Eurobank: Τα μέτρα της ΕΚΤ ενισχύουν την πραγματική οικονομία

Eurobank: Τα μέτρα της ΕΚΤ ενισχύουν την πραγματική οικονομία
Οι αποφάσεις της ΕΚΤ δημιουργούν κατάλληλες συνθήκες για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, τονίζει η Eurobank Research στο τελευταίο τεύχος του Δελτίου "7 Ημέρες Οικονομία".

Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα μέτρα της ΕΚΤ μπορούν να συμβάλουν στην πιστωτική επέκταση και στην ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας στην Ελλάδα με δεδομένο ότι θα περιοριστεί η αβεβαιότητα αναφορικά με την εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος.

Υπενθυμίζεται ότι ο Διοικητής της ΕΚΤ M. Draghi, στην χθεσινή (05/06/2014) συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου ανακοίνωσε μια σειρά από μέτρα με σκοπό την ενίσχυση της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ σε μια περίοδο με πολύ χαμηλό πληθωρισμό (και με υπαρκτό τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη και στην Ελλάδα ) που καθιστά τα παραδοσιακά εργαλεία νομισματικής πολιτικής αναποτελεσματικά.

Ξεχωριστά η Eurobank σχολιάζει την έγκριση της δόσης των 3,4 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, λέγοντας ότι δεν επιτρέπει εφησυχασμό, καθώς απομένουν δύσκολες μεταρρυθμίσεις απομένουν για την επόμενη περίοδο, ενώ πρέπει να αποφευχθεί η ακύρωση της προσπάθειας που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι χρηματοδότηση από το ΔΝΤ είχε διακοπεί μετά τον Ιούλιο του 2013 εξαιτίας του χρηματοδοτικού κενού που προβλεπόταν τότε για το 2ο εξάμηνο του 2014. Μόλις τον Μάρτιο του 2014 στην πρόσφατη συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών επισημοποιήθηκε η συμφωνία για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του προϋπολογισμού μέχρι τα μέσα του 2015.

"Η εκταμίευση της δόσης από το ΔΝΤ μπορεί προσωρινά να εξασφαλίζει ρευστότητα στην κυβέρνηση καθώς και μια σχετική ηρεμία ενόψει καλοκαιριού αλλά δεν επιτρέπει εφησυχασμό", τονίζει η Eurobank.

Ήδη από την ανακοίνωση του ΔΝΤ για την εκταμίευση της δόσης προκύπτουν τα βασικά σημεία στα οποία είναι αναγκαίο να επικεντρωθεί η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης τους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με την Eurobank:

- Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων είναι αναγκαίο να ενισχυθεί περαιτέρω ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού.

-Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα συμβάλουν στην βελτίωση της εξωστρέφειας της οικονομίας πρέπει να τεθούν ως πρώτη προτεραιότητα.

-Τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους απαιτούν την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ