ΙΟΒΕ: Σημαντική βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης – Επιδεινώθηκε το οικονομικό κλίμα

ΙΟΒΕ: Σημαντική βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης – Επιδεινώθηκε το οικονομικό κλίμα

Σημαντικά ενισχύθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Μάιο, αντανακλώντας τη βελτίωση σε όλους τους επιμέρους παράγοντες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ, ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε στις -34,5 μονάδες τον Μάιο από -44,6 μονάδες τον προηγούμενο μήνα και πολύ υψηλότερα σε σύγκριση με τον Μάιο του 2022, όταν άγγιζε τις -51,3 μονάδες.

Προς αντίθετη πορεία κινήθηκε το οικονομικό κλίμα, παρουσιάζοντας οριακή υποχώρηση τον περασμένο μήνα. Ειδικότερα, σύμφωνα πάντοτε με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ, ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε στις 108,1 μονάδες έναντι 108,7 μονάδων τον Απρίλιο. Η πτώση αποδίδεται στην ήπια υποχώρηση των προσδοκιών στους κυριότερους τομείς, με εξαίρεση τον κλάδο των κατασκευών, όπου σημειώθηκε έντονη βελτίωση.

Το ΙΟΒΕ υπενθυμίζει ότι το ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά 2,1% το α’ τρίμηνο από 4,8% το δ’ τρίμηνο του 2022, καταγράφοντας ισχυρότερη αύξηση σε σχέση με τον μέσο όρο του 1,2% της Ε.Ε. Επίσης, οι εξαγωγές τους πρώτους τρεις μήνες του έτους αυξήθηκαν κατά 8,9%, με τις εξαγωγές υπηρεσιών να αυξάνονται κατά 6,2% και των αγαθών κατά 10,6%. Επιπλέον, τον Απρίλιο, η ανεργία υποχώρησε στο 11,3% από 12,5% τον ίδια μήνα πέρυσι.

Στα βασικά στοιχεία της έκθεσης του ΙΟΒΕ αναφέρεται επίσης πως τον Απρίλιο μειώθηκε η βιομηχανική παραγωγή έναντι του Μαρτίου. Σε ετήσια βάση πάντως, καταγράφηκε βελτίωση 4,4% σε ετήσια βάση, έναντι οριακής ανόδου 0,1% στην Ε.Ε. Στην εγχώρια μεταποίηση καταγράφηκε άνοδος 3,2% σε ετήσια βάση.

Τέλος, σημειώθηκε νέα άνοδος των εξαγωγών της βιομηχανίας, με άνοδο 18,1% τον Απρίλιο σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2022. Το εμπορικό έλλειμμα συρρικνώθηκε οριακά στα 3,28 δισ. από 3,31 δισ. ένα χρόνο νωρίτερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ