Μοσκοβισί: Δεν υπάρχει κίνδυνος Grexit όμως είμαστε έτοιμοι για κάθε σενάριο

Μοσκοβισί: Δεν υπάρχει κίνδυνος Grexit όμως είμαστε έτοιμοι για κάθε σενάριο
Η Ελλάδα δεν κινδυνεύει με έξοδο από το ευρώ, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για θέματα οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bruegel και κληθείς να σχολιάσει τις επικείμενες εκλογές στην χώρα μας, έκανε λόγο για μια πρόκληση, αλλά τόνισε πως σε καμία περίπτωση «δεν υπάρχει μπροστά μας η καταστροφή».

Κατά τη διάρκεια συζήτησης που διοργάνωσε το Bruegel, με θέμα την «Εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης», ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος Grexit, ωστόσο, υπογράμμισε πως η ευρωζώνη είναι προετοιμασμένη για κάθε σενάριο που θα επικρατήσει στην Ελλάδα μετά τις εκλογές.

«Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, θα μιλήσουμε με την επόμενη κυβέρνηση», σημείωσε προσθέτοντας, όμως, ότι οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η απερχόμενη κυβέρνηση είναι δεσμεύσεις της χώρας, ενώ την ίδια ώρα κάλεσε τους Έλληνες ψηφοφόροι να μην αισθάνονται ότι βρίσκονται υπό πίεση.

Πάντως, ερωτηθείς εάν θεωρεί αναπόφευκτη μία εκ νέου παράταση του ελληνικού προγράμματος, πέρα από το τέλος Φεβρουαρίου, ο κ. Μοσκοβισί απέφυγε να απαντήσει και αρκέστηκε να πει ότι αυτό είναι κάτι που θα ξεκαθαριστεί την επομένη των εκλογών στην Ελλάδα, δηλαδή στις 26 Ιανουαρίου που συνεδριάζει το Eurogroup.

Ο Γάλλος επίτροπος υπενθύμισε ότι έχει, ήδη, δοθεί παράταση στο ελληνικό πρόγραμμα, έως το τέλος Φεβρουαρίου, και πως το Eurogroup έχει, ήδη, δηλώσει ότι επιθυμεί να παρασχεθεί μία «Ενισχυμένη Προληπτική Γραμμή Πίστωσης» (ECCL) στην Ελλάδα.

«Προφανώς υπάρχουν θέματα που θα συζητηθούν εκ νέου την επομένη των εκλογών, θα δούμε υπό ποίες συνθήκες θα γίνει η συζήτηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης, κληθείς να σχολιάσει την πιθανότητα περαιτέρω αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ο κ. Μοσκοβισί υπενθύμισε ότι υπάρχουν δεσμεύσεις (από την πλευρά του Eurogroup και από την πλευρά της Ελλάδας), οι οποίες θα βρεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και την επομένη των εκλογών, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Όπως σημείωσε, το θέμα της αναδιάρθρωσης είναι κάτι που θα συζητηθεί με την επόμενη κυβέρνηση.

«Η Ευρώπη θα στηρίξει την Ελλάδα και χρειαζόμαστε μία ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη» κατέληξε ο Γάλλος επίτροπος.

Αξιολόγηση