Στο 2,8% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο - Στο 5,5% στην Ευρωζώνη

Στο 2,8% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο - Στο 5,5% στην Ευρωζώνη

«Τσίμπησε» ο δομικός στην Ευρωζώνη σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat

Ελαφρώς υψηλότερα από τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις διαμορφώθηκε τον Ιούνιο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Eurostat, o πληθωρισμός ανήλθε στο 2,8% τον Ιούνιο, έναντι του 2,7% στην αρχική εκτίμηση. Εξακολουθεί βέβαια να πρόκειται για σημαντική αποκλιμάκωση από το 4,1% του Μαΐου.

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, διαμορφώθηκε στο 5,5% από 6,1% έναν μήνα νωρίτερα, όπως υπολόγιζε η Eurostat και στις αρχικές εκτιμήσεις.

Η Ελλάδα συγκεκριμένα κατέγραψε την πέμπτη μικρότερη μεταβολή τιμών ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά το Λουξεμβούργο (1%), το Βέλγιο και την Ισπανία (αμφότερες 1,6%), καθώς και τη Δανία (2,4%). Στον αντίποδα, η Ουγγαρία κατέγραψε με διαφορά τον υψηλότερο πληθωρισμό, που διαμορφώθηκε στο 19,9% τον Ιούνιο.

Ψηλά ο δομικός πληθωρισμός

Αντιθέτως, αυξητική τάση ακολουθεί στην Ευρωζώνη ο δομικός πληθωρισμός, ο δείκτης που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας, των τροφίμων και του καπνού. Η νέα εκτίμηση της Eurostat τον τοποθετεί στο 5,5% τον Ιούνιο, ελαφρώς υψηλότερα σε σχέση με τις πρώτες προβλέψεις για 5,4%. Πρόκειται σε κάθε περίπτωση για άνοδο σε σχέση με το 5,3% του Μαΐου.

Σημειώνεται πως το κόστος της ενέργειας συνεχίζει την πτωτική τάση, υποχωρώντας κατά 5,6% τον Ιούνιο. Τον Μάιο είχε προηγηθεί πτώση 1,8%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ