"Επτάψυχος" ο ΕΝΦΙΑ - Τέλος στα σενάρια κατάργησης τουλάχιστον μέχρι το 2020

"Επτάψυχος" ο ΕΝΦΙΑ - Τέλος στα σενάρια κατάργησης τουλάχιστον μέχρι το 2020
Ο ΕΝΦΙΑ θα είναι… παντοτινός. Στη Μάλτα, «κλείδωσε» η διατήρησή του –και μάλιστα με ελάχιστα περιθώρια αλλαγών στον τρόπο υπολογισμού- μέχρι και τουλάχιστον το 2020. Τα σενάρια που καλλιεργούσε η κυβέρνηση πρώτα ότι θα αντικαταστήσει το χαράτσι μ’ έναν «φόρο περιουσίας» και μετά ότι θα συμφωνήσει με τους θεσμούς τη μείωση του βεβαιωθέντος ποσού κατά 30%  -ήτοι κατά ένα δις. ευρώ- αποδείχτηκαν όνειρα εαρινής νυκτός.

Στην ιδανική περίπτωση που η Ελλάδα θα επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους και θα εμφανίσει επί τουλάχιστον τρία χρόνια πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, το μόνο που θα μπορέσει να αλλάξει το υπουργείο Οικονομικών είναι να εξοικονομήσει περί τα 200 εκατ. ευρώ τα οποία επαρκούν μόνο και μόνο για να μηδενιστεί η επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες που δηλώνουν ετήσια εισοδήματα έως και 10-12.000 ευρώ τον χρόνο. Η ευρύτατη φορολογική βάση επιβολής του φόρου και τα υψηλά ποσοστά εισπραξιμότητας έκαναν του δανειστές να επιμείνουν μέχρι τελευταία στιγμή στη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και τελικά να περάσουν τη θέση τους καθώς και η φοραπαλλαγή που αναμένεται να ενσωματωθεί στο «καλό πακέτο» του 2020, ουσιαστικά θα έχει μόνο συμβολικό χαρακτήρα. Από το νέο έτος, η Ελλάδα μπαίνει σε μια δύσκολη τριετία κατά την οποία θα πρέπει να επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ. Προηγούμενο στα ελληνικά χρονικά δεν υπάρχει οπότε οι δανειστές δεν ήθελαν να πειραχτεί ένα από τα πιο αντιλαϊκά μεν αλλά και ταυτόχρονα πιο αποδοτικά μέτρα που έχουν θεσπιστεί ποτέ. Κάθε χρόνο αποστέλλονται περισσότερα από έξι εκατομμύρια ειδοποιητήρια γεγονός που καταδεικνύει την ευρύτατη φορολογική βάση υπολογισμού του φόρου. Από την άλλη, η εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ έφτασε στο τέλος του 2016 στο 74,12% το οποίο μεταφράζεται σε είσπραξη 2,845 δις. ευρώ με το ποσό της βεβαίωσης να διαμορφώνεται στα 3,838 δις. ευρώ (σ.σ με τον ετήσιο ΕΝΦΙΑ, βεβαιώνονται περίπου 3,2 δις. ευρώ τον χρόνο, ωστόσο το 2016 οι ιδιοκτήτες χρεώθηκαν και με δύο δόσεις από τον ΕΝΦΙΑ του 2015). Τέτοιο ποσοστό εισπραξιμότητας δεν έχει ούτε ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται μόλις στο 68,62%.

Από την πρώτη ημέρα ανάληψης της εξουσίας, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θέλησε να εφαρμόσει μια φορολογική πολιτική ελάφρυνσης των πολλών και επιβάρυνσης των λίγων με τα πολλά εισοδήματα ή τη μεγάλη ακίνητη περιουσία. Έτσι, πέρασαν μέτρα όπως η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης (και μάλιστα δύο φορές) για τα εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ αλλά και η αύξηση του φόρου εισοδήματος για όσους δηλώνουν πάνω από 20-25.000 ευρώ. Αντίστοιχα, και στον ΕΝΦΙΑ, η ανάγκη που προέκυψε να αποκατασταθούν οι απώλειες εσόδων που θα προκαλούνταν λόγω της μείωσης των αντικειμενικών αξιών, καλύφθηκε με την αύξηση του συμπληρωματικού φόρου ο οποίος διευρύνθηκε μάλιστα ώστε να επιβαρύνονται με αυτόν και όσοι έχουν ατομικές περιουσίες άνω των 200.000 ευρώ τον χρόνο.

Μετά τη Μάλτα, αυτή η φορολογική πολιτική δείχνει να ανατρέπεται άρδην. Η μείωση του αφορολογήτου σε συνδυασμό με τη μείωση του βασικού συντελεστή της κλίμακας από το 22% στο 20% αλλά και τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης θα μεταφέρει φορολογικά βάρη από τους λίγους που δηλώνουν τα πολλά εισοδήματα, στους πολλούς που εμφανίζουν τις χαμηλότερες αποδοχές. Αυτό, οι θεσμοί και ειδικά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το βαφτίζει «διεύρυνση της φορολογικής βάσης» και παροχή κινήτρων για να περιοριστεί η απόκρυψη εισοδημάτων. Στη διευρυμένη φορολογική κλίμακα θα επιμείνουν οι δανειστές και σε ότι αφορά στον ΕΝΦΙΑ. Έτσι, το σχέδιο της κυβέρνησης να καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ και να θεσπίσει έναν φόρο περιουσίας με αφορολόγητο ώστε να μην επιβαρύνονται οι έχοντες τις μικρότερες περιουσίες δεν φαίνεται να περνάει από τους δανειστές οι οποίοι δεν θέλουν να χαθεί το «πλεονέκτημα» του να πληρώνουν πολλοί από λίγα.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία εκκαθάρισης του περυσινού ΕΝΦΙΑ, σε σύνολο 6,39 εκατομμυρίων εκκαθαριστικών, τα 5,958 εκατομμύρια (ποσοστό άνω του 93%) επιβαρύνονται με λιγότερα από 1000 ευρώ τον χρόνο. Σε αυτούς τους ιδιοκτήτες, βεβαιώθηκαν φόροι 1,6 δις. ευρώ δηλαδή περίπου το 60% του συνολικού ποσού που βεβαιώθηκε στα φυσικά πρόσωπα. Πάνω από 1000 ευρώ κατ’ άτομο, πληρώνουν 432 χιλιάδες ιδιοκτήτες οι οποίοι όμως πληρώνουν 1,1 δις. ευρώ. Όπως φαίνεται, οποιαδήποτε προσπάθεια να μεταφερθούν βάρη από τους πολλούς στους λίγους, θα οδηγούσε σε περαιτέρω αύξηση του κατά κεφαλή φόρου των «πλουσιότερων» (σ.σ ο μέσος φόρος διαμορφώνεται στα 2535 ευρώ για τους έχοντες τη μεγαλύτερη ιδιοκτησία) κάτι όμως που θα έθετε σε κίνδυνο τον συντελεστή εισπραξιμότητας του φόρου.

Τα περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ που ενέταξε η κυβέρνηση στο πακέτο των θετικών μέτρων του 2020, επαρκούν μόνο και μόνο για να απαλλαγούν από κάθε φορολογική επιβάρυνση οι ιδιοκτήτες που πληρώνουν αυτή τη στιγμή έως και 170-180 ευρώ κατ’ άτομο. Ήδη, ο πρωθυπουργός έχει εξαγγείλει ότι δεν θα πληρώνουν ΕΝΦΙΑ όσοι δηλώνουν ετήσια εισοδήματα έως και 9000 ευρώ τον χρόνο. Με δεδομένη τη «φτωχοποίηση» της χώρας που έχει ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση του αριθμού των φορολογουμένων που δηλώνουν εισοδήματα κάτω από αυτό το όριο, ακόμη και αυτή η μικρή ελάφρυνση κοστίζει δημοσιονομικά περίπου 80-100 εκατ. ευρώ. Ακόμη και αυτό το μέτρο, αναμένεται να μετατεθεί για το 2020 εκτός και αν η κυβέρνηση αποφασίσει να εντάξει από φέτος στον συμπληρωματικό φόρο ακινήτων τα αγροτεμάχια μέτρο που μπορεί να αποφέρει έως και 200 εκατ. ευρώ.

Πηγή: Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί σήμερα Μ. Παρασκευή στα περίπτερα όλης της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ