Σκάνδαλο: Πώς δεν πληρώνουν ποτέ πρόστιμο οι ξένοι κερδοσκόποι του ΧΑ

Σκάνδαλο: Πώς δεν πληρώνουν ποτέ πρόστιμο οι ξένοι κερδοσκόποι του ΧΑ
Ένα απίστευτο σκάνδαλο μένει κρυμμένο επί χρόνια ως επτασφράγιστο μυστικό στην ελληνική Κεφαλαιαγορά. Και αυτό δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι με διαχρονική ευθύνη των Υπουργών Οικονομικών οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές-κερδοσκόποι μπορούν να αλωνίζουν και να προβαίνουν σε σωρεία παράνομων πράξεων όπως η χειραγώγηση της αγοράς αλλά ποτέ να μην έχουν πληρώσει κανένα από τα πρόστιμα που έχει επιβάλει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ. Και αυτό συμβαίνει για ένα μόνο λόγο. Το εντελώς ανίκανο ελληνικό κράτος δεν έχει θεσπίσει διαδικασία για να εισπράττονται τα πρόστιμα τα οποία επιβάλλονται. Και τα πρόστιμα δεν μπορούν να εισπραχθούν για ένα μοναδικό λόγο. Και αυτός δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι οι ξένοι επενδυτές δεν έχουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου στην Ελλάδα. Όμως το ελληνικό κράτος με την υφιστάμενη νομοθεσία δεν μπορεί να εισπράξει οποιοδήποτε έσοδο από διοικητικό πρόστιμο αν αυτός στον οποίο επιβάλλεται το πρόστιμο δεν διαθέτει ελληνικό ΑΦΜ. Έτσι στο παρελθόν ξένοι θεσμικοί επενδυτές (ελάχιστο ποσοστό) στους οποίους έχουν επιβληθεί πρόστιμα απευθύνθηκαν στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες να πληρώσουν τα πρόστιμα που τους είχαν επιβληθεί αλλά έλαβαν την απάντηση ότι δεν μπορούμε να εισπράξουμε γιατί δεν έχετε ΑΦΜ.
Αυτά βέβαια δεν συμβαίνουν σε καμία σοβαρή χώρα όπως η Μεγάλη Βρετανία όπου ουδείς γλιτώνει πρόστιμα που επιβάλει το FSA (η αντίστοιχη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς). Η αδυναμία είσπραξης των προστίμων είναι πλέον κοινό μυστικό στους ξένους παίκτες αλλά και τους Έλληνες μεγάλους επενδυτές-παύλα τζογαδόρους με εμφανή τον κίνδυνο η Χρηματιστηριακή Αγορά να μετατραπεί σε ζούγκλα αφού κανένας δεν φοβάται την επιβολή χρηματικών ποινών καθώς είναι άνευ αντικρίσματος.

ΣΟΡΤΑΡΙΣΜΑ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα επενδυτών που θα μείνουν ατιμώρητοι αποτελούν εκείνοι οι ξένοι που σόρταραν άγρια τις μετοχές των τραπεζών (χωρίς να κατέχουν τις μετοχές που πούλησαν αέρα - έκαναν το λεγόμενο γυμνό short selling) στις τελευταίες αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σπαταλώντας χιλιάδες ανθρωποώρες έχει ήδη εντοπίσει 150 περιπτώσεις που ελέγχει ενώ ταυτόχρονα από αυτές τις περιπτώσεις έχει ολοκληρώσει τον έλεγχο για μια τραπεζική μετοχή όπως ανέφερε σε συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Μποτόπουλος και ετοιμάζεται να επιβάλλει πρόστιμα το αργότερο στις αρχές του νέου έτους. Πρόκειται για πρόστιμα που δεν πρόκειται να εισπραχθούν ποτέ με πρώτη και κύρια συνέπεια να ακυρώνεται ο ρόλος της ίδιας της Επιτροπής και το δημόσιο να καταβάλλει τεράστια ποσά για τους μισθούς των εξειδικευμένων επενδυτών που έχουν προσληφθεί για να πραγματοποιούνται οι έλεγχοι.
Πέραν όμως αυτού η ατιμωρησία των ξένων γεννά ζήτημα άνισης μεταχείρισης των επενδυτών καθώς οι Έλληνες διώκονται ανηλεώς σε περίπτωση που συλληφθούν να έχουν διαπράξει χρηματιστηριακές παραβάσεις. Βέβαια αυτό το γνωρίζουν μεγάλοι εγχώριοι επιχειρηματίες οι οποίοι δημιουργώντας μέσω υπεράκτιων εταιριών λογαριασμούς σε διεθνή χαρτοφυλάκια μπορούν να κερδοσκοπούν με την άνεσή τους σε ελληνικές μετοχές αφού θεωρείται σχεδόν απίθανο να φτάσει η έρευνα στο τελικό πραγματικό πελάτη που είναι Έλληνας. Δεν είναι τυχαίο ότι στο παρελθόν σε μεγάλες εξαγορές και συγχωνεύεις στην Ελλάδα ενώ εμφανιζόταν ο βασικός μέτοχος να κατέχει για παράδειγμα 35% ξαφνικά βρισκόταν ένα άλλο 15% ή 20% που δήθεν κατεχόταν από ξένα χαρτοφυλάκια και πουλούσε επίσης δήθεν συντονισμένα με το βασικό μέτοχο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η δεδομένη ατιμωρησία των ξένων επενδυτών σε συνδυασμό με την απίθανη νομοθεσία για τον ορισμό των επενδυτών ως επαγγελματίες με την ανάλογη φορολογική μεταχείριση έχει αρχίσει να οδηγεί στη δημιουργία «ανώνυμων» λογαριασμών στο εξωτερικό μέσω επενδυτικών οίκων.


Σε ομηρεία το χρηματοοικονομικό σύστημα

Ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν υπάρχουν θεωρητικά όπλα από την πλευρά της ελληνικής Κεφαλαιαγοράς και του Χρηματιστηρίου. Όμως αυτά τα όπλα αν χρησιμοποιηθούν ναι μεν μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλες ζημίες του κερδοσκόπους που παρανομούν αλλά την ίδια στιγμή μπορεί να προκαλέσουν ανυπολόγιστες καταστροφές στην Κεφαλαιαγορά. Και ένα τέτοιο όπλο θα μπορούσε να είναι η αιφνιδιαστική αλλαγή της ημερομηνίας εισαγωγής (χρονική μετάθεση) των νέων μετοχών σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Τέτοια απειλή είχε διατυπώσει δημόσια ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Μποτόπουλος στην αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής με αποτέλεσμα την επομένη να επικρατήσει πανικός αγορών για να κλείσουν οι θέσεις όσων είχαν πουλήσει χωρίς να έχουν μετοχές αέρα. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι είχε συζητηθεί σε κορυφαίο χρηματιστηριακό να μετατεθεί η ημερομηνία εισαγωγής νέων μετοχών στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank. Ωστόσο τελικά δεν πραγματοποιήθηκε η κίνηση καθώς εκτιμήθηκε ότι θα προκαλούσε μεγάλη ζημία στην αγορά καθώς θα υπήρχε πρόβλημα στην εκκαθάριση και οι θεματοφύλακες (κυρίως ελληνικές τράπεζες) αλλά και οι Χρηματιστηριακές δεν θα μπορούσαν να παραδώσουν εγκαίρως τις μετοχές. Έτσι μια παράνομη πρακτική ναι μεν θα έπληττε τους ξένους που θα έμεναν ακάλυπτοι και θα έτρεχαν να αγοράσουν μετοχές και να τις παραδώσουν στο Αποθετήριο αλλά την ίδια στιγμή ενείχε μεγάλο συστημικό κίνδυνο και θα δημιουργούσε σοβαρότατους κλυδωνισμούς σε ελληνικές τράπεζες και μεγάλες Χρηματιστηριακές εταιρίες. Ουσιαστικά και μόνο από αυτό προκύπτει ότι η ατιμωρησία καθιστά όμηρο των ξένων κερδοσκόπων ολόκληρο το ελληνικό τραπεζικό και χρηματιστηριακό σύστημα. Και το ερώτημα που τίθεται είναι αν αξίζουν όλα αυτά στο βωμό της τοποθέτησης ξένων κεφαλαίων στην Ελλάδα που εν τέλει ένα σημαντικό κομμάτι αυτών δεν είναι πραγματικά ξένα κεφάλαια αλλά ελληνικά που έχουν βαφτιστεί ξένα.

Πηγή:Παραπολιτικά

Αξιολόγηση