ΙΟΒΕ: Ήπια εξασθένιση του οικονομικού κλίματος τον Οκτώβριο

ΙΟΒΕ: Ήπια εξασθένιση του οικονομικού κλίματος τον Οκτώβριο

Ηπια υποχώρηση κατά 0,4% σε ετήσια βάση κατέγραψε τον Σεπτέμβριο και η εγχώρια Μεταποίηση.

Ήπια εξασθένιση του οικονομικού κλίματος σημειώθηκε τον Οκτώβριο, σύμφωνα με το Δελτίο Εξελίξεων στη Βιομηχανία του ΙΟΒΕ, καθώς η επιδείνωση που καταγράφηκε στους κλάδους των Υπηρεσιών, της Βιομηχανίας και του Λιανικού Εμπορίου δεν αντισταθμίστηκε από την οριακή ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ, οι προσδοκίες στη Βιομηχανία μειώθηκαν στις 96,5 μονάδες τον Οκτώβριο, από 100,5 μονάδες τον Σεπτέμβριο, ωστόσο διαμορφώθηκαν υψηλότερα από τις 95,9 μονάδες του Οκτωβρίου του 2022.

Όπως αναφέρει το Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών, η βιομηχανική παραγωγή εξασθένισε τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον Αύγουστο, ωστόσο σε ετήσια βάση καταγράφηκε αύξηση 2,1% στην Ελλάδα, τη στιγμή που στην ΕΕ σημειώθηκε κάμψη κατά 6,1%. Οι εξαγωγές της Βιομηχανίας μειώθηκαν τον Αύγουστο κατά 21,8% σε ετήσια βάση.

Παράλληλα, ήπια υποχώρηση κατά 0,4% σε ετήσια βάση κατέγραψε τον Σεπτέμβριο και η εγχώρια Μεταποίηση.

Τέλος, το ΙΟΒΕ σημειώνει πως τον Σεπτέμβριο η ανεργία μειώθηκε στο 8,6% από 10,7% τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, ενώ μείωση κατέγραψε και το εμπορικό έλλειμμα στα 3,6 δισ. ευρώ, από 4,2 δισ. ευρώ ένα έτος πριν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ