Από τα "μπάνια του λαού" στη φθινοπωρινή καταιγίδα - Όλα τα μέτρα του Σεπτέμβρη

Από τα "μπάνια του λαού" στη φθινοπωρινή καταιγίδα - Όλα τα μέτρα του Σεπτέμβρη
 Απίστευτο κι όμως ελληνικό: δεν έχουν περάσει παρά τρεις μήνες από την ψήφιση του σκληρού πακέτου μέτρων των 5,4 δις ευρώ για την ολοκλήρωση της α’ αξιολόγησης και η κυβέρνηση βρήκε τον τρόπο να «αδειάσει» τον Αύγουστο από σκληρά φορολογικά μέτρα και μεγάλες επιβαρύνσεις.

Άλλοτε με τροπολογίες και άλλοτε με διοικητικές διευθετήσεις, ο λαός αφέθηκε –πλην ολίγων εκπροσώπων του οι οποίοι ήρθαν αντιμέτωποι με κάποιο από τα δεκάδες μέτρα του μνημονίου- να απολαύσουν απερίσπαστα τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Δεν είναι λίγοι, ακόμη και εντός του κυβερνόντος κόμματος που βλέπουν εκλογές τον Σεπτέμβριο πίσω από τη συγκεκριμένη τακτική. Άλλα κυβερνητικά στελέχη όμως με τα οποία συνομίλησε το «MoneyPro» κάνουν εντελώς διαφορετική εκτίμηση: θέμα εκλογών το φθινόπωρο δεν υπάρχει. Απλώς η κυβέρνηση αποφάσισε να αναθερμάνει το σύνθημα του ’80: «δεν χαλάμε τα μπάνια του λαού» προσαρμόζοντάς το βέβαια στα δεδομένα της μνημονιακής περιόδου.

Τα χειρότερα βέβαια, είναι μπροστά. Τα επικοινωνιακά τεχνάσματα έχουν σύντομη ημερομηνία λήξεως κάτι που σημαίνει ότι ο Σεπτέμβριος θα είναι πολύ δύσκολος. Θα ξεκινήσει με γενναίες περικοπές επικουρικών συντάξεων που θα ξεπεράσουν ακόμη και το 40% και θα συνεχιστεί με ένα μπαράζ φόρων. Ο Σεπτέμβριος, θα είναι ο πρώτος μήνας που θα συμπέσουν χρονικά η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ με την πληρωμή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Οι φόροι μόνο του συγκεκριμένου μήνα, θα πρέπει να ξεπεράσουν τα 4,345 δις. ευρώ: πάνω από 600 εκατ. ευρώ θα είναι η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, 1,2 δις. ευρώ η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και περίπου 550 εκατ. ευρώ η 3η δόση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων.

Με το επιχείρημα ότι ο διοικητικός μηχανισμός δεν προλάβαινε να σηκώσει όλο το βάρος του επανυπολογισμού των συντάξεων μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, οι μεγάλες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις αναβλήθηκαν για τις 2 Σεπτεμβρίου. Έτσι, την περασμένη Τρίτη, η μεγάλη πλειοψηφία όσων συνταξιούχων πήγαν στα ATMγια να ελέγξουν το νέο ύψος της επικουρικής, δεν εντόπισαν σημαντικές απώλειες. Το πρώτο κύμα των περικοπών, άγγιξε περίπου 20.000 από τους συνταξιούχους όσων εισπράττουν επικουρική σύνταξη από το ΤΕΑΔΥ (δημόσιοι υπάλληλοι) του ΤΑΔΚΥ (δημοτικών και κοινοτικών υπαλλήλων) του ΤΕΑΧ (αστυνομικοί), των πυροσβεστών, του ΤΕΑΠΟΚΑ (εργαζομένων στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης), της ΕΡΤ, των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, της πρώην ΕΤΒΑ, του ΟΤΕ, των ΕΛΤΑ κλπ. Τις μεγαλύτερες μειώσεις υπέστησαν οι συνταξιούχοι της πρώην ΕΤΒΑ και του Ταμείου των δημοτικών υπαλλήλων καθώς οι επικουρικές τους μειώθηκαν ακόμη και κατά 15-20%. Για τους υπόλοιπους, οι περικοπές ήταν μικρότερες ακόμη και του 10%. Τον Σεπτέμβριο, η εικόνα θα είναι εντελώς διαφορετική:

  1. Με τον επανυπολογισμό των επικουρικών στα υπόλοιπα ταμεία, ο αριθμός των συνταξιούχων που θα υποστούν μείωση αποδοχών, θα εκτιναχθεί στις 260.000 (από περίπου 20.000 άτομα τον Ιούλιο). Οι περικοπές, θα φτάσουν ακόμη και στο 42-43% καθώς επικουρικές της τάξεως των 450-500 ευρώ, θα πέσουν ακόμη και κάτω από τα 300 ευρώ. Να σημειωθεί ότι οι περικοπές ισχύουν αναδρομικά από την 1η Ιουνίου οπότε εκτός από τη μείωση, θα πρέπει να καταβληθεί και η πρώτη δόση των αναδρομικών με ελάχιστο ποσό τα 50 ευρώ.
  2. Αναδρομικές θα είναι οι περικοπές και για όσους έχουν άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων άνω των 3000 ευρώ. Και αυτές οι περικοπές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο. Μέχρι και τον Ιούνιο, ίσχυε ανώτατο πλαφόν 3360 ευρώ άρα οι μειώσεις επί των αποδοχών, θα φτάσουν λόγω του συγκεκριμένου μέτρου ακόμη και στο 10% για όσους εισπράττουν τις μεγαλύτερες συντάξεις.

Τη μεγαλύτερη «τρίπλα» η κυβέρνηση την έκανε με τον ΕΝΦΙΑ. Ακυρώνοντας τον συμπληρωματικό φόρο στα αγροτεμάχια και μεταθέτοντας την προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης για τον Σεπτέμβριο, απέφυγε την επανάληψη του επεισοδιακού Αυγούστου του 2014 τότε που το χαράτσι στα ακίνητα μονοπωλούσε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και τα τηλεοπτικά δελτία των ειδήσεων. Με την επιβολή φόρου 230 εκατ. ευρώ σε περίπου 150.000 ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων, η κυβέρνηση θα εμφανιζόταν να αθετεί μια από τις βασικές της δεσμεύσεις. Όχι από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Δεκεμβρίου του 2014 (κατάργηση του ΕΝΦΙΑ) αλλά του Μαίου του 2015 όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός υποστήριζε ότι η μόνη αλλαγή που θα γινόταν, θα ήταν η αύξηση ορισμένων συντελεστών ώστε να εξασφαλιστούν οι απώλειες εσόδων από τη μείωση των αντικειμενικών αξιών. Φυσικά, ο νέος ΕΝΦΙΑ θα έχει τα «θύματά» του: Περίπου 2,1 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα αλλά και το 60% των νομικών προσώπων, θα διαπιστώσει αύξηση της επιβάρυνσης. Οι περισσότεροι πάντως –περίπου 5 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα- θα πληρώσουν τα ίδια ή και λιγότερα σε σχέση με πέρυσι. Ο συνολικός «λογαριασμός» θα είναι περίπου ο ίδιος με το 2015. Αυτό που αλλάζει είναι η κατανομή των βαρών.

«Μασάζ» έγινε με την τροπολογία που κατατέθηκε την τελευταία στιγμή, και στους μεγάλους χαμένους του 3ου μνημονίου, τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ. Ο μηδενισμός της συμμετοχής στα φάρμακα, η χορήγηση των κουπονιών και η διατήρηση του επιδόματος για άτομα με αναπηρία ή για ζευγάρια δύο δικαιούχων του ΕΚΑΣ (σ.σ θα το κρατήσει μόνο ο ένας), περιορίζει τις επιπτώσεις. Όχι πολύ όμως. Όλα τα μέτρα ελάφρυνσης των δικαιούχων του ΕΚΑΣ, θα κοστίσουν στον προϋπολογισμό περίπου 50 εκατ. ευρώ όταν το όφελος από την περικοπή του επιδόματος ξεπερνάει τα 200 εκατ. ευρώ μόνο για φέτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ