Βρυχάται η ρώσικη αρκούδα-Στα «σκουπίδια» η πιστοληπτική ικανότητα

Βρυχάται η  ρώσικη αρκούδα-Στα «σκουπίδια» η πιστοληπτική ικανότητα
Ισχυρότατους κλυδωνισμούς δέχεται η Ρωσική οικονομία τις τελευταίες ώρες καθώς η Standard & Poor΄s

υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας κατατάσσοντας την σε junk ενώ την ίδια στιγμή μια μεσαίου μεγέθους τράπεζα της χώρας η SB bank ανακοίνωσε χωρίς πρόσθετες εξηγήσεις στην ιστοσελίδα της πως "παγώνει" τις αναλήψεις καταθέσεων από τους πελάτες της.
Οι ρωσικές τράπεζες έχουν πληγεί σοβαρά από την βουτιά της αξίας του ρουβλίου έναντι του δολαρίου κατά 50% και από μια οικονομία που βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης. Η κυβέρνηση έχει προσπαθήσει να ενισχύσει τον τραπεζικό κλάδο, παρέχοντας, μεταξύ άλλων, στήριξη σε έναν αριθμό τραπεζών, ωστόσο ορισμένοι κρίνουν τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής ανεπαρκή.
Η Standard & Poor's που υποβάθμισε τη μακροχρόνια πιστοληπτική ικανότητα της Ρωσίας σε BB+ από BBB- προηγουμένως, κατατάσσοντάς τη στα «σκουπίδια» ανέφερε πως «Η ευελιξία της νομισματικής πολιτικής της Ρωσίας έχει γίνει πιο περιορισμένη και οι προοπτικές ανάπτυξης της έχουν αποδυναμωθεί».
Μάλιστα απειλεί και με περαιτέρω υποβάθμιση καθώς το outlook της αξιολόγησης είναι αρνητικό. Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ρωσίας εξασθενεί και συνεπώς περιορίζει την ικανότητα της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας (CBR) να μεταδώσει τη νομισματική πολιτική.
Επιπλέον η Standard & Poor΄s αναμένει ότι η ποιότητα του ενεργητικού του χρηματοπιστωτικού συστήματος θα επιδεινωθεί δεδομένου του ασθενέστερου ρουβλιού, της περιορισμένης πρόσβασης βασικών περιοχών της οικονομίας στις διεθνείς κεφαλαιακές αγορές λόγω των κυρώσεων και της οικονομικής ύφεσης το 2015. Αμέσως μετά την υποβάθμιση το ρούβλι βούτηξε έναντι του δολαρίου κατά 7% σε νέο ιστορικό χαμηλό και έπεσε στα 67,95 ρούβλια ανά δολάρια.
ΝΙΚ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ