Ευρωζώνη: Ανάκαμψη της μεταποίησης σε υψηλό 10 μηνών

Ευρωζώνη: Ανάκαμψη της μεταποίησης σε υψηλό 10 μηνών

Ο δείκτης HCOB PMI για την παραγωγή σκαρφάλωσε σε υψηλό εννέα μηνών στις 46,6 μονάδες από 44,4 μονάδες τον Δεκέμβριο

Η μεταποίηση στην Ευρωζώνη δείχνει σημάδια ανάκαμψης, καθώς η υποχώρηση σε παραγωγή και νέες παραγγελίες ήταν η ηπιότερη από τον περασμένο Απρίλιο.

Εν τω μεταξύ, το επιχειρηματικό κλίμα βελτιώθηκε επίσης σε υψηλό 9 μηνών, ενώ τα θετικά νέα για την ΕΚΤ είναι το κόστος εισροών και οι τιμές παραγωγής μειώθηκαν περαιτέρω, παρά την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης PMI μεταποίησης της Ευρωζώνης της HCOB βελτιώθηκε τον Ιανουάριο του 2024 και διαμορφώθηκε στο 46,6, από 44,4 τον προηγούμενο μήνα, φθάνοντας σε υψηλό 10 μηνών. Παρ’ όλα αυτά, ο δείκτης παρέμεινε σε έδαφος συρρίκνωσης.

Ο δείκτης HCOB PMI για την παραγωγή σκαρφάλωσε σε υψηλό εννέα μηνών στις 46,6 μονάδες από 44,4 μονάδες τον Δεκέμβριο.

«Υπάρχει σημαντική πιθανότητα η ύφεση του μεταποιητικού τομέα στην Ευρωζώνη να επεκταθεί και στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Παρόλο που ο δείκτης PMI είναι υψηλότερος από ό,τι ήταν στο τέλος του περασμένου έτους, εξακολουθεί να μην αγγίζει το όριο της επέκτασης», σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της HCOB, Cyrus de la Rubia.

Ο μεταποιητικός τομέας στην Ελλάδα είχε τις καλύτερες επιδόσεις τον Ιανουάριο, καθώς ήταν η μόνη από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες που βρέθηκε πάνω από το επίπεδο των 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Εν τω μεταξύ, στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, «η κατάσταση των παραγγελιών για επενδυτικά αγαθά και ενδιάμεσα αγαθά τείνει να βελτιώνεται, αν και μπορεί να χρειαστούν ακόμη μερικοί μήνες για να παρατηρηθεί ανάπτυξη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ