Οι αλλαγές που αναμένονται στο νομοσχέδιο κατά της φοροδιαφυγής – Ποιοι ωφελούνται

Οι αλλαγές που αναμένονται στο νομοσχέδιο κατά της φοροδιαφυγής – Ποιοι ωφελούνται

Ανάμεσα στις αλλαγές που προωθούνται είναι η μείωση στους συντελεστές προσαύξησης του τεκμαρτού εισοδήματος λόγω τζίρου

Με κάποιες αλλαγές, αλλά χωρίς να αλλάζει η φιλοσοφία του τεκμαρτού εισοδήματος, θα κατατεθεί τελικά στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, λαμβάνοντας υπόψη και τα περισσότερα από 2.000 σχόλια που υποβλήθηκαν, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης.

Ανάμεσα στις αλλαγές που προωθούνται είναι η μείωση στους συντελεστές προσαύξησης του τεκμαρτού εισοδήματος λόγω τζίρου, το μειωμένο τεκμαρτό εισόδημα για κυλικεία σχολείων και εποχικές επιχειρήσεις και η δυνατότητα αμφισβήτησης του τεκμαρτού εισοδήματος.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης στην ΕΡΤ, «τρέχουμε και τα τελευταία σενάρια και βλέπουμε κάποιες αλλαγές οι οποίες δεν αλλάζουν τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου και τη στόχευση, αλλά λίγο τους τρόπους υπολογισμού (της ελάχιστης αμοιβής) ώστε να βελτιώσουμε σε όλες τις κατηγορίες την επιβάρυνση».

Ειδικότερα, οι αλλαγές που προωθούνται είναι οι εξής:

1. Μείωση των συντελεστών προσαύξησης τεκμαρτού εισοδήματος λόγω τζίρου.

Η διάταξη όπως αποτυπώθηκε στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο ορίζει η ελάχιστη αμοιβή προσαυξάνεται με ένα συντελεστή όταν ο ετήσιος τζίρος του αυτοαπασχολούμενου είναι σημαντικά μεγαλύτερος από το μέσο όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ. Συγκεκριμένα προβλέπεται προσαύξηση:

– 35% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 100% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων

– 70% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 150% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων

– 100% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 200% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων, με ανώτατο όριο τις 50.000 ευρώ.

2. Αμφισβήτηση τεκμηρίου. Θα καθιερωθούν αυτοματοποιημένες διαδικασίες για την αμφισβήτηση του τεκμαρτού εισοδήματος. Στο νομοσχέδιο θα ορίζεται ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν να γίνει έλεγχος, εφόσον θεωρούν ότι αδικούνται. Ο έλεγχος θα γίνεται στον τζίρο, τα έσοδα, τις δαπάνες, ακόμα και τις τραπεζικές καταθέσεις και εφόσον αποδειχθεί ότι το πραγματικό εισόδημά είναι χαμηλότερο από το τεκμαρτό, τότε ο φορολογούμενος θα φορολογείται για το πραγματικό του εισόδημα. Υπενθυμίζεται ότι το τεκμήριο είναι έτσι και αλλιώς μαχητό για ειδικές κατηγορίες, όπως άτομα σε στρατιωτική θητεία, σε νοσηλεία σε νοσοκομείο, σε κράτηση σε φυλακή, σε εγκυμοσύνη ή λοχεία, σε αδυναμία άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας λόγω ζημιών από φυσικές καταστροφές, κ.λπ.

3. Ειδικές περιπτώσεις: Για συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων, προβλέπεται μείωση του τεκμαρτού εισοδήματος. Πρόκειται για σχολικά κυλικεία και εποχικές επιχειρήσεις που είναι δηλωμένες στην ΑΑΔΕ. Για αυτές, το τεκμαρτό εισόδημα θα υπολογίζεται με βάση τους μήνες λειτουργίας της επιχείρησης δηλαδή με δωδεκατημόρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ