Αρχίζει το... ματς (της διαπραγμάτευσης) - Όλα τα μέτωπα και οι παγίδες

Αρχίζει το... ματς (της διαπραγμάτευσης) - Όλα τα μέτωπα και οι παγίδες
Πρώτα ο Ομπάμα, και μετά η… Βελκουλέσκου και η παρέα της. Τυπικά, η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, ξεκινάει σήμερα και ενώ την Τρίτη η κυβέρνηση ετοιμάζεται να υποδεχτεί τον απερχόμενο πλανητάρχη.

Ουσιαστικά όμως, οι πρώτες συναντήσεις με τους θεσμούς αναμένεται να πραγματοποιηθούν την Τετάρτη. Θα έχουν προηγηθεί βέβαια οι συζητήσεις από τη Δευτέρα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, οι επικεφαλής όμως των θεσμών θα συναντήσουν την …ανανεωμένη μετά τον ανασχηματισμό ελληνική διαπραγματευτική ομάδα –έχουμε αλλαγή στη θέση του υπουργού Οικονομίας αλλά και του υπουργού Εργασίας όπως επίσης και στον υπουργικό θώκο για τα φορολογικά- την Τετάρτη.

Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από τις 27 Οκτωβρίου οπότε και διακόπηκαν οι κατ’ ιδίαν διαβουλεύσεις με τους θεσμούς μέχρι τώρα, οι επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με τους τέσσερις θεσμούς ήταν συνεχείς, κυρίως σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ώστε κατά το τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων να έχει γίνει όσο το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία. Με την ολοκλήρωση του α’ γύρου των επαφών, είχαν προσδιοριστεί τα σημεία διαφωνίας τα κυριότερα εκ των οποίων ήταν τα εξής:

1. Στο θέμα των κόκκινων δανείων και του εξωδικαστικού συμβιβασμού, οι θεσμοί επιμένουν ώστε οι διατάξεις του νέου νομοσχεδίου να ισχύσουν μόνο για τις μεσαίες και τις μεγάλες επιχειρήσεις και όχι για το σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιτηδευματιών όπως θέλει η ελληνική πλευρά. Αυτό θα είναι και ένα από τα ποιο κρίσιμα θέματα που θα κληθεί να διαχειριστεί ο νέος υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης.

2. Οι θεσμοί λένε όχι στον ακατάσχετο λογαριασμό αλλά και στις συμβιβαστικές εναλλακτικές που πρότεινε η ελληνική πλευρά με αποτέλεσμα να παραμένει στον αέρα και το νομοσχέδιο με τα κίνητρα τόνωσης των ηλεκτρονικών πληρωμών. Επίσης, δεν υπάρχει πεδίο σύγκλισης στο θέμα των κινήτρων για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων. Από τη στιγμή που οι θεσμοί επιμένουν στην επιβολή υψηλού φορολογικού συντελεστή, η κατάθεση του νομοσχεδίου είναι μάταιη καθώς η συμμετοχή θα είναι μηδενική. Στα δύο αυτά νομοσχέδια επίσης υπάρχει αλλαγή στη σύνθεση της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας καθώς ανήκουν στην αρμοδιότητα της νέας υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου.

3. Στα εργασιακά, εγείρεται θέμα κατάργησης του δικαιώματος μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία, απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων αλλά και άρνησης της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων τουλάχιστον μέχρι το 2018. Στο τραπέζι έχει πέσει και το θέμα του κατώτατου μισθού, ειδικά για τους νέους κάτω των 25 ετών. Η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά, έχει χαρακτηριστεί δύσκολη από την νέα υπουργό Εργασίας η οποία βεβαίως γνωρίζεται πολύ καλά με τους επικεφαλής των θεσμών καθώς ως διευθύντρια του πρώην υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου είχε πάρει μέρος στις διαβουλεύσεις.

4. Στο δημοσιονομικό, υπάρχει ευθεία αμφισβήτηση των ελληνικών εκτιμήσεων τόσο για το κλείσιμο του προϋπολογισμού της φετινής χρονιάς όσο και για τις προβλέψεις του 2017. Όπως έλεγε ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος, η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα επιμένει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 θα κυμανθεί πάνω από το 0,63% που προβλέπει το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού. Βασικό επιχείρημα είναι η υπεραπόδοση των εσόδων. Μάλιστα το ελληνικό επιχείρημα διατυπώθηκε τον Οκτώβριο πριν καν γίνουν γνωστές οι επιδόσεις του προηγούμενου μήνα που έφεραν την υπέρβαση στο σκέλος των εσόδων στα επίπεδα των 2,3 δις. ευρώ. Η ελληνική πλευρά, θα επιχειρήσει να πείσει τους θεσμούς ότι θα διατηρηθεί το μαξιλάρι στα φορολογικά έσοδα που πλέον ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Έτσι, θα επιδιώξει να ξεπεράσει την απαίτηση των θεσμών για λήψη μέτρων της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ προκειμένου να κλείσει το «δημοσιονομικό κενό» που βλέπουν οι θεσμοί στον προϋπολογισμό του 2017. Για την ενίσχυση της επιχειρηματολογίας της ελληνικής πλευράς, καθοριστικά θα είναι τα στοιχεία που ανακοινώνονται τη Δευτέρα καθώς θα έρθουν στην επιφάνεια πρώτον οι επιδόσεις της οικονομίας κατά το 3ο τρίμηνο και δεύτερον τα αναλυτικά στοιχεία για την πορεία των εσόδων τον Οκτώβριο.

5. Οι θεσμοί αμφισβητούν τα μέτρα που προτείνει η ελληνική πλευρά για να χρηματοδοτηθεί το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και ουσιαστικά ζητούν μέτρα «μόνιμου χαρακτήρα». Ο προϋπολογισμός του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος φτάνει στα 900 εκατ. ευρώ. Στο τραπέζι βρίσκεται η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας η οποία ζητά μείωση της φορολογικής έκπτωσης στα επίπεδα των 1700 ευρώ (από 1900-2100 που είναι σήμερα), κατάργηση της έκπτωσης των ιατρικών δαπανών αλλά και του ειδικού καθεστώτος φορολόγησης των ναυτικών όπως επίσης και της έκπτωσης 1,5% που προβλέπεται για όλους τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους λόγω της παρακράτησης φόρου. Επίσης, ζητείται αλλαγή κριτηρίων ή κατάργηση επιδομάτων που δίδονται σήμερα όπως τα κατασκηνωτικά, τα προγράμματα διακοπών κλπ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ