Εκεί που ο πλούτος αυξάνεται - Αυτές είναι οι πόλεις που ζουν οι εκατομμυριούχοι παγκοσμίως

Εκεί που ο πλούτος αυξάνεται - Αυτές είναι οι πόλεις που ζουν οι εκατομμυριούχοι παγκοσμίως

Καμία ευρωπαϊκή πόλη δεν βρίσκεται στο top 10 των πιο γρήγορα αναπτυσσομένων hotspot

 

Παρά τις ανησυχίες για την ύφεση και την αναταραχή της αγοράς, ο πλούτος αυξάνεται σε ορισμένα μέρη του κόσμου σύμφωνα με νέα έκθεση της εταιρείας συμβούλων επενδυτικής μετανάστευσης Henley & Partners.

Το Hangzhou στην Κίνα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας ως το πιο γρήγορα αναπτυσσόμενο hotspot εκατομμυριούχων. Η έκθεση διαπίστωσε ότι μεταξύ 2012 και 2022, ο αριθμός των ατόμων που ζουν εκεί και έχουν επενδυτικά περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω του 1 εκατομμυρίου δολαρίων έχει αυξηθεί κατά 105%.

Από το τέλος του περασμένου έτους, 30.400 άνθρωποι που κατοικούσαν εκεί ανήκαν σε αυτή την κατηγορία. Από αυτούς, οι 98 ήταν οι λεγόμενοι εκατομμυριούχοι, που είχαν περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων, και 12 ήταν δισεκατομμυριούχοι σύμφωνα με το CNBC.

Δύο ακόμη κινεζικές πόλεις, η Shenzhen και η Guangzhou βρίσκονται επίσης στην πρώτη 10άδα, στην τρίτη και έβδομη θέση αντίστοιχα. Ο αριθμός των υπερπλούσιων ανθρώπων στο Shenzhen αυξήθηκε κατά 98% μεταξύ 2012 και 2022, ενώ η Guangzhou σημείωσε αύξηση 86%.
Μαζί με την Κίνα, οι ΗΠΑ κυριαρχούν στο top 10 με τρεις πόλεις.

Στην περίπτωση των ΗΠΑ, ωστόσο, και οι τρεις πόλεις βρίσκονται επίσης στην πρώτη πεντάδα. Το Ώστιν, η πρωτεύουσα της πολιτείας του Τέξας, κατέλαβε τη δεύτερη θέση καθώς ο πληθυσμός των εκατομμυριούχων αυξήθηκε κατά 102% μεταξύ 2012 και 2022, ενώ το West Palm Beach της Φλόριντα ήρθε τέταρτο με αύξηση 90%, ακολουθούμενο από το Scottsdale της Αριζόνα με άνοδο 88%.

Ο Andrew Amoils, επικεφαλής της έρευνας στην εταιρεία πληροφοριών περιουσίας New World Wealth, ο οποίος εργάστηκε στην έκθεση με τη Henley & Partners, συνδέει την άνοδο με διάφορους παράγοντες.

Το Austin έχει επωφεληθεί από τον τεχνολογικό τομέα, καθώς πολλές μεγάλες εταιρείες έχουν μεταφέρει τις δραστηριότητές τους εκεί τα τελευταία χρόνια, επεσήμανε ο Amoils σε ένα σημείωμα που δημοσιεύτηκε μαζι με την έκθεση. Εν τω μεταξύ, το Scottsdale λέγεται ότι είναι ελκυστικό για τους επιχειρηματίες τεχνολογίας και τους συνταξιούχους λόγω του «αυξανόμενου αριθμού αποκλειστικών κτημάτων γκολφ και τρόπου ζωής» και το West Palm Beach είναι ένας δημοφιλής προορισμός για εργασία από το σπίτι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι καμία ευρωπαϊκή πόλη δεν βρίσκεται στο top 10.

«Η κυριαρχία των ΗΠΑ στον παγκόσμιο τεχνολογικό τομέα πιθανότατα έπαιξε ρόλο στο να αγωνίζονται οι ευρωπαϊκές πόλεις. Επίσης, η άνοδος της Ασίας μάλλον έχει βλάψει την Ευρώπη περισσότερο από τις ΗΠΑ», δήλωσε ανέφερεAmoils στο CNBC Make It.


Εκεί που ο πλούτος μειώνεται

Από την άλλη πλευρά, ο αριθμός των πλούσιων ατόμων σε ορισμένες πόλεις έχει μειωθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία. Η Μόσχα σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση στο 44%, και η Αγία Πετρούπολη σημείωσε την τρίτη μεγαλύτερη πτώση με 38%.

Αυτό μπορεί να μην προκαλεί έκπληξη λόγω των επιπτώσεων από τον συνεχιζόμενο πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία. Το Γιοχάνεσμπουργκ στη Νότια Αφρική, είχε 40% λιγότερους εκατομμυριούχους το 2022 από ό,τι το 2012, στο Χονγκ Κονγκ, σημειώθηκε πτώση 27%, και το Λονδίνο, όπου ο εξαιρετικά πλούσιος πληθυσμός μειώθηκε κατά 15%. Και οι τρεις αυτές πόλεις συγκαταλέγονται στις 10 με τη μεγαλύτερη πτώση.

Οι αλλαγές στο πολιτικό τοπίο, όπως το Brexit για το Ηνωμένο Βασίλειο, και οι γεωπολιτικές εντάσεις θα μπορούσαν να είναι μεταξύ των πιθανών παραγόντων της πτώσης.


Ωστόσο, το Χονγκ Κονγκ κατάφερε να επιστρέψει σε μια ξεχωριστή κατάταξη με τις 10 πιο πλούσιες πόλεις στον κόσμο. Με συνολικά 129.500 άτομα με επενδυτικά περιουσιακά στοιχεία άνω του 1 εκατομμυρίου δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων 290 εκατομμυριούχων και 32 δισεκατομμυριούχων, η πόλη είναι η έβδομη πιο πλούσια παγκοσμίως.

Το Χονγκ Κονγκ είναι ένας από τους μόλις δύο νεοεισερχόμενους σε αυτήν τη λίστα σε σύγκριση με την πιο πρόσφατη έκθεση της Henley & Partners για τις πλουσιότερες πόλεις στον κόσμο, η οποία δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο.

Η πρώτη εξάδα παρέμεινε η ίδια έκτοτε, με τη Νέα Υόρκη να παίρνει το προβάδισμα, ακολουθούμενη από το Τόκιο στην Ιαπωνία, την περιοχή του κόλπου που περιλαμβάνει το Σαν Φρανσίσκο και τη Silicon Valley, το Λονδίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σιγκαπούρη και το Λος Άντζελες.

Διαπιστώθηκε ότι 340.000 Νεοϋορκέζοι είχαν επενδυτικά περιουσιακά στοιχεία αξίας τουλάχιστον 1 εκατομμυρίου δολαρίων, με τους 724 από αυτούς να είναι εκατομμυριούχοι και οι 58 από αυτούς να είναι δισεκατομμυριούχοι.

Το Σικάγο, το Ιλινόις και το Χιούστον του Τέξας, που ήταν έβδομο και όγδοο αντίστοιχα πέρυσι, δεν είναι πλέον στις 10 πρώτες θέσεις. Η πτώση των υπερπλούσιων ατόμων στο Σικάγο έχει γίνει πρότυπο τα τελευταία χρόνια, λέει ο Amoils, προσθέτοντας ότι πολλές μεγάλες επιχειρήσεις έχουν επίσης εγκαταλείψει την πόλη.

«Το Houston HNWI έπεσε κυρίως λόγω της πτώσης της τιμής του πετρελαίου. Όταν κάναμε [το] τελευταίο σύνολο στατιστικών τον Ιούνιο του 2022, [η] τιμή του πετρελαίου ήταν πάνω από 120 $, ενώ τώρα είναι περίπου 80 $. Ο 10ετής ρυθμός ανάπτυξης HNWI στο Χιούστον εξακολουθεί να είναι πολύ υγιής, αν και στο +65%,», δήλωσε ο Amoils.

Στη θέση του Χιούστον, η πρωτεύουσα της Κίνας το Πεκίνο είναι τώρα όγδοη, ακολουθούμενη από τη Σαγκάη. Προηγουμένως ήταν ένατη και 10η θέση αντίστοιχα, αλλά ένας νέος εισερχόμενος το Σίδνεϊ της Αυστραλίας ολοκληρώνει το top 10 .

Το top 10

Αυτές είναι οι 10 πόλεις που σημείωσαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις υπερπλούσιων ατόμων μεταξύ 2012 και 2022 — και πόσο μεγάλα είναι τα άλματα, σύμφωνα με την έκθεση της Henley & Partners.

1. Hangzhou, Κίνα (105%)

2. Ώστιν, Η.Π.Α. (102%)

3. Shenzhen, Κίνα (98%)

4. West Palm Beach, Η.Π.Α. (90%)

5. Scottsdale, Η.Π.Α. (88%)

6. Bengaluru, Ινδία (88%)

7. Γκουανγκζού, Κίνα (86%)

8. Sharjah, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (84%)

9. Πόλη Χο Τσι Μινχ, Βιετνάμ (82%)

10. Χαϊντεραμπάντ, Ινδία (78%)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ