Eurostat: Στο 4,1% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάιο, στο 6,1% στην Ευρωζώνη

Eurostat: Στο 4,1% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάιο, στο 6,1% στην Ευρωζώνη

Σε σύγκριση με τον Απρίλιο, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε είκοσι έξι κράτη μέλη και αυξήθηκε σε ένα.

Στο 6,1% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Μάιο από 7% στον Απρίλιο και στο 4,1% στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή που επιβεβαιώνουν τις αρχικές της εκτιμήσεις.

Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στο Λουξεμβούργο (2,0%), στο Βέλγιο (2,7%), στη Δανία και στην Ισπανία (και οι δύο 2,9%). Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Ουγγαρία (21,9%), την Πολωνία και την Τσεχία (και οι δύο 12,5%).

Σε σύγκριση με τον Απρίλιο, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε είκοσι έξι κράτη μέλη και αυξήθηκε σε ένα. Τον Μάιο, η υψηλότερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ προήλθε από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+2,54%), ακολουθούμενες από τις υπηρεσίες (+2,15%), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+1,51%) και την ενέργεια. (-0,09%).

Σε ότι αφορά την Ελλάδα, ο πληθωρισμός σημείωσε περαιτέρω επιβράδυνση στο 4,1%. Ωστόσο, υπενθυμίζεται ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είχαν δείξει ότι ο ετήσιος πληθωρισμός στη χώρα μας -σε μη εναρμονισμένο όμως επίπεδο- υποχώρησε στο 2,8% τον Μάιο.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Eurostat στην Ελλάδα ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή, εξαιρουμένων της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού σημείωσε άνοδο 5,3% τον Μάιο σε ετήσια βάση και 0,2% σε μηνιαίο επίπεδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ