Πρόγραμμα για αποφοίτους ΙΕΚ, ΕΠΑΣ και ΕΠΑΛ με αμοιβή 480 ευρώ

Πρόγραμμα για αποφοίτους ΙΕΚ, ΕΠΑΣ και ΕΠΑΛ με αμοιβή 480 ευρώ
Ένα νέο πρόγραμμα κατάρτισης και απασχόλησης άρχισε να τρέχει και απευθύνεται σε 7.000 νέους. Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν απόφοιτοι Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) του υπουργείου Παιδείας, απόφοιτοι Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑΣ) του υπουργείου Παιδείας καθώς και απόφοιτοι δημοσίων και ιδιωτικών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) που είτε διαθέτουν Κρατική Βεβαίωση Πιστοποίησης είτε Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Το περιεχόμενο εφαρμογής της αφορά 7.000 αποφοίτους Ι.Ε.Κ., ΕΠΑ.Σ., ΕΠΑ.Λ. στις οκτώ «Περιφέρειες Σύγκλισης» (Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Ήπειρο, Δυτική Ελλάδα, Θεσσαλία, Πελοπόννησο, Κρήτη, Ιόνια Νησιά και Βόρειο Αιγαίο) με διττή ωφέλεια τόσο για τους εν λόγω αποφοίτους, όσο και για τις επιχειρήσεις υποδοχής.

Αντικείμενο της Πράξης

Ως αντικείμενο της Πράξης ορίζεται ο σχεδιασμός και η υλοποίηση προγραμμάτων επιμόρφωσης σε 7.000 αποφοίτους των Ι.Ε.Κ., των ΕΠΑ.Σ. και των ΕΠΑ.Λ. ηλικίας έως 29 ετών - σύμφωνα και με την ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων (Youth Employment Initiative - ΥΕΙ ) - με συνδυασμό και αλυσιδωτή διάταξη: 80 ωρών θεωρητικών μαθημάτων με στόχο την αναβάθμιση των οριζόντιων δεξιοτήτων καθώς και την ανάπτυξη επαγγελματικής ετοιμότητας. Απόκτησης Επαγγελματικής Εμπειρίας σε επιχειρήσεις διάρκειας έως 6 μηνών, με λήξη την 31η Οκτωβρίου 2015. Διευκρινίζεται ότι το θεωρητικό μέρος υλοποιείται αποκλειστικά στις 8 ανωτέρω αναφερόμενες περιφέρειες ενώ η απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας δύναται να πραγματοποιηθεί σε όλη την ελληνική επικράτεια με την προϋπόθεση της σύμφωνης γνώμης του εκπαιδευόμενου.

Δικαιούχοι Υποτροφιών

Οιδικαιούχοι υποτροφιών είναι οι απόφοιτοι:

  • Επαγγελματικών Λυκείων ‐ ΕΠΑ.Λ. του Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων,
  • Επαγγελματικών Σχολών ‐ ΕΠΑ.Σ. του Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων,
  • Δημοσίων και Ιδιωτικών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.),

που είτε διαθέτουν Κρατική Βεβαίωση Πιστοποίησης είτε Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης που δεν έχουν συμπληρώσει το 29ο έτος της ηλικίας τους κατά την ημερομηνία υποβολής και είναι δημότες των 8 «Περιφερειών Σύγκλισης» (Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Ήπειρος, Δυτική Ελλάδα, Θεσσαλία, Πελοπόννησος, Κρήτη, Ιόνια Νησιά και Βόρειο Αιγαίο).

Οι δικαιούχοι υποτροφιών θα μοριοδοτηθούν με βάση συγκεκριμένα εκπαιδευτικά, κοινωνικά, ηλικιακά και εισοδηματικά κριτήρια (π.χ. εκπαιδευτική επίδοση, χρόνος ανεργίας, ηλικία, φορολογητέο εισόδημα κ.λπ.) σύμφωνα με σχετική ΚΥΑ που θα εκδοθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Επιδότηση - Ύψος Υποτροφιών

Για τις 80 ώρες θεωρητικών μαθημάτων προβλέπεται χορήγηση εκπαιδευτικού επιδόματος‐υποτροφίας στους ωφελούμενους καθαρού ύψους 400€ (5€/ώρα θεωρητικής εκπαίδευσης) και καταβολή των οριζόμενων ασφαλιστικών εισφορών. Για την Απόκτηση Επαγγελματικής Εμπειρίας σε επιχειρήσεις διάρκειας έως 6 μηνών προβλέπεται χορήγηση υποτροφίας στους ωφελούμενους ύψους 480€ καθαρά για κάθε μήνα και καταβολή των οριζόμενων ασφαλιστικών εισφορών.

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος - Αίτηση Συμμετοχής

Η διαδικτυακή πύλη – επίσημος ιστότοπος της Πράξης όπου και μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να συμπληρώνουν την αίτηση συμμετοχής τους η www.diasindesi.gr.

Διασφάλιση Ποιότητας Προγραμμάτων

Το Πρόγραμμα πλαισιώνεται από μια σειρά κύριων και υποστηρικτικών δράσεων για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιώνκαι δικλείδων ποιοτικής και ποσοτικής παρακολούθησής του με στόχο τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητάς του.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, επιδιώκεται και επιχειρείται η βέλτιστη δυνατή αντιστοίχηση των ειδικοτήτων των αποφοίτων με τις προσφερόμενες θέσεις επαγγελματικής εμπειρίας (συνάφεια τίτλου σπουδών και απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας), η διασφάλιση της καταλληλότητας των επιχειρήσεων και της επάρκειας του στελεχιακού τους δυναμικού για την υποστήριξη του Προγράμματος, η απόκτηση και αξιοποίηση της επαγγελματικής εμπειρίας με γνώμονα τις σύγχρονες εξελίξεις στους επαγγελματικούς κλάδους, καθώς και η αποτροπή κάθε ενδεχόμενης απόπειρας στρεβλής πρακτικής από τις επιχειρήσεις για τη χρησιμοποίηση των Προγραμμάτων ως μηχανισμούς υποκατάστασης ή αντικατάστασης της υφιστάμενης εργασίας.

Ενδεικτικά αναφέρονται, μεταξύ άλλων, προτεραιότητες, δράσεις, εργαλεία και υπηρεσίες όπως εκπόνηση σύγχρονου εκπαιδευτικού υλικού και διδακτικές μέθοδοι με σαφείς εκπαιδευτικούς στόχους, συμβουλευτικές υπηρεσίες υποστήριξης των ωφελουμένων και εξατομικευμένη συμβουλευτική, επιτόπιοι έλεγχοι, πλατφόρμα e-mentoring, προσωποποιημένης ενημέρωσης, επικοινωνίας και διαδραστικής συμβουλευτικής/e‐consulting, διαδικασίες ενδιάμεσων αξιολογήσεων κ.λπ.

ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΗΝ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ