Μελέτη του IW: Πώς ένα κράτος φεύγει από το ευρώ χωρίς να φύγει από την ευρωζώνη

Μελέτη του IW: Πώς ένα κράτος φεύγει από το ευρώ χωρίς να φύγει από την ευρωζώνη
Μια μέρα μετά τις κρίσιμες εκλογές στην Ελλάδα, κυκλοφόρησε από το Ινστιτούτο της Γερμανικής Οικονομίας η μελέτη του με τίτλο: «Πώς πρέπει η Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση να μεταχειριστεί τα κράτη που είναι απρόθυμα να κάνουν μεταρρυθμίσεις»

Η μελέτητων 51 σελίδων που υπογράφεται από τους Γερμανούς οικονομολόγους Thomas Schuster και Juergen Matthes εξετάζει πώς μπορεί να διαμορφωθεί ένα ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο, προκειμένου μία χώρα-μέλος της ευρωζώνης να εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα, χωρίς να φύγει από την ΕΕ.

Ωστόσο, ήδη υπάρχουν οι πρώτες αρνητικές αντιδράσεις στη συγκεκριμένη οικονομική μελέτη.

«Δεν πιστεύω σε τέτοιου είδους λύσεις. Μία αποχώρηση μιας χώρας από την ευρωζώνη θα είχε πολιτικές, οικονομικές και πάνω από όλα ψυχολογικές αρνητικές συνέπειες» δήλωσε στην ηλεκτρονική έκδοση της Handelsblatt ο αντιπρόεδρος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Θόρστεν Σέφερ-Γκιούμπελ.

Ο Θόρστεν Σέφερ-Γκιούμπελ, αντιπρόεδρος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD), κυβερνητικών εταίρων της Άγκελα Μέρκελ, δήλωσε στην ηλεκτρονική σελίδα της Handelsblatt πως «δεν πιστεύω σε τέτοιου είδους λύσεις. Μία αποχώρηση μιας χώρας από την ευρωζώνη θα είχε πολιτικές, οικονομικές και πάνω από όλα ψυχολογικές αρνητικές συνέπειες».

Η μελέτη του IW “αναπτύσσει τη βάση με την οποία μπορούν να μετριαστούν κατ΄ ελάχιστον τα επαπειλούμενα οικονομικά προβλήματα από μία έξοδο” από την ευρωζώνη, σύμφωνα με τους συντάκτες της.

Από το IW, αναφέρουν πως:

1. “Πρώτα απ΄ ολα απαιτείται, μεσοπρόθεσμα, να δημιουργηθεί μία νομική οδός για μία έξοδο από την ΟΝΕ (όχι από την ΕΕ)”.

2. Δεύτερον, αν παραβιάζεται το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων σε ένα κράτος “πρέπει να αποφασίζεται από την ΕΕ το πάγωμα των πληρωμών των δόσεων”.

3. Τρίτον“αν υπάρξει πλήρης άρνηση των μεταρρυθμίσεων” από ένα κράτος της ΟΝΕ, τότε “η κεντρική τράπεζα της ίδιας χώρας θα αποκλείεται από το ευρωσύστημα”. Αυτό “θα αποτελούσε στην πραγματικότητα τον αποκλεισμό” του εν λόγω κράτους “από την ΟΝΕ” σημειώνεται από το IW.

Οι συντάκτες της εν λόγω μελέτης απορρίπτουν το ενδεχόμενο ενός νέου νομίσματος τύπου κουπονιού για τα κράτη που θα αποκλειστούν από την ΟΝΕ ή ενός παράλληλου νομίσματος.

Στη μελέτη αναλύονται εκτενώς:

•Οι οικονομικές συνέπεπιες μίας εξόδου ή αποκλεισμού ενός κράτους από την ευρωζώνη.

•Τα συγκεκριμένα προβλήματα από μία έξοδο και οι στρατηγικές για τη μείωση των κινδύνων.

•Η απόφαση ενός παγώματος των δόσεων από το πρόγραμμα στήριξης.

Τέλος στη μελέτη υπάρχει μια συνοπτική ιστορία νομισματικών ενώσεων οι οποίες διαλύθηκαν, ξεκινώντας από το 1865 με τη “Λατινική νομισματική ένωση” φτάνοντας στην Τσεχοσλοβακία το 1993.

Αξιολόγηση