Τα κρίσιμα ραντεβού μέχρι το τέλος του μήνα που θα κρίνουν τα πάντα

Τα κρίσιμα ραντεβού μέχρι το τέλος του μήνα που θα κρίνουν τα πάντα
Ασφυκτικά «γεμάτο» θα είναι το χρονικό διάστημα μέχρι το τέλος του μήνα με το οικονομικό επιτελείο να καλείται να κλείσει το ένα μέτωπο μετά το άλλο προκειμένου να αποφύγει απρόοπτα και καθυστερήσεις.

Το δημοσίευμα στον γερμανικό τύπο –επικαλούμενο Ευρωπαίο αξιωματούχο, η γερμανική Handelsblatt, ανέφερε ότι δεν αναμένεται να υπάρξει άλλη εκταμίευση για την Ελλάδα μέχρι το τέλος του έτους, προκάλεσε έντονη ανησυχία δεδομένου ότι μέχρι τον Νοέμβριο, έχει προγραμματιστεί η εκταμίευση περίπου 9 δις. ευρώ. Στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης, έσπευσαν να διαψεύσουν το δημοσίευμα αναφέροντας ότι οι συζητήσεις με τους Ευρωπαίους βρίσκονται εντός χρονοδιαγράμματος. Σε κάθε περίπτωση, το χρονικό διάστημα μέχρι το τέλος του έτους είναι καθοριστικό τόσο για την εκτέλεση του προϋπολογισμού όσο και για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς

Στις 9 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί η άτυπη σύνοδος του Eurogroup στη Μπρατισλάβα με την ατζέντα να έχει διαμορφωθεί κατά το πρόσφατο Euroworking Group. Η Ελλάδα αναμένεται να είναι στα θέματα που θα συζητήσουν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών όπως προκύπτει και από την επίσημη ατζέντα που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ωστόσο, δεδομένου ότι δεν έχουν προχωρήσει τα προαπαιτούμενα για την αποδέσμευση της υποδόσης των 2,8 δις. ευρώ, η συζήτηση θα έχει περισσότερο ενημερωτικό χαρακτήρα. Όπως αναφέρεται και στην επίσημη ατζέντα «Η Ευρωομάδα θα συζητήσει την πρόοδο που σημείωσε η Ελλάδα όσον αφορά την επίτευξη των οροσήμων που συμφωνήθηκαν στα πλαίσια του οικείου προγράμματος χρηματοδοτικής συνδρομής.

Η ολοκλήρωσή τους θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση περαιτέρω χρηματοδοτικής στήριξης στο πλαίσιο της δεύτερης δόσης. Η δόση αυτή, η οποία συνοδεύει την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος, ανέρχεται σε 10,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 7,5 δισ. ευρώ εκταμιεύθηκαν στις 21 Ιουνίου 2016». Αν τεθεί το θέμα διευθέτησης του ελληνικού χρέους και της αναγκαιότητας άμεσου προσδιορισμού τουλάχιστον των μέτρων βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα η ελληνική πλευρά αναμένεται να εισπράξει την αρνητική απάντηση της Γερμανίας η οποία είχε διαμορφώσει την αρνητική θέση και πριν υποστεί ο κυβερνητικός σχηματισμός την πρόσφατη εκλογική ήττα.

Μεταξύ των θεμάτων που αναμένεται να συζητηθούν στο Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου, θα είναι και η επικύρωση της λίστας με τα προαπαιτούμενα για τη β’ αξιολόγηση η οποία θα πρέπει να ξεκινήσει αμέσως μετά την εκταμίευση των 2,8 δις. ευρώ. Το «έπαθλο» για την ελληνική πλευρά από την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, θα είναι η εκταμίευση μιας ακόμη δόσης της τάξεως των 6 δις. ευρώ.

· Την ίδια ημέρα που ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα εκπροσωπεί τη χώρα στο Eurogroup, στην Αθήνα, θα πραγματοποιείται η Μεσογειακή Σύνοδος Κορυφής η οποία πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης.

· Στις 10 Σεπτεμβρίου, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η ομιλία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκχώρησης των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας καλλιέργησε προσδοκίες ότι θα ανακοινωθούν παροχές (σ.σ ήδη εξαγγέλθηκε ότι το τίμημα από τις άδειες θα διανεμηθεί ως κοινωνικό μέρισμα). Εκτός όμως από τις παροχές, οι παραγωγικοί φορείς της χώρας περιμένουν να ακούσουν από τον πρωθυπουργό το αφήγημα για το πώς θα επιστρέψει η ελληνική οικονομία στην ανάπτυξη αρχής γενομένης από το β’ εξάμηνο του 2016.

· Στις 12 Σεπτεμβρίου (σ.σ η ημερομηνία δεν έχει κλειδώσει ακόμη) αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα οι επικεφαλής του κουαρτέτου για να προχωρήσει καταρχήν η λίστα με τα 15 προαπαιτούμενα. Χρονοδιάγραμμα δεν έχει ανακοινωθεί, ωστόσο, οι συζητήσεις δεν αναμένεται να τραβήξουν σε μάκρος καθώς και οι δύο πλευρές, ενδιαφέρονται να ξεκινήσει ταχύτητα η διαδικασία της β’ αξιολόγησης. Η εκταμίευση της δόσης των 2,8 δις. ευρώ, θα εξαρτηθεί από την έκθεση προόδου που θα συντάξουν οι Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) με την ολοκλήρωση των επαφών. Θα προηγηθεί η κατάθεση νομοσχεδίου στη Βουλή το οποίο και θα υλοποιεί τα όσα θα συμφωνηθούν με τους τέσσερις θεσμούς κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Το ζητούμενο για την ελληνική κυβέρνηση είναι το νομοσχέδιο να ψηφιστεί μέχρι το τέλος του μήνα καθώς η β’ αξιολόγηση έχει πολλά θέματα (μεταξύ των οποίων και τα εργασιακά) και αναμένεται να τραβήξει σε μάκρος. Προς το παρόν, μόνο «ευχές» υπάρχουν από Έλληνες και Ευρωπαίους αξιωματούχους για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και έναρξη της συζήτησης για το χρέος μέσα στο τρέχον έτους.

· Η Ντέλια Βελκουλέσκου, επικεφαλής της ομάδας του ΔΝΤ δεν αποκλείεται να παρατείνει την παραμονή της στην Αθήνα καθώς θα πρέπει να ολοκληρωθεί γύρος επαφών με ελληνικούς φορείς (Τράπεζα της Ελλάδας, παραγωγικοί φορείς κλπ) στο πλαίσιο της σύνταξης της έκθεσης του «Άρθρου 4» του καταστατικού του ΔΝΤ (Article 4). Οι επαφές αυτές, θα παίξουν ουσιαστικό ρόλο για τη σύνταξη της αναθεωρημένης έκθεσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους η οποία τοποθετείται χρονικά μέσα στον Οκτώβριο.

· Στις 13 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να κατατεθεί το πόρισμα της «επιτροπής σοφών» για το εργασιακό. Το κείμενο αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον ενόψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης. Μάλιστα, τα εργασιακά δικαιώματα αλλά και οι βέλτιστες πρακτικές, θα βρεθούν στο επίκεντρο και του διήμερου Διεθνούς Συνεδρίου το οποίο αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 16 και στις 17 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα.

· Στις 29 Σεπτεμβρίου, θα συνέλθει και πάλι το Euroworking Group το οποίο θα προετοιμάσει το Eurogroup του Οκτωβρίου. Μέχρι τότε η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει ότι θα έχει κλείσει τα προαπαιτούμενα για την υποδόση των 2,9 δις. ευρώ δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την εκταμίευση της δόσης στο Eurogroup του Οκτωβρίου.

· Ο μήνας θα κλείσει με… στατιστικά και νούμερα. Έως το τέλος του μήνα αναμένεται να αποσταλούν στην Eurostat τα στοιχεία για την πορεία του ελληνικού ελλείμματος αλλά και του χρέους (EDP) ενώ οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα βάζουν τις τελευταίες πινελιές στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2017, ένα προσχέδιο το οποίο θα φέρει πρόσθετους φόρους της τάξεως των 2,5 δις. ευρώ. Δεν αποκλείεται εντός του Σεπτεμβρίου να κατατεθεί και το μεσοπρόθεσμο ώστε να λήξει και αυτή η εκκρεμότητα. Οι προβλέψεις για την περίοδο μέχρι και το 2020 είναι έτοιμες αλλά το υπουργείο Οικονομικών κράταγε στην άκρη το κείμενο προκειμένου να αποφασιστεί τι θα εγγραφεί ως στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018. Εκτός συνταρακτικού απροόπτου, η κυβέρνηση, διαπιστώνοντας ότι σε αυτή τη φάση δεν υπάρχουν υποστηρικτές του ελληνικού αιτήματος για μείωση του στόχου, θα στείλει το μεσοπρόθεσμο με πρόβλεψη για πλεόνασμα 3,5% και μετά το 2018.

· Η τελευταία εργάσιμη του Σεπτεμβρίου, θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού. Ο Σεπτέμβριος φέρνει φόρους της τάξεως των 4,5 δις. ευρώ ενώ για πρώτη φορά συμπίπτει χρονικά ο ΕΝΦΙΑ με τον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ