Αυτά είναι τα «μέτωπα» στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές

Αυτά είναι τα «μέτωπα» στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές
Την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να υπάρξει πολυνομοσχέδιο για όσα ορόσημα - ουρά της πρώτης αξιολόγησης χρειάζονται νομοθετική ρύθμιση, όπως γνωστοποίησε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των εκπροσώπων των θεσμών με το οικονομικό επιτελείο.


Κατά τη συνάντηση έγινε σύνοψη των διαπραγματεύσεων αυτής της εβδομάδας. «Σήμερα είμαι πολύ πιο ευχαριστημένος απ' ό,τι ήμουν τη Δευτέρα, καθώς αμβλύνθηκαν αρκετές ανησυχίες και υπάρχει μεγάλη πρόοδος», είπε το εν λόγω στέλεχος.

Για το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων στο ΥΠΟΙΚ υπάρχει η πεποίθηση ότι το θέμα θα έχει κλείσει σε όλες του τις πτυχές τις επόμενες ημέρες. Η ίδια πηγή είπε ότι υπήρξε μεγάλη πρόοδος στο νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές («πλαστικό χρήμα»).

Ενδέχεται να μην προχωρήσει τελικά ο «ακατάσχετος λογαριασμός» και η νομοθετική ρύθμιση να συνοδεύεται από μεγαλύτερα κίνητρα, ώστε να αυξηθεί η χρήση «πλαστικού χρήματος» και η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ.

Στο νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη των αδήλωτων κεφαλαίων, ανέφερε ο παράγοντας του ΥΠΟΙΚ, υπάρχουν ακόμα τεχνικά θέματα προς επίλυση, αλλά και οι δυο πλευρές φέρονται να είναι πολύ κοντά.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών αναχωρούν σήμερα από την Αθήνα και τα όποια ανοικτά ζητήματα θα συζητηθούν και θα επιλυθούν σε τεχνικό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ρεαλιστικά τα χρονικά ορόσημα της 29ης Σεπτεμβρίου, ημέρα συνεδρίασης του Euro Working Group και της 10ης Οκτωβρίου, ημέρα συνεδρίασης του Eurogroup, για την έγκριση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Οι διαφωνίες που έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα, είναι οι εξής:

Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα: Για να δοθεί το 2017 σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις του μνημονίου, απαιτούνται πόροι περίπου 900 εκατ. ευρώ. Το μνημόνιο ορίζει ότι η χρηματοδότηση πρέπει να γίνει με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο, δηλαδή να μην υπάρξει αύξηση των δημοσίων δαπανών. Ο Γιώργος Χουλιαράκης παρουσίασε την πρόταση της ελληνικής πλευράς που προβλέπει περικοπές από διάφορους κωδικούς ωστόσο οι θεσμοί διαφώνησαν ζητώντας περικοπές μόνιμου χαρακτήρα. Ουσιαστικά ζητούν περικοπές άλλων επιδομάτων κάτι που ελληνική πλευρά δεν θέλει καθώς προκαλεί πολιτικό κόστος. Και αυτό διότι αυτοί που θα χάσουν το επίδομα, δεν θα είναι τα ίδια πρόσωπα που θα εισπράξουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Ακατάσχετος λογαριασμός: Θα αναζητηθεί συμβιβαστική λύση μέσα στις επόμενες ημέρες καθώς γίνεται πόλεμος …ποσοστών. Οι θεσμοί φέρονται να έχουνπειστεί για την αναγκαιότητα να υπάρχει ακατάσχετος λογαριασμός ωστόσο περιορίζουν το ποσοστό που θα είναι ακατάσχετο στο 20% του υπολοίπου. Η ελληνική πλευρά επιδιώκει να ανεβάσει το ποσοστό τουλάχιστον στο 40%. Ανοικτή είναι και η σειρά με την οποία θα ικανοποιούνται εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες από το κομμάτι του τραπεζικού λογαριασμού που θα μπορεί να κατασχεθεί

Οικειοθελής αποκάλυψη εισοδημάτων: Πόλεμος ποσοστών και εδώ με τους δανειστές να ζητούν εξαντλητική φορολόγηση ακόμη και άνω του 50% και την ελληνική πλευρά να θέλει να περιορίσει τον συντελεστή φορολόγησης χαμηλότερα (35% ή και χαμηλότερα σε ειδικές περιπτώσεις) ώστε να υπάρξει ανταπόκριση από τους ενδιαφερόμενους και δημοσιονομικό όφελος.

«Πάγωμα» οφειλών: Σε αυτό το θέμα οι θεσμοί φέρονται να έχουν βγάλει «κόκκινη κάρτα» παρά το γεγονός ότι αποτελεί εξαγγελία του πρωθυπουργού. Επισήμως, η ελληνική πλευρά αναφέρει ότι δεσμεύτηκε να στείλει στοιχεία μέσα στην επόμενη εβδομάδα στους θεσμούς που να δικαιολογούν την αναγκαιότητα του «παγώματος». Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι το μέτρο θα τονώσει τα έσοδα καθώς περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πληρώνουν τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές και έτσι να τονωθούν τα έσοδα του Ενιαίου Ταμείου. Προβληματική κρίνεται από τους θεσμούς και η … προαναγγελία του παγώματος (σ.σ ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα γίνει από 1/1/2017) καθώς μπορεί να οδηγήσει σε στάση πληρωμών από τώρα.

Εποπτικό συμβούλιο υπερταμείου: Μέχρι και χθες, οι δύο πλευρές επέμεναν στις θέσεις τους με τους δανειστές να απορρίπτουν τις τρεις προτάσεις της ελληνικής πλευράς και την κυβέρνηση με τη σειρά της να μην αποδέχεται τον Γάλλο πρώην συνεργάτη της Κριστίν Λαγκάρντ (Ζακ Λε Παπ) για τη θέση του προέδρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ