ΕΣΕΕ: Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα τονώσει την οικονομία

ΕΣΕΕ: Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα τονώσει την οικονομία
Υπέρ την αύξησης του κατώτατου μισθού στσ 751 ευρώ είναι η ΕΣΕΕ τονίζοντας ότι αυτό το μέτρο θα επιφέρει πολλά οφέλη στην οικονομία ενώ παράλληλα υπογραμμισε ότι με τη μείωση μισθών ούτε η ανταγωνιστικότητα βελτιώθηκε, ενώ και η ανεργία εκτοξεύτηκε. 

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης ανέφερε ότι ο υψηλότερος κατώτατος μισθός θα τόνωνε τη ζήτηση.

Η ενίσχυση της κατανάλωσης θα «δημιουργούσε» νέο εισόδημα για τις επιχειρήσεις ενώ σταδιακά θα οδηγούσε σε αύξηση της απασχόλησης.

Παράλληλα, εκτιμάται ότι με την αύξηση του κατώτατου μισθού θα μπορούσε να υιοθετηθεί η περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους (εργοδοτικών εισφορών), ώστε να αντισταθμιστεί μέρος της επιβάρυνσης των εργοδοτών.

Αναμενόμενα Οφέλη

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (Εργάνη, Οκτώβριος 2014) με τον κατώτατο μισθό αμείβονται 137.113 εργαζόμενοι στο σύνολο του ιδιωτικού τομέα.

Συνεπώς, η προκύπτουσα αύξηση του συνολικού ετήσιου κόστους μισθοδοσίας στον Ιδιωτικό Τομέα κατά 361,8 εκ. ευρώ, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, αποτελεί το κατάλληλο κίνητρο προκειμένου το «επίδομα ανεργίας» του ΟΑΕΔ να μετατραπεί σε «επίδομα εργασίας» από πλευράς του Κράτους, μέσω κάλυψης μέρους του συνολικού κόστους μισθοδοσίας.

Η παραπάνω επιβάρυνση αναμένεται να υπερκαλυφθεί από τις πολλαπλασιαστικά ευεργετικές συνέπειες της μείωσης της ανεργίας, της τόνωσης της καταναλωτικής δαπάνης και της συνακόλουθης ενίσχυσης του τζίρου των επιχειρήσεων.

Αξιολόγηση