Βαριά πρόστιμα για τους ιδιοκτήτες-διαχειριστές που δεν δηλώνουν τα Airbnb στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ

Βαριά πρόστιμα για τους ιδιοκτήτες-διαχειριστές που δεν δηλώνουν τα Airbnb στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ

Λήγει η προθεσμία

Έρχονται βαριά πρόστιμα για τους ιδιοκτήτες και τους διαχειριστές ακινήτων που δεν δηλώνουν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Προθεσμία 23 ημερών έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να ελέγξουν και να διορθώσουν τα εισοδήματα που έλαβαν το προηγούμενο έτος από βραχυχρόνιες μισθώσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

Η φορολογική διοίκηση προγραμματίζει διασταυρώσεις στα μισθώματα των βραχυχρόνιων μισθώσεων με τα στοιχεία που θα λάβει στις 26 Φεβρουαρίου από τις πλατφόρμες Airbnb, Booking.com και VRBO, του ομίλου της Expedia όπως προβλέπεται στο πρωτόκολλο συνεργασίας που έχουν υπογράψει. Στις περιπτώσεις που διαπιστωθεί ότι ακίνητα δεν έχουν δηλωθεί στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής», είτε αναρτήθηκαν σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (Α.Μ.Α.) Βραχυχρόνιας Διαμονής ή του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (Μ.Α.Γ.) τότε αποστέλλονται στις Δ.Ο.Υ. τα στοιχεία των ακινήτων και των «Διαχειριστών» και οι ιδιοκτήτες καλούνται στην Εφορία προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις.

Όσοι διαπιστωθεί έχουν αποκρύψει εισοδήματα θα κληθούν να πληρώσουν έως και το 100% των ακαθαρίστων εσόδων που εισέπραξαν σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία. Για να γλιτώσουν φόρους και πρόστιμα θα πρέπει μέχρι 28 Φεβρουαρίου να διορθώσουν τις δηλώσεις για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις του 2023 στο Μητρώο της ΑΑΔΕ.

Οι πλατφόρμες μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου να διαβιβάζουν στην ΑΑΔΕ αναλυτικά στοιχεία για τις συναλλαγές που πραγματοποιούν οι χρήστες τους. Τα δεδομένα περιλαμβάνουν όνομα, διεύθυνση, ΑΦΜ, όνομα και κατόχου ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού, το εισόδημα που εισπράχθηκε, προμήθειες, αμοιβές και φόροι που καταβλήθηκαν, διεύθυνση ακινήτου, ημέρες μίσθωσης, σύνολο των ετησίων (διανυκτερεύσεων) της κάθε καταχώρησης κ.λ.π.

Τα πρόστιμα για ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων τύπου Airbnb μέχρι και το έτος 2023 ξεκινούν από 5.000 ευρώ και φθάνουν έως 20.000 ευρώ. Από την 1η Ιανουαρίου τα πρόστιμα έχουν γίνει ιδιαίτερα τσουχτερά καθώς για μη εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο ανά έτος, ίσο με το 50% των ακαθάριστων εσόδων του φορολογικού έτους που διαπράττεται παράβαση, το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 5.000 ευρώ.

Σε περίπτωση μη τήρησης εκ νέου των προϋποθέσεων εντός ενός έτους από την έκδοση της πράξης επιβολής του προστίμου, το πρόστιμο αυξάνεται στο διπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος. Για μη υποβολή ή υποβολή ανακριβούς Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής το πρόστιμο είναι ίσο με το διπλάσιο του μισθώματος όπως αυτό εμφανίζεται στην ψηφιακή πλατφόρμα και σε περίπτωση εκπρόθεσμης Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ στο διάστημα 10μηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2023 τα μισθώματα που δηλώθηκαν στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων ανήλθαν σε 677 εκατομμύρια ευρώ από 510 εκατομμύρια ευρώ το ίδιο διάστημα του 2022 εμφανίζοντας αύξηση 167,4 εκατ. ευρώ.

Ακόμα, το ίδιο διάστημα οι αρχικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν στο Μητρώο από τους ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης ανήλθαν σε 1.695.957 από 1.247.904 που είχαν υποβληθεί στο αντίστοιχο δεκάμηνο του 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ