Πρόγραμμα στήριξης της κοινωνικής οικονομίας

Πρόγραμμα στήριξης της κοινωνικής οικονομίας
Για τη νέα δράση του υπουργείου Εργασίας, που αφορά στη σύσταση 13 περιφερειακών μηχανισμών στήριξης της κοινωνικής οικονομίας, συζήτησαν ο υφυπουργός Γιάννης Πλακιωτάκης και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Σε πανελλαδικό επίπεδο θα ωφεληθούν από τη συγκεκριμένη δράση 12.000 κοινωνικοί επιχειρηματίες (6.000 υπάρχουσες κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις και άλλες 6.000 που θα δημιουργηθούν), σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε ο κ. Πλακιωτάκης.
Για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο προϋπολογισμός της δράσης είναι 3.000.000 ευρώ, ήδη λειτουργούν 65 κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις και αναμένεται να ωφεληθούν περισσότεροι από 1.000 κοινωνικοί επιχειρηματίες.

Ο υφυπουργός πρόσθεσε ότι ο στόχος είναι η δημιουργία μόνιμων θέσεων εργασίας και για την κοινωνική οικονομία επεσήμανε: “Η κοινωνική οικονομία δεν μπορεί να μπει σε καλούπια. Χρειάζεται κυρίως ευαισθησία των πολιτών και συνεργασία των εταίρων και φορέων. Σκοπός μας είναι να δημιουργηθούν θερμοκοιτίδες σε όλες τις περιφερειακές ενότητες. Εμείς στη συνέχεια σκοπεύουμε να επεκτείνουμε αυτή τη δράση. Μας ενδιαφέρει να έχει βιωσιμότητα και συνέχεια. Μας ενδιαφέρει η εξειδίκευση και η στόχευση σε συγκεκριμένους τομείς, όπως ο τουρισμός, το εξαγωγικό εμπόριο, η πληροφορική, τα logistics”.
Ο κ. Τζιτζικώστας έθεσε στον υφυπουργό το θέμα της υψηλής ανεργίας στην Κεντρική Μακεδονία (30%), ιδιαίτερα στους νέους (60%) και ζήτησε από το υπουργείο να βοηθήσει με όλα τα μέσα που διαθέτει στην καταπολέμησή της. “Δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να δούμε το πρόβλημα αυτό να αναχαιτίζεται” είπε χαρακτηριστικά.
“Το ζήτημα της ανεργίας είναι το μεγαλύτερο κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα” τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης και σημείωσε ότι μέχρι το τέλος του 2014 υλοποιούνται δράσεις ύψους 750.000.000 ευρώ και θα ωφεληθούν πάνω από 210.000 άτομα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ