Η ΕΚΤ δεν έχει άπειρες δυνατότητες για τη στήριξη της Ευρωζώνης

Η ΕΚΤ δεν έχει άπειρες δυνατότητες για τη στήριξη της Ευρωζώνης
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν διαθέτει «άπειρες δυνατότητες» για τη στήριξη της Ευρωζώνης, η οποία βρίσκεται στο χείλος του αποπληθωρισμού, δηλώνει ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Zeit, δίνοντας μία ακόμη ένδειξη για το ότι επίκειται μαζική αγορά κρατικών ομολόγων.


«Όλα τα μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου είναι αποφασισμένα να εκπληρώσουν την αποστολή τους. Φυσικά, υπάρχει διάσταση απόψεων σχετικά με τον τρόπο που αυτό πρέπει να γίνει. Αλλά δεν ισχύει ότι οι δυνατότητές μας είναι άπειρες», δηλώνει ο Μάριο Ντράγκι στην εβδομαδιαία γερμανική Die Zeit που κυκλοφορεί αύριο.

«Βρισκόμαστε σε μία κατάσταση όπου οφείλουμε να μειώσουμε περαιτέρω τα βασικά επιτόκια, αλλά αυτό δεν είναι πλέον δυνατό», με το βασικό επιτόκιο στο 0,05%, εξηγεί ο κ. Ντράγκι. «Αυτή τη στιγμή πρέπει να προσφύγουμε σε μη συμβατικά μέσα, δηλαδή στην τροποποίηση του μεγέθους και της σύνθεσης του ισολογισμού της ΕΚΤ.»

Η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει, μετά τη συνεδρίαση του εκτελεστικού της συμβουλίου στις 22 Ιανουαρίου ή στην επόμενη, του Μαρτίου, πρόγραμμα μαζικής αγοράς κρατικών τίτλων χρέους, στο πρότυπο της αμερικανικής Fed ή της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας.

Η διαδικασία με την οποία θα γίνει αυτό αποτελεί αντικείμενο συζητήσεων μεταξύ των κεντρικών τραπεζιτών, καθώς υπάρχουν ισχυρές διαφωνίες, κυρίως από την πλευρά της Γερμανίας.

Αξιολόγηση