«Σφίγγει τα λουριά» το Eurogroup - Αποσύρονται σταδιακά τα μέτρα ενεργειακής στήριξης

«Σφίγγει τα λουριά» το Eurogroup -  Αποσύρονται σταδιακά τα μέτρα ενεργειακής στήριξης

Βασικός στόχος μιας τέτοιας κίνησης είναι η επίτευξη μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων στα κράτη-μέλη

Σήμα για τη σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης που δόθηκαν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης έστειλαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης που συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες. Βασικός στόχος μιας τέτοιας κίνησης είναι η επίτευξη μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων στα κράτη-μέλη, αλλά και η ενίσχυση των προσπαθειών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

«Ο στόχος είναι πολύ ξεκάθαρος. Πρέπει να εργαστούμε χέρι χέρι με τη νομισματική πολιτική για να κάμψουμε τον πληθωρισμό», επισήμανε ο επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι, σημειώνοντας ότι ο πληθωρισμός μειώνεται, αλλά ο δομικός πληθωρισμός είναι επίμονος. Ανέφερε, ωστόσο, ότι πλέον τα ενεργειακά μέτρα στήριξης σταδιακά μειώνονται και πως υπήρξε μάλιστα χθες ευρεία συμφωνία ως προς αυτό.

Στο κοινό ανακοινωθέν που υιοθέτησαν οι υπουργοί Οικονομικών σημειώνεται πως «εάν δεν υπάρξουν νέα σοκ στις τιμές ενέργειας στην Ευρωζώνη, θα προσπαθήσουμε να περιορίσουμε τα μέτρα ενεργειακής στήριξης, χρησιμοποιώντας τη σχετική εξοικονόμηση για τη μείωση των κρατικών ελλειμμάτων, το συντομότερο δυνατόν το 2023 και το 2024». Επισημαίνεται, παράλληλα, πως «θα πετύχουμε τον απαραίτητο συνολικό περιοριστικό δημοσιονομικό προσανατολισμό στη ζώνη του ευρώ για το 2024 με την εφαρμογή των δημοσιονομικών συστάσεων από όλα τα κράτη-μέλη».

Επίσης αναγνωρίζουν πως ενώ η νομισματική σύσφιγξη έχει ήδη ξεκινήσει, με διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων από πλευράς ΕΚΤ, οι επιπτώσεις του επίμονου πληθωρισμού και του υψηλότερου κόστους χρήματος θα πρέπει να αντιμετωπιστούν προκειμένου να μειωθούν τα ελλείμματα και το χρέος με την πάροδο του χρόνου. «Μια στρατηγική αποφασιστικής, σταδιακής και ρεαλιστικής δημοσιονομικής εξυγίανσης είναι δικαιολογημένη για την ενίσχυση της βιωσιμότητας, για την ανοικοδόμηση δημοσιονομικών “μαξιλαριών” ασφαλείας, για την επίτευξη υψηλότερης βιώσιμης ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων… παραμένει ουσιαστικός στόχος», επισημαίνεται.

Σημαντικό στοιχείο του συντονισμού των πολιτικών είναι το αναθεωρημένο πλαίσιο δημοσιονομικής διακυβέρνησης, όπου προχωρούν οι εργασίες με σκοπό την ολοκλήρωση του νομοθετικού έργου το 2023. Σε αυτό το πλαίσιο το Eurogroup θα επανεξετάσει τις δημοσιονομικές πολιτικές τον Δεκέμβριο, λαμβάνοντας υπόψη τις γνωμοδοτήσεις της Κομισιόν σχετικά με τα σχέδια προϋπολογισμού για το 2024.

Παραμένει, ωστόσο, ασαφές εάν θα υπάρξει τελικά συμφωνία έως το τέλος του έτους για τις αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη μείωση του χρέους, συζήτηση που αναμένεται άλλωστε να συνεχίσουν σήμερα οι 27 υπουργοί στο Ecofin. Το κοινό ανακοινωθέν συμφωνεί, πάντως, με τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Συμβουλίου, που είχε ήδη επισημάνει στα τέλη Ιουνίου ότι η Ευρωζώνη θα πρέπει να περιορίσει τη δημοσιονομική πολιτική το 2024 περισσότερο από ό,τι έχει προγραμματιστεί.

Τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει στην πρώτη συμμετοχή του στη συνεδρίαση του Eurogroup o υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης. Ενώπιον των συναδέλφων του ανέφερε ότι θα «κεφαλαιοποιηθεί η πρόοδος που έχει επιτευχθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια», ενώ δεσμεύθηκε πως θα προχωρήσουν «οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ώστε να καταστεί η ελληνική οικονομία πιο ανταγωνιστική και δυναμική».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ