KΕΠΕ: Μείωση του δείκτη «φόβου» τον Μάρτιο - Ενίσχυση προσδοκιών για την οικονομική δραστηριότητα

KΕΠΕ: Μείωση του δείκτη «φόβου» τον Μάρτιο - Ενίσχυση προσδοκιών για την οικονομική δραστηριότητα

Η τιμή του δείκτη KEPE GRIV μειώθηκε στο 22,40%

Δύο καινοτόμους και εξειδικευμένους δείκτες κατάρτισε το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) με στόχο την τακτική παρακολούθηση της οικονομικής συγκυρίας.

Πρόκειται για τον Σύνθετο Δείκτη Προήγησης ΚΕΠΕ και τον Δείκτη «Φόβου» KEPE GRIV.

Σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη παρατήρηση για τον Δεκέμβριο του 2023,2 ο ΣΔΠ σημείωσε οριακή άνοδο, η οποία αντανακλά την ενίσχυση των προσδοκιών και εκτιμήσεων των συμμετεχόντων στην οικονομική δραστηριότητα, παρέχοντας πρόδρομες ενδείξεις για μια ενδιάμεση βελτίωση των μελλοντικών οικονομικών συνθηκών.

Η τιμή του δείκτη φόβου KEPE GRIV μειώθηκε τον Μάρτιο του 2024, αποτυπώνοντας τη μείωση της αβεβαιότητας για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς σε σχέση με τα τέλη του προηγούμενου μήνα, με διακυμάνσεις εντός του μήνα.

Σύνθετος Δείκτης Προήγησης ΚΕΠΕ

Πρόκειται για έναν Σύνθετο Δείκτη Προήγησης (ΣΔΠ) βάσει ενός υποδείγματος δυναμικού παράγοντα, που κατασκευάζεται με τη χρήση έξι επιλεγμένων μηνιαίων οικονομικών μεταβλητών με χαρακτηριστικά προήγησης. Παρέχει πρόδρομες ενδείξεις για την πορεία και τις μεταστροφές στην ελληνική οικονομική δραστηριότητα, πριν από την αποτύπωσή τους στα τρέχοντα μεγέθη της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας.

Σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη παρατήρηση για τον Δεκέμβριο του 2023,2 ο ΣΔΠ σημείωσε οριακή άνοδο, σε συνέχεια της ανόδου της προηγούμενης περιόδου αναφοράς, και παραμένει σε υψηλά επίπεδα για το σύνολο της περιόδου εξέτασης.

Η εν λόγω εξέλιξη μοιάζει να ενισχύει τις ενδείξεις για ανάσχεση των πρόσφατων καθοδικών τάσεων του ΣΔΠ και μετάβαση σε πορεία ανόδου. Συνεπώς, φαίνεται να αντανακλά ενίσχυση των προσδοκιών και εκτιμήσεων των συμμετεχόντων στην οικονομική δραστηριότητα, παρέχοντας πρόδρομες ενδείξεις για μια ενδιάμεση βελτίωση των μελλοντικών οικονομικών συνθηκών. Σε αυτή τη βάση, θεωρείται ότι δεν επικρατούν οι όποιες δυσμενείς επιπτώσεις που οφείλονται στην αύξηση των γεωπολιτικών κινδύνων. Για την απόκτηση επιπρόσθετων ενδείξεων, αναγκαία καθίσταται η επανεκτίμηση του ΣΔΠ. Η ενσωμάτωση νέων στοιχείων αναμένεται να προσφέρει επιπλέον πληροφόρηση αναφορικά με την πορεία της μελλοντικής εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας.

Δείκτης «Φόβου» KEPE GRIV

Ο δείκτης τεκμαρτής μεταβλητότητας KEPE GRIV ή δείκτης «φόβου» αποτυπώνει την αβεβαιότητα των συμμετεχόντων στην αγορά παραγώγων για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς και υπολογίζεται στη βάση των τιμών των δικαιωμάτων προαίρεσης του δείκτη FTSE/X.A. Large Cap.

Η τιμή του δείκτη KEPE GRIV μειώθηκε τον Μάρτιο του 2024, φτάνοντας το 22,40% στις 28/3/2024 από 24,35% στις 29/2/2024 (Βλ. Διάγραμμα 2). Επιπλέον, η μέση ημερήσια τιμή του δείκτη μειώθηκε, φτάνοντας το 24,44% τον Μάρτιο του 2024 από 24,64% τον Φεβρουάριο του 2024. Ο δείκτης παρέμεινε σε επίπεδα χαμηλότερα του ιστορικού μέσου όρου του (από τον Ιανουάριο του 2004) για την ελληνική αγορά, ο οποίος είναι στο 32,25%. Η εξέλιξη του δείκτη αποτυπώνει μείωση της αβεβαιότητας για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς σε σχέση με τα τέλη του προηγούμενου μήνα, με διακυμάνσεις εντός του μήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ