Εσπευσμένα στο Παρίσι ο Γιάνης Βαρουφάκης

Εσπευσμένα στο Παρίσι ο Γιάνης Βαρουφάκης
Σε μια προσπάθεια εξεύρεσης δημόσιας στήριξης ο υπουργός Οικονομικών αλλάζει το πρόγραμμα του και μεταβαίνει σήμερα στο Παρίσι προκειμένου να συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του. Κρίσιμη πολιτικά η συνάντηση ενόψει και της μετάβασης του πρωθυπουργού στο Παρίσι την προσεχή Τετάρτη. 

Αλλαγή προγράμματος για τον υπουργό Οικονομικών. Ενώ ήταν προγραμματισμένο το ταξίδι στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να ξεκινήσει αύριο με πρώτο σταθμό το Λονδίνο, ο Γιάννης Βαρουφάκης μεταβαίνει σήμερα εσπευσμένα στο Παρίσι ενώ οι υπόλοιποι «σταθμοί» δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί καθώς το πρόγραμμα φτιάχνεται από την αρχή. Μαζί με τον κ. Βαρουφάκη αναμένεται να μεταβεί στο Παρίσι και ο κ. Τσακαλώτος.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση το προηγούμενο πρόγραμμα, για την Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου, το πρωί, ο Υπουργός Οικονομικών ήταν προγραμματισμένο να συναντηθεί στο Λονδίνο με τον ομόλογό του George Osborneμε στόχο την έναρξη στενής συνεργασίας των δύο χωρών όσον αφορά θέματα κοινού, ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Παράλληλα, ο Υπουργός Οικονομικών θα είχεκαι συνάντηση με στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα του Σίτι του Λονδίνου.

Τον γάλλο ομόλογό του, ήταν προγραμματισμένο να τον συναντήσει το απόγευμα της Δευτέρας 2 Φεβρουαρίου ενώ συνάντηση είχε ανακοινωθεί ότι θα υπάρξει και με τον υπουργό Οικονομίας της Γαλλικής Δημοκρατίας Emmanuel Macron.

Η αλλαγή του προγράμματος έχει και πολιτικά χαρακτηριστικά καθώς η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να κερδίσει μια πρώτη στήριξη και προσβλέπει στις δημόσιες τοποθετήσεις της γαλλικής κυβέρνησης. Ο υπουργός Οικονομίας ήταν αυτός που είχε ανακοινώσει επισήμως πως θεωρεί ότι η επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού δημόσιου χρέους που ζητά η ελληνική κυβέρνηση είναι «εύλογη» (legitimate). Επίσης, η επίσπευση της συνάντησης στη Γαλλία κρίνεται σημαντική ενόψει και του ταξιδιού του Αλέξη Τσίπρα στο Παρίσι στις 4 Φεβρουαρίου.

Το επίσημο πρόγραμμα Βαρουφάκη

Ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους, θα επισκεφθεί Παρίσι, Λονδίνο και Ρώμη, όπου θα έχει σειρά επαφών.Αύριο 01/02/2015 θα βρίσκεται στο Παρίσι όπου θα έχει διαδοχικές συναντήσεις, στις 17:00 (τοπική ώρα) με τον ομόλογό του Michel Sapin, και στις 18:00 (τοπική ώρα) με τον Υπουργό Οικονομίας Emmanuel Macron, στο Υπουργείο Οικονομικών.

Τη Δευτέρα 02/02/2015, ο Υπουργός Οικονομικών θα επισκεφθεί στο Λονδίνο, όπου μαζί με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών αρμόδιο επί θεμάτων Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδη Τσακαλώτο, στις 11:00 (τοπική ώρα) θα συναντηθούν με τον Υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας, George Osborne, στο γραφείο του, στη DowningStreet 11, με στόχο την έναρξη στενής συνεργασίας των δύο χωρών όσον αφορά θέματα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Στο πλαίσιο της επίσκεψης στο Λονδίνο, ο Υπουργός Οικονομικών θα έχει συνάντηση και με στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα του Σίτι.

Την Τρίτη, 03/02/2015, ο Υπουργός Οικονομικών θα επισκεφθεί τη Ρώμη, όπου στις 11:30 (τοπική ώρα)θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Pier Carlo Padoan, στο Υπουργείο Οικονομικών.

Η επιστροφή του Υπουργού προγραμματίζεται για το απόγευμα της Τρίτης.

Αξιολόγηση