Χαρδούβελης: Η Ελλάδα θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3% το 2015

Χαρδούβελης: Η Ελλάδα θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3% το 2015
Αισιοδοξία ότι η χώρα θα επιτύχει το 2015 τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, σε ομιλία του σε συνέδριο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) και το Ελληνικού Ινστιτούτου Επιχειρηματικότητας και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΙΕΑ), με θέμα «Επενδύσεις στην Ελλάδα & Αναπτυξιακή Προοπτική 2014».

Ο υπουργός Οικονομικών κατέστησε σαφές ότι «το να βγούμε από το Μνημόνιο δεν σημαίνει ότι δεν συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις. Εμείς οι ίδιοι πρέπει να συνεχίσουμε να θέλουμε να φτιάξουμε τη χώρα μας. Να βάλουμε σταθερούς και έντιμους κανόνες στον ανταγωνισμό και παντού».

Ο κ. Χαρδούβελης έκανε εκτενή αναφορά στο εθνικό πρόγραμμα για τη μετά Μνημόνιο εποχή, λέγοντας ότι «το δικό μας εθνικό πρόγραμμα απαντά στην ανάγκη διαφύλαξης όσων πετύχαμε, με συνέχιση του δημοσιονομικού νοικοκυρέματος και των μεταρρυθμίσεων, αλλά πρωτίστως στην ανάγκη αποκατάστασης των συνεπειών της πολυετούς λιτότητας».

Οι βασικοί άξονες αυτού του μεταρρυθμιστικού σχεδίου, είπε ο υπουργός, περιλαμβάνουν:

- Τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

- Τη βελτίωση της αποδοτικότητας του δημόσιου τομέα, λέγοντας χαρακτηριστικά «ό,τι κάνουμε στον ιδιωτικό τομέα, να πληρώνουμε αυτόν που θέλει να δουλέψει και να προσφέρει, πρέπει να το κάνουμε και στο Δημόσιο».

- Την ενίσχυση των θεσμών, με επιτάχυνση, συν τοις άλλοις, στην απονομή της δικαιοσύνης.

- Την ενίσχυση του εκπαιδευτικού συστήματος.

- Την απλοποίηση του φορολογικού, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τις στοχευμένες φοροελαφρύνσεις «που δώσουν το μέγιστο αποτέλεσμα στην οικονομία και φυσικά θα ελαφρύνουν πολύ τον κόσμο, ο οποίος αδικήθηκε αυτά τα χρόνια».

Αξιολόγηση