Η ΕΚΤ επέστρεψε στην Ελλάδα τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα

Η ΕΚΤ επέστρεψε στην Ελλάδα τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει επιστρέψει στην Ελλάδα τα κέρδη από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, δήλωσε τη Δευτέρα μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο ο Μάριο Ντράγκι, ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα έχει αρχίσει να αντλεί τα οφέλη από τις εκτεταμένες οικονομικές μεταρρυθμίσεις που υλοποιεί.


Επεσήμανε ακόμη το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στην Ευρωζώνη κατά το τρίτο τρίμηνο καταγράφοντας ανάπτυξη 1,7%.
Δεν παρέλειψε επίσης να επαναλάβει ότι η κεντρική τράπεζα δεσμεύεται να λάβει νέα μη συμβατικά μέτρα εφόσον χρειαστεί. Ο κ. Ντράγκι, όπως μεταδίδει το Reuters, επισήμανε πως τα νέα μέτρα μπορεί να περιλαμβάνουν αλλαγές στο μέγεθος και τη σύνθεση του ισολογισμού της ευρωτράπεζας, υπονοώντας πως είναι πιθανή και η αγορά κρατικών ομολόγων. Τόνισε δε πως το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ παραμένει σε επιφυλακή για πιθανά καθοδικά ρίσκα στο outlook για τον πληθωρισμό.
Όσον αφορά τον αντίκτυπο από τα νέα μέτρα της κεντρικής τράπεζας, ο κ. Ντράγκι υποστήριξε πως υπάρχουν ενδείξεις για αισθητά οφέλη.
Απηύθυνε επίσης έκκληση στις κυβερνήσεις των κρατών μελών για μεταρρυθμίσεις, λέγοντας πως η νομισματική πολιτική δεν αρκεί από μόνη της για την ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης.
«Το 2015 πρέπει να είναι η χρονιά όπου όλοι οι παράγοντες στην Ευρωζώνη, οι κυβερνήσεις και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, θα αναπτύξουν μια ενιαία συνεκτική στρατηγική για την επαναφορά των οικονομιών μας σε τροχιά. Η νομισματική πολιτική από μόνη της δεν μπορεί να το επιλύσει αυτό. Αυτός είναι ο λόγος που υπάρχει μια επείγουσα ανάγκη για ένα πειστικό σχέδιο βραχυπρόθεσμων δεσμεύσεων για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στα κράτη μέλη, για μια εφαρμογή του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης, για την συνολική δημοσιονομική στάση για την Ευρωζώνη, για μια στρατηγική για τις επενδύσεις» ανέφερε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.

Αξιολόγηση