Κινέζοι διεκδικούν και την Εθνική Ασφαλιστική

Κινέζοι διεκδικούν και την Εθνική Ασφαλιστική
Το καλοκαίρι αναμένεται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τον προτιμητέο αγοραστή του πλειοψηφικού πακέτου (75%) της Εθνικής Ασφαλιστικής από τους δύο συμβούλους πώλησης της εταιρείας, την Goldman Sachs και τη Morgan Stanley.

Οι ενδιαφερόμενοι, που συνεχίζουν να διεκδικούν την Εθνική Ασφαλιστική είναι η εξής:
Η κινεζική Fosun, η κοινοπραξία J. Calamos- ExinGroup, και οι κινεζικές εταιρείες Wintime και Gongbao. Η κινεζική Fosun έχει επιδείξει «ζωηρό» ενδιαφέρον να αποκτήσει ασφαλιστικές εταιρείες, ιδιαίτερα στον ευρωπαικό Νότο και το έχει καταφέρει, ήδη, στην περίπτωση της μεγαλύτερης πορτογαλικής εταιρείας του κλάδου, Gaixa Seguros.
Η κοινοπραξία J Calamos -ExinGroup αποτελεί τον έτερο ισχυρό διεκδικητή καθώς πέραν της οικονομικής ευρωστίας διαθέτει και management team για να τρέξει την εταιρεία.

Υπενθυμίζεται ότι η διεκδίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής θα γίνει χωριστά για το Bancassurance (δηλαδή τις πωλήσεις ασφαλιστικών προϊόντων μέσα από το δίκτυο της τράπεζας) για το οποίο αναμένεται ότι η ΕΤΕ θα ζητήσει ξεχωριστές προσφορές.

Το Bancassurance τιμολογείται γύρω στα 200 εκατ. ευρώ για μία περίοδο τουλάχιστον 10 ετών με πιθανό δικαίωμα ανανέωσης. Από εκεί και πέρα, οι εκτιμήσεις για τις προτάσεις των διεκδικητών είναι ότι για το σύνολο της Καθαρής Θέσης της Εθνικής Ασφαλιστικής, θα κυμανθούν μεταξύ 500-600 εκατ. ευρώ για το 75% της εταιρείας. Δηλαδή μαζί με το Bancassurance μπορεί το συνολικό τίμημα για το 75% να φτάσει στα 700-800 εκατ. ευρώ.

Παρά την πίεση από πλευράς εργαζομένων της Εθνικής Ασφαλιστικής να ακυρωθεί ο διαγωνισμός, το δέλεαρ για την τράπεζα είναι μεγάλο. Η όλη διαδικασία της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο και με αυτήν η Εθνική Τράπεζα θα έρθει ακόμη πιο κοντά στην πλήρη εκτέλεση των δεσμεύσεών της με το πλάνο αναδιάρθρωσης που εκτείνεται έως τα τέλη του 2018. Ήδη, αυτό έχει υλοποιηθεί σε ποσοστό 80% με την πρόσφατη πώληση της UBB στη Βουλγαρία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ