Πικρή ζάχαρη - Εκτοξεύθηκαν οι τιμές σε υψηλό 11 ετών ... έχει και συνέχεια

 Πικρή ζάχαρη - Εκτοξεύθηκαν οι τιμές σε υψηλό 11 ετών ... έχει και συνέχεια

Οι τιμές έχουν αυξηθεί από τις ασυνήθιστες βροχοπτώσεις στην Ινδία, την χαμηλή ευρωπαϊκή συγκομιδή, την ξηρασία και τις περικοπές της παραγωγής πετρελαίου του ΟΠΕΚ+ 

 

Οι τιμές της ζάχαρης εκτοξεύτηκαν καθώς η αυξανόμενη ζήτηση επιδεινώθηκε λόγω των καιρικών συνθηκών – και σύμφωνα με τους αναλυτές υπάρχει ακόμα περιθώριο να κινηθούν ακόμα υψηλότερα οι τιμές.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της ακατέργαστης ζάχαρης τις τελευταίες ημέρες αυξήθηκαν στα 24 σεντς η λίβρα και έφθασαν σε υψηλό 11 ετών σύμφωνα με το CNBC.
«Τα θεμελιώδη μεγέθη της ζάχαρης είναι αρκετά ανοδικά ώστε οι τιμές να παραμείνουν υψηλές βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα», δήλωσε ο Girish Chhimwal, αναλυτής ζάχαρης στην S&P, επικαλούμενος τους καιρικούς κινδύνους που μαστίζουν τους κορυφαίους παραγωγούς.
Το αυξανόμενο κόστος θα μπορούσε να μετακυλίεται στους καταναλωτές καθιστώντας τα γλυκά ακόμα ακριβότερα.

«Η άνοδος της τιμής των ζαχαρωτών και των ροφημάτων με βάση τη ζάχαρη θα ενσωματώσει τις αυξανόμενες τιμές της ζάχαρης», δήλωσε ο Τζον Στάνσφιλντ, ανώτερος αναλυτής ζάχαρης στην πλατφόρμα δεδομένων εμπορευμάτων DNEXT.

Οι τιμές των επεξεργασμένων τροφίμων αυξάνονται παγκοσμίως, πρόσθεσε ο Στάνσφιλντ .

«Σε ένα ρόφημα σοκολάτας έχεις γάλα, κακάο σε σκόνη κ.λπ. και αυτά τα έξοδα αυξάνονται επίσης. Το κόστος ενέργειας και εργασίας για την παραγωγή τέτοιων αγαθών αυξάνεται επίσης», είπε.


Ανησυχίες παραγωγής

«Τις τελευταίες εβδομάδες, η ασιατική περίοδος σύνθλιψης ζαχαροκάλαμου άρχισε να τελειώνει και είδαμε μεγάλες αναθεωρήσεις προς τα κάτω στις καλλιέργειες στις βασικές χώρες παραγωγής, κυρίως στην Ινδία, την Ταϊλάνδη, την Κίνα και το Πακιστάν», δήλωσε ο Στάνσφιλντ.
Η Ινδία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός ζάχαρης στον κόσμο μετά τη Βραζιλία.

Στις αρχές Απριλίου, η All India Sugar Trade Association μείωσε τις εκτιμήσεις της για την παραγωγή ζάχαρης κατά σχεδόν 3% για το καλλιεργητικό έτος που εκτείνεται από τον Οκτώβριο 2022 έως τον Σεπτέμβριο του 2023. Η ένωση ανέφερε τις μη εποχικές βροχοπτώσεις στη Μαχαράστρα, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ένα τρίτο της παραγωγής ζάχαρης της χώρα.
Ο Στάνσφιλντ πρόσθεσε ότι η χαμηλότερη παραγωγή επιδεινώθηκε από μια φτωχή ευρωπαϊκή καλλιέργεια τεύτλων που οφείλεται στη μειωμένη έκταση και μια σοβαρή καλοκαιρινή ξηρασία, καθώς και στη ζήτηση που συνεχίζει να ανακάμπτει από την περίοδο του Covid.

Περίπου το 80% της παγκόσμιας παραγωγής ζάχαρης προέρχεται από ζαχαροκάλαμο, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ζάχαρης, ενώ το 20% προέρχεται από τεύτλα.

«Οι τιμές θα πρέπει να τείνουν να παραμείνουν υψηλές στο εύρος των 21 έως 24 σεντς ανά λίβρα», προβλέπει η Chhimwal της S&P.

Ενώ η Κίνα θα μπορούσε ενδεχομένως να αξιοποιήσει τα κρατικά αποθέματα για να ανακουφίσει την πίεση στις παγκόσμιες αγορές, η Chhimwal προειδοποιεί ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις τιμές υψηλότερα.
«Ωστόσο, ο κίνδυνος Ελ Νίνιο για τις προοπτικές παραγωγής στην Ασία θα μπορούσε να αντισταθμιστεί πολύ μεσοπρόθεσμα και να οδηγήσει τις τιμές πολύ υψηλότερες», προειδοποίησε η Chhimwal.

Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας, υπάρχει πιθανότητα 62% να εμφανιστούν συνθήκες Ελ Νίνιο από τον Μάιο έως τον Ιούνιο.
Ανάλογα με τις βροχοπτώσεις των μουσώνων στην Ασία, η αγορά ζάχαρης θα μπορούσε ενδεχομένως να γίνει «πολύ ασταθής» και να επηρεαστεί από τις καιρικές συνθήκες μεσοπρόθεσμα, πρόσθεσε.

Η βροχή στον νούμερο ένα παραγωγό Βραζιλία επιβραδύνει επίσης την έναρξη της συγκομιδής τον Απρίλιο.
Η συγκομιδή ζαχαροκάλαμου στη νότια κεντρική περιοχή της Βραζιλίας - η οποία αντιπροσωπεύει το 90% της παραγωγής της χώρας - διαρκεί από τον Απρίλιο έως τον Δεκέμβριο και η απόδοσή του θα είναι βασικός δείκτης για παρακολούθηση, δήλωσε ο αναλυτής εμπορευμάτων της Fitch Solutions, Matthew Biggin.


Ένας άλλος παράγοντας που ωθεί τις τιμές υψηλότερα είναι η πρόσφατη αιφνιδιαστική απόφαση του ΟΠΕΚ να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά περίπου 1,16 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Αυτό ενθάρρυνε την εκτροπή του ζαχαροκάλαμου προς την παραγωγή αιθανόλης και μακριά από τις προμήθειες ζάχαρης, σύμφωνα με την Fitch Solutions σε μια έκθεση με ημερομηνία 13 Απριλίου.
«Η απόφαση του ΟΠΕΚ και η άνοδος των τιμών του πετρελαίου πιθανότατα θα κρατήσουν τις τιμές ανυψωμένες», επεσήμανε επίσης ο Biggin.
Η ώθηση προς την αύξηση των εντολών για τα βιοκαύσιμα θα θέσει επίσης ένα κατώτατο όριο στις τιμές μακροπρόθεσμα, είπε ο Biggin.

Όπως και με τις υψηλότερες τιμές των τροφίμων, οι χώρες που αντιμετωπίζουν υψηλά επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας θα πληγούν περισσότερο από τις αυξήσεις των τιμών της ζάχαρης, δήλωσε ο Chhimwal της S&P.

Αυτό θα χτυπήσει «ιδιαίτερα σκληρά» στις χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Υποσαχάριας Αφρικής, όπου η κατανάλωση ζάχαρης και η ζήτηση εισαγωγών είναι υψηλή, είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ