαιο», που ο ίδιος θα ήθελε να το ονομάσει «κοινωνικό συμβόλαιο».

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε, η ελληνική κυβέρνηση ζητά ένα χρόνο «ανάσας» έως το τέλος Φεβρουαρίου για να καταλήξει στις προτάσεις της αναλυτικά για τις μεταρρυθμίσεις, την ανθρώπινη κρίση και το χρέος.

Στη συνέχεια και για ένα εξάμηνο σκοπεύει να έλθει σε επαφές και συζητήσεις με τους θεσμούς και τους εταίρους για τη δημιουργία ενός νέου «κοινωνικού συμβολαίου». Ο Γιάννης Βαρουφάκης σημείωσε ακόμη ότι στόχος είναι η διαδικασία να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Μαΐου με δεδομένο ότι αμέσως μετά υπάρχουν υποχρεώσεις με τα ομόλογα της ΕΚΤ .

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών δήλωσε την ικανοποίησή του για την ουσιαστική, σχεδόν δίωρη συνάντηση εργασίας που είχε με τον κ. Βαρουφάκη και επανειλλημένα διαβεβαίωσε για τη θέληση της Γαλλίας να «συνοδεύσει» τη νέα ελληνική κυβέρνηση στις προσπάθειές της.

Αξιολόγηση