Αυτό είναι το σχέδιο "απεγκλωβισμού" από το ΔΝΤ

Αυτό είναι το σχέδιο "απεγκλωβισμού" από το ΔΝΤ
Με προσωρινό (;) by pass σκέπτονται οι Ευρωπαίοι να ξεπεράσουν το πρόβλημα του ΔΝΤ, επιλογή που φέρεται ότι τη στηρίζει και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

Όπως επισημαίνουν, όμως, ευρωπαϊκές πηγές, σε μια τέτοια περίπτωση, μπορεί η αξιολόγηση να κλείσει όπως- όπως, ωστόσο οι μεγάλες εκκρεμότητες της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, των δημοσιονομικών στόχων μετά από το 2018 και της ένταξης στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης, θα «στοιχειώσουν» το ελληνικό ζήτημα, που κινδυνεύει να συνθλιβεί στον κύκλο των αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων στη Γηραιά Ήπειρο.

Είναι ενδεικτικό ότι οι ξένοι αναλυτές δεν καλοβλέπουν το ενδεχόμενο νέων καθυστερήσεων. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του «mp» για τις επιπλοκές που δημιουργεί η στάση του ΔΝΤ, ο οίκος Fitch παρέπεμψε στις προ διμήνου εκτιμήσεις του, επιμένοντας έτσι ότι ο κίνδυνος εκτροχιασμού του ελληνικού προγράμματος παραμένει πολύ υψηλός.

Το γεγονός είναι ότι το Eurogroup έχει αποφασίσει πως η δεύτερη αξιολόγηση δεν μπορεί να «κλείσει» χωρίς την υπογραφή του ΔΝΤ στην τεχνική συμφωνία (staff level agreement) των θεσμών. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο η συνεδρίαση του Euroworking Group στις 12 Ιανουαρίου χαρακτηρίζεται ως «κλειδί» για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, καθώς εκεί θα φανεί πόσο κοντά ή μακριά βρίσκονται οι θέσεις των δανειστών. Οι ως τώρα ενδείξεις δεν είναι ενθαρρυντικές, καθώς οι τεχνοκράτες του Ταμείου δεν εμφανίζουν διάθεση αναδίπλωσης στην παρούσα φάση, αναμένοντας και την αλλαγή φρουράς στο Λευκό Οίκο στις 20 του μήνα. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως ούτε από τη μια ούτε από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού ακούγεται το παραμικρό για την πιθανή ημερομηνία επιστροφής του κουαρτέτου στην Αθήνα, χωρίς να αποκλείεται, μάλιστα, το ενδεχόμενο αυτή να οριστεί στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου!

ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ

Αυτή η διελκυστίνδα και η παράταση της αβεβαιότητας είναι που προβληματίζουν Ευρωπαίους αξιωματούχους, όχι βέβαια λόγω ανησυχίας για την Ελλάδα, αλλά επειδή το Μάρτιο ανοίγει ο κύκλος των εκλογών σε χώρες- κλειδιά της Ευρωζώνης και ουδείς στις Βρυξέλλες εμφανίζεται διατεθειμένος να έχει και τον ελληνικό «πονοκέφαλο», όσο θα παίζεται το χοντρό παιχνίδι στην Ολλανδία και αργότερα στη Γαλλία. Αυτό ακριβώς το σκεπτικό φέρεται να υπάρχει και στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Επιπλέον, όπως υποστηρίζουν ευρωπαϊκές πηγές, ο Β. Σόιμπλε έχει κάθε λόγο εν όψει των γερμανικών εκλογών να περάσει στη Μπούντεσνταγκ την εικόνα ότι το ελληνικό πρόγραμμα παραμένει εντός τροχιάς (on track), δικαιώνοντας την επιλογή του ίδιου και της κυβέρνησης Μέρκελ να υποστηρίξουν μια ακόμα χρηματοδοτική βοήθεια προς την Ελλάδα το προπερασμένο καλοκαίρι.

Ποια είναι, λοιπόν, η λύση που εξετάζεται από Βρυξέλλες και Βερολίνο; Να αφήσουν να απαντηθεί το ερώτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ μετά ή πολύ μετά από τον Ιανουάριο. «Είναι πολλοί αυτοί που θα ήθελαν να κλείσει η αξιολόγηση ως τις 26 Ιανουαρίου. Το θέλει και το Βερολίνο», αναφέρουν στα «Π» ευρωπαϊκές πηγές, συμπληρώνοντας ότι δεν αποκλείεται η εκταμίευση των 6,2 δισ ευρώ να γίνει πάλι σταδιακά, με την πραγματοποίηση προαπαιτούμενων (milestones), εξυπηρετώντας τη στρατηγική των καθυστερήσεων στις μεγάλες εκκρεμότητες του ελληνικού φακέλου.

Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, το «κλείσιμο» της αξιολόγησης με πολιτική επί της ουσίας απόφαση, θα δημιουργήσει τα ίδια προβλήματα με αυτά που προκάλεσε η απόφαση για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης τον περασμένο Μάιο, όταν δηλαδή έμεινε αναπάντητο το «καυτό» ερώτημα των όρων και προϋποθέσεων συμμετοχής του ΔΝΤ, κάτι που «πληρώνει» η Αθήνα τους τελευταίους μήνες.

ΣΚΙΑ

Επί της ουσίας, χωρίς απαντήσεις για το δημοσιονομικό χάρτη μετά από το 2018 και για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος- η συμμετοχή του Ταμείου κρίνεται αναγκαία για να υπάρξει μεγαλύτερη εξειδίκευση- ο συνολικός σχεδιασμός της κυβέρνησης πάει… περίπατο. Όπως αποκάλυψε το «mp» την περασμένη εβδομάδα και επιβεβαίωσε ένα 24ωρο αργότερα ο ισχυρός άντρας της ΕΚΤ Μπ. Κερέ, η ΕΚΤ δεν πρόκειται να ανοίξει την πόρτα για το QE χωρίς τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος κι αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι όσο αυτή η εκκρεμότητα πάει πιο πίσω, τόσο θα απομακρύνεται η ένταξη της Ελλάδας στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης. Κι όσο η ελληνική οικονομία παραμένει στη «σκιά», τόσο θα επιβαρύνονται οι δείκτες και θα απομακρύνονται οι στόχοι (ΑΕΠ: + 2,7%, πλεόνασμα: 1,75%), οι οποίοι ούτως ή άλλως χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικά φιλόδοξοι.

Πληρωμές- μαμούθ των 6,3 δις ευρώ

Επιστρέφοντας στις εκτιμήσεις της Fitch, που επαναβεβαιώνονται το «mp», δύο σημεία θα πρέπει να συγκρατήσει κανείς: 1) τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν για διαπραγματεύσεις ως και το δεύτερο τρίμηνο του έτους, δηλαδή πριν από τις πληρωμές- μαμούθ των 6,3 δισ ευρώ 2) αν οι προοπτικές σημαντικής ελάφρυνσης του χρέους θεωρηθούν από την κυβέρνηση και τους πολίτες ως μακρινές ή απίθανες, τότε δεν θα υπάρχουν, πλέον, κίνητρα συμμόρφωσης με τις δεσμεύσεις του Προγράμματος.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ