Ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης της Total από την κυπριακή ΑΟΖ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης της Total από την κυπριακή ΑΟΖ
Τις πληροφορίες ότι η Τotal εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο αποχώρησης από την κυπριακή ΑΟΖ, επειδή από τις σεισμογραφικές έρευνες στα τεμάχια 10 και 11 δεν υπάρχει οποιαδήποτε ένδειξη για κοιτάσματα φυσικού αερίου ή πετρελαίου, επιβεβαίωσε την Τετάρτη ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης.

Πρόκειται για εξέλιξη, που οδηγεί σε ανατροπή των σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετά και τα πρώτα απογοητευτικά αποτελέσματα των ερευνών της εταιρείας ΕΝΙ στο κοίτασμα «Ονασαγόρας» του τεμαχίου 9 της κυπριακής ΑΟΖ.

«Η γαλλική εταιρεία από τον Σεπτέμβριο του 2014 δεν έβρισκε στόχους για να προχωρήσει σε γεώτρηση», δήλωσε στο ΡΙΚ ο υπουργός, σχολιάζοντας πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος». Είπε, επίσης, ότι είναι από τότε που η εταιρεία βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση με την κυβέρνηση.

Ο Γιώργος Λακκοτρύπης πρόσθεσε ότι ήταν γνωστό πως η περιοχή ήταν δύσκολη γεωλογικά, ενώ, όπως τόνισε, δεν βοηθά και η συγκυρία με τις τιμές του πετρελαίου διεθνώς. Σημείωσε ότι το θέμα θα ξεκαθαρίσει την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η απόφαση της εταιρείας φαίνεται, είπε, να είναι καθαρά οικονομική, καθώς με την αποχώρηση της θα καταβάλει μεν αποζημιώσεις στην Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά θα αποφύγει το ρίσκο μίας πολυδάπανης γεώτρησης.

Αξιολόγηση