Σταϊκούρας: Σχεδόν βέβαιο ότι η Ελλάδα δεν θα αποκλειστεί από το QE της ΕΚΤ

Σταϊκούρας: Σχεδόν βέβαιο ότι η Ελλάδα δεν θα αποκλειστεί από το QE της ΕΚΤ
Τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα περιληφθεί κανονικά στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) που θα εγκρίνει σήμερα το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξέφρασε ο Χρήστος Σταϊκούρας, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και υποψήφιος βουλευτής Φθιώτιδας με τη ΝΔ.


Σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ο κ.Σταϊκούρας τόνισε ότι «σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα αποκλειστεί η Ελλάδα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης».
Ωστόσο, υποστήριξε πως η ΕΚΤ θα διατηρήσει τις προϋποθέσεις χρηματοδότησης που προβλέπει το καταστατικό της και σύμφωνα με τις οποίες παρέχει στήριξη σε χώρες που πληρούν τα κατώτατα όρια πιστοληπτικής αξιολόγησης ή τελούν σε πρόγραμμα.
Επιπλέον, ο κ.Σταϊκούρας διαβεβαίωσε πως υπάρχουν χρήματα για μισθούς και συντάξεις, καθώς οι εν λόγω δαπάνες πληρώνονται από τα έσοδα του κράτους, αν και υποστήριξε ότι η κατάσταση για τα ταμειακά διαθέσιμα θα δυσκολέψει μετά τις 28 Φεβρουαρίου καθώς θα πρέπει να πληρωθούν ομόλογα.
Αναφορικά με το επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ ότι αυτά τα ομόλογα θα μπορούσαν να καλυφθούν με εκδόσεις εντόκων, ο κ.Σταϊκούρας επανέλαβε πως η Ελλάδα έχει δικαίωμα έκδοσης εντόκων 15 δισ. ευρώ ποσό που έχει καλυφθεί και ότι για να αυξηθεί θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές.
Ο κ. Σταϊκούρας επέμεινε στην ανάγκη ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος με την τρόικα, ώστε να επιτραπεί στη χώρα να λάβει τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ από δάνεια της ΔΝΤ και από την ευρωζώνη, ώστε να μην χάσει η Ελλάδα τα 11,4 δισ. ευρώ του αποθεματικού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που λειτουργεί ως μαξιλάρι ασφαλείας και προκειμένου να μη βρεθεί η χώρα μόνη της, χωρίς στήριξη, να αντιμετωπίσει τις αγορές, όπου σήμερα τα επιτόκια είναι απαγορευτικά υψηλά.
Όσον αφορά το θέμα τους χρέους ο κ.Σταϊκούρας τόνισε ότι δεν μπορεί να γίνει διαγραφή χρέους, μια και πρόκειται για χρήματα ξένων φορολογούμενων.

Αξιολόγηση