ΙΟΒΕ: Ηπια υποχώρηση στο οικονομικό κλίμα τον Δεκέμβριο

ΙΟΒΕ: Ηπια υποχώρηση στο οικονομικό κλίμα τον Δεκέμβριο

Μείωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία

Υποχώρησε ελαφρώς ο δείκτης οικονομικού κλίματος του ΙΟΒΕ και διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο στις 106,0 μονάδες, έναντι 106,4 μονάδων τον προηγούμενο μήνα και 103,8 μονάδων ένα έτος πριν, ως αποτέλεσμα της υποχώρησης των προσδοκιών σε Βιομηχανία, καθώς Λιανικό εμπόριο, Κατασκευές και Υπηρεσίες ενισχύονται.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ενισχύθηκε ήπια τον Δεκέμβριο και διαμορφώθηκε στις -40,3 μονάδες (από -45,6 μον. τον προηγούμενο μήνα), σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με ένα έτος πριν (-47,9 μονάδες).

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία εξασθένισε τον Δεκέμβριο στις 94,1 μονάδες (από 95,3 μον. τον Νοέμβριο), σε χαμηλότερα επίπεδα από το αντίστοιχο περυσινό (100,4 μον.)

Το μέσο κόστος νέου δανεισμού για τις ελληνικές επιχειρήσεις σημείωσε οριακή άνοδο τον Νοέμβριο, στο 6,2%, με την απόκλιση από το μέσο κόστος δανεισμού επιχειρήσεων της Ευρωζώνης να διευρύνεται σε 93
μονάδες βάσης (από 79 μ.β. τον Οκτώβριο).

  • Υποχώρηση για τη βιομηχανική παραγωγή τον Νοέμβριο σε σύγκριση με τον Οκτώβριο. Άνοδος 3,1% (y-o-y) στην Ελλάδα, έναντι υποχώρησης 5,8% στην ΕΕ27. Βελτίωση για την εγχώρια Μεταποίηση 2,8% (y-o-y).
  • Ήπια ενίσχυση της απασχόλησης στη Βιομηχανία το γ’ τρίμ. του 2023, κατά 0,5% (y-o-y), έναντι εντονότερης ανόδου στο σύνολο της οικονομίας (+1%, y-o-y).
  • Μείωση των εξαγωγών της Βιομηχανίας, 5,3% τον Οκτώβριο (y-o-y). Εξασθένιση και για το εμπορικό έλλειμμα στα €3,7 δισεκ., από €4,8 δισεκ. ένα έτος πριν.
  • Νέα εξασθένιση της ανεργίας τον Νοέμβριο (y-o-y), στο 9,1% από 11,7% τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.

Από το Ειδικό Θέμα «Στοιχεία κύκλου εργασιών εγχώριας βιομηχανίας το γ΄ τρίμηνο του 2023»:

  • Υποχώρηση του δείκτη κύκλου εργασιών της Βιομηχανίας 8,0% το γ΄ τριμ. στην Ελλάδα έναντι μείωσης 4,0% στην ΕΕ27.
  • Σε τρέχουσες τιμές, εξασθένιση για το σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων 8,7% την ίδια περίοδο, από αύξηση 39,7% ένα έτος πριν. Ηπιότερη η μείωση για τη Μεταποίηση, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, 8,5% σε συνέχεια ανόδου 28,7% ένα έτος πριν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ