Τουρκολιάς: Νέες επενδύσεις προς την πραγματική οικονομία και τη ναυτιλία

Τουρκολιάς: Νέες επενδύσεις προς την πραγματική οικονομία και τη ναυτιλία
«Η ελληνική ναυτιλία, τα τελευταία χρόνια της κρίσης, υπέστη λιγότερες ζημίες από οποιαδήποτε άλλη ναυτιλιακή δύναμη, διότι είχε

αποφύγει τις υπερβολές και αντιμετώπισε την κρίση ως ευκαιρία. Πέτυχε τη σημαντικότατη ανανέωση του στόλου, τη μεγέθυνση και την εξειδίκευση, ενώ διατήρησε την πρωτοκαθεδρία σε όρους χωρητικότητας στα δεξαμενόπλοια και τη σημαντική θέση στα φορτηγά» επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς, μιλώντας χθες το βράδυ σε δείπνο, με την ευκαιρία της Διεθνούς Ναυτιλιακής Έκθεσης των «Ποσειδωνίων» παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου, των υπουργών Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και Ναυτιλίας & Αιγαίου Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και πλήθους εφοπλιστών.
«Η ελληνική ναυτιλία αποτελεί τον κορμό της ευρωπαϊκής, με τους Έλληνες πλοιοκτήτες να ελέγχουν το 46,7% του ευρωπαϊκού στόλου, σε όρους dwt (τονάζ), ενώ παραμένει στην πρώτη θέση διεθνώς. Αυτό και μόνο το γεγονός σημαίνει ότι η ελληνική ναυτιλία πρέπει όχι μόνο να έχει λόγο, αλλά και στήριξη, ώστε να διαδραματίζει ρόλο παρεμβατικό στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής, αλλά ακόμη και της διεθνούς ναυτιλιακής πολιτικής. Πρέπει να αποφευχθούν λανθασμένες επιλογές του παρελθόντος, που ώθησαν εκτός ευρωπαϊκού χώρου δραστηριότητες συναφείς με τη ναυτιλία, όπως πχ τη ναυπηγική βιομηχανία, με προφανείς αρνητικές επιπτώσεις» ανέφερε ο κ. Τουρκολιάς.
Αναφερόμενος στην Εθνική Τράπεζα ο κ. Τουρκολιάς επισήμανε ότι το ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιο της Εθνικής Τράπεζας παρουσιάζει χαμηλό ποσοστό επισφαλειών, που ανέρχεται μόλις στο 6% του συνολικού χαρτοφυλακίου, πολύ χαμηλότερο σε σύγκριση με τον μέσο όρο στο χαρτοφυλάκιο του ανταγωνισμού (εγχώριου και διεθνούς).
«Οι πρόσφατες επιτυχημένες αυξήσεις κεφαλαίου -με σημαντικό συντελεστή υπερκάλυψης- χάρη και στη δική σας συμμετοχή, έθεσε τη βάση για την κατάταξη της Εθνικής μεταξύ των πλέον εύρωστων κεφαλαιακά ομίλων στην Ευρωζώνη, ενσωματώνοντας ακόμη και τις αυστηρότερες αρχές της Βασιλείας ΙΙΙ, των οποίων η πλήρης εφαρμογή προβλέπεται για το 2024. Ως αποτέλεσμα των επιτυχημένων αυξήσεων, η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη μετοχική βάση διευρύνθηκε σημαντικά σε 43% από 16%, με ισχυρή συμμετοχή και έμπρακτη ψήφο εμπιστοσύνης από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς οίκους του εξωτερικού. Παράλληλα, η πολυμετοχικότητα ενισχύθηκε περαιτέρω, με 7 ξένους επενδυτές να διακρατούν από 1% του Μετοχικού της Κεφαλαίου» ανέφερε ο κ. Τουρκολιάς, απευθυνόμενος στους εφοπλιστές.
«Η Εθνική Τράπεζα, όπως έχει ανακοινώσει, είναι σε θέση να παίξει τον ρόλο που της αρμόζει στην ελληνική οικονομία, διοχετεύοντας, το 2014 τρία δισ. ευρώ στην ελληνική αγορά σε υγιείς επιχειρήσεις κάθε κλάδου και κάθε μεγέθους. Ευνόητο είναι ότι η χρηματοδότηση της ναυτιλίας θα διεκδικήσει σημαντικό μερίδιο. Ήδη, έχει προχωρήσει η έγκριση δανείων, που αφορούν νέες επενδύσεις προς την πραγματική οικονομία και τη ναυτιλία, ενώ έχει ήδη απορροφηθεί το 41,1% από τα συγχρηματοδοτούμενα έργα» είπε επίσης ο κ. Τουρκολιάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ