Ν.Υ.Τ.: Ο κίνδυνος αποπληθωρισμού και η περίπτωση της Ελλάδας

Ν.Υ.Τ.: Ο κίνδυνος αποπληθωρισμού και η περίπτωση της Ελλάδας
Σήμερα, το ελληνικό χρέος αυξήθηκε στο 175% του ελληνικού ΑΕΠ από 130% το 2010 και ενώ ο πληθωρισμός θα συνέβαλε στη μείωση του επιτοκίου επί του ελληνικού χρέους,

ο αποπληθωρισμός διεύρυνε το βάρος του επιτοκίου, «κάνοντας αισθητές τις επιπτώσεις» του σ΄ ολόκληρη την οικονομία.

Στον κίνδυνο του αποπληθωρισμού και στην περίπτωση της Ελλάδας αναφέρεται, σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα, η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».

Με αφορμή την αυριανή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), στην οποία αναμένεται να αποφασιστεί η λήψη «δραστικών μέτρων» για την τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας, στο δημοσίευμα επισημαίνεται ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού, ο οποίος έχει ήδη πλήξει τέσσερις χώρες της ευρωζώνης, την Πορτογαλία, την Κύπρο, τη Σλοβακία και ιδιαίτερα την Ελλάδα, όπως υπογραμμίζεται.

Όσον αφορά την Ελλάδα, διατυπώνεται η άποψη ότι «έχει σημειωθεί μείωση των μισθών κατά 18% από το 2008» ενώ την ίδια στιγμή «η υψηλή ανεργία έχει συμβάλει σε πτώση των τιμών για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους».

Και ενώ τα κίνητρα τόνωσης της ευρωπαϊκής οικονομίας, υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα, θα βοηθήσουν ενδεχομένως αδύναμες οικονομίες όπως αυτές της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της Κύπρου, η Γερμανία εκφράζει ανησυχίες για πιθανή αύξηση του πληθωρισμού, προοπτική που «ξυπνά ζοφερές αναμνήσεις» από ασταθείς οικονομικές περιόδους πριν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στη συνέχεια, επισημαίνεται ότι η αύξηση του πληθωρισμού στη Γερμανία θα αποδειχθεί ίσως ωφέλιμη σε άλλα κράτη- μέλη της ευρωζώνης, καθιστώντας ανταγωνιστικότερη την εργασία σε άλλες χώρες, ωστόσο, όπως δηλώνουν οι οικονομολόγοι, εάν αποτύχουν οι προσπάθειες της ΕΚΤ, τότε ο χαμηλός πληθωρισμός θα επιστρέψει μέσω αποπληθωριστικών τάσεων, όπως συνέβη στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον Jens Bastian, οικονομολόγο και μέλος της task force της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα έως το 2014, «η Ελλάδα θα είναι ίσως ο προπομπός για το τι θα συμβεί σε άλλες χώρες της ευρωζώνης που υπόκεινται σε χαμηλό πληθωρισμό και αντιμετωπίζουν ένα αποπληθωριστικό μέλλον».

Επίσης, στην ανταπόκριση υποστηρίζεται, μεταξύ άλλων, ότι ο ελληνικός πληθωρισμός βρίσκεται υπό το μηδέν για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους και ότι ο αποπληθωρισμός θέτει σε κίνδυνο την ικανότητα της χώρας να αποπληρώσει το χρέος της, ύψους 318 δισ. ευρώ, «εν μέρει λόγω του ότι τα χρήματα που η Ελλάδα χρησιμοποιεί για την εξόφληση του χρέους αξίζουν λιγότερο απ΄ ότι τα χρήματα που δανείστηκε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ