ΙΟΒΕ: Μικρή εξασθένιση του οικονομικού κλίματος το Νοέμβριο - Αισιόδοξες προσδοκίες στις υπηρεσίες

ΙΟΒΕ: Μικρή εξασθένιση του οικονομικού κλίματος το Νοέμβριο - Αισιόδοξες προσδοκίες στις υπηρεσίες

Tο ΙΟΒΕ κατέγραψε οριακή υποχώρηση των προσδοκιών στο Λιανικό εμπόριο

Πιέσεις στο οικονομικό κλίμα Νοεμβρίου εντοπίζει το ΙΟΒΕ με τους περισσότερους κλάδους και την καταναλωτική εμπιστοσύνη να υποχωρούν, χωρίς οι αισιόδοξες προσδοκίες που καταγράφηκαν στις υπηρεσίες να είναι ικανές να αντισταθμίσουν την γενικότερη τάση.

Η πτώση του οικονομικού κλίματος στις 106,2 μονάδες, από 106,6 μονάδες τον Οκτώβριο ακολουθεί άλλη μία υποχώρηση κατά 1,3 μονάδες στο προηγούμενο διάστημα μέτρησης. Άλλωστε, πτωτική τάση ανακοίνωσε στις 19 Νοεμβρίου και η Κομισιόν για το εν Ελλάδι οικονομικό κλίμα Οκτωβρίου, στις 106,4 μονάδες από 107,7 τον Σεπτέμβριο.

Στους επιμέρους δείκτες, το ΙΟΒΕ κατέγραψε οριακή υποχώρηση των προσδοκιών στο Λιανικό εμπόριο, ήπια εξασθένιση στη Βιομηχανία και τις Κατασκευές αλλά και οριακή υποχώρηση στον δείκτη καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Αξίζει να επισημανθεί πως για φέτος ο δείκτης του οικονομικού κλίματος για την Ελλάδα παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ειδικά αν συνυπολογιστεί πως σε ΕΕ και Ευρωζώνη, η τάση είναι πτωτική.

Όπως έχει και άλλες φορές υπογραμμίσει το Ινστιτούτο, αυτό οφείλεται στο γεγονός της πολιτικής σταθεροποίησης που εεπήλθε μετά το καλοκαίρι με την λήξη των εκλογικών αναμετρήσεων.

Στην περίοδο που ακολούθησε το οικονομικό κλίμα κινήθηκε γενικά θετικά, χωρίς όμως να λείπουν οι προκλήσεις και αβεβαιότητες, τονίζει η έκθεση.

«Οι επιχειρήσεις, στους διάφορους κλάδους, κινούνται σε μια ελληνική οικονομία που είναι ισχυρότερη από ό,τι πριν λίγα χρόνια, όμως το κόστος τους αυξάνεται και η ζήτηση αναμένεται πως θα πιεστεί. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη κινείται σε σχετικά χαμηλότερα επίπεδα, σε ένα επίπεδο γενικής σταθερότητας, αλλά έχοντας ενσωματώσει σε μεγάλο βαθμό την ισχυρή επίπτωση από τις πληθωριστικές πιέσεις στις τιμές», αναφέρεται στο δελτίο Οικονομικής Συγκυρίας Νοεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ