Η καλοκαιρινή ψυχρολουσία από τους δανειστές: τι ζητούν από την κυβέρνηση

Η καλοκαιρινή ψυχρολουσία από τους δανειστές: τι ζητούν από την κυβέρνηση
Μας γύρισαν πίσω το σχέδιο του Μεσοπρόθεσμου- Πού βλέπουν κινδύνους εκτροχιασμού- Γκρίνια και για τις καθυστερήσεις στο στήσιμο του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων

Υπό άλλες συνθήκες μια ψυχρολουσία εν μέσω καύσωνα χαρακτηρίζεται ως ευπρόσδεκτη. Ωστόσο στο υπουργείο Οικονομικών δεν έχουν την ίδια άποψη, ειδικά από τη στιγμή που η ψυχρολουσία αυτή μεταφράζεται σε κίτρινη κάρτα και μάλιστα επί ενός από τα βασικά προαπαιτούμενα της ενδιάμεσης αξιολόγησης: το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο.

“Το σχέδιο επιστράφηκε στην Αθήνα, καθώς δεν είναι σύμφωνο με τους στόχους του Προγράμματος”, αναφέρουν στα “Π” ευρωπαϊκές πηγές με άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων, αποκαλύπτοντας το έντονο παρασκήνιο των διαβουλεύσεων που είναι σε εξέλιξη, έστω εξ αποστάσεως. Τι συνέβη τις προηγούμενες ημέρες; Κατά την ανταλλαγή e-mail μεταξύ ελληνικής πλευράς και ξένων τεχνοκρατών διαπιστώθηκε ότι το σχέδιο (draft) του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Σχεδιασμού είχε ένα μικρό... κουσούρι. Ποιο ήταν αυτό; Προέβλεπε χαμηλότερα πλεονάσματα από 3,5% για τα έτη 2019 και 2020.

Όπως αποκάλυψαν και την προηγούμενη εβδομάδα τα “Π”, το θέμα της κατάθεσης του Μεσοπρόθεσμου έχει γίνει... Γιοφύρι της Άρτας, καθώς ενώ η πλευρά των δανειστών δεν συζητά επ' ουδενί το ενδεχόμενο δημοσιονομικής χαλάρωσης πριν καν ξεκινήσει η συζήτηση με το ΔΝΤ για το Χρέος, η ελληνική πλευρά προβληματίζεται για το πώς μπορεί να φέρει προς ψήφιση ένα σχέδιο που θα προβλέπει σκληρή λιτότητα για τουλάχιστον δύο ακόμα χρόνια. Αυτό που μετέφεραν ελληνικές πηγές είναι ότι με αυτά τα δεδομένα το Μεσοπρόθεσμο θα πάει “πακέτο” με τη δεύτερη αξιολόγηση, χωρίς ωστόσο να απαντούν πώς θα παρακάμψουν τη σαφή δέσμευση για ολοκλήρωση και κατάθεση του ως το Σεπτέμβριο. Και κάπου εδώ προέκυψε και η ψυχρολουσία εκ των δανειστών στο σχέδιο της ελληνικής πλευράς για πρόβλεψη χαμηλότερων πλεονασμάτων, έστω με αστερίσκους.

Η διαφωνία δεν είναι μόνο επί της αρχής, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ξένοι τεχνοκράτες έχουν ξεκινήσει ήδη να ψάχνουν και να εντοπίζουν πιθανές εστίες κινδύνου. “Υπάρχει κίνδυνος αποκλίσεων για το 2017 και το 2018 λόγω ανεπαρκούς χρηματοδότησης του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος”, αναφέρουν οι ίδιες πηγές ρίχνοντας φως σε μια από τις “γκρίζες” ζώνες του Επικαιροποιημένου Μνημονίου. Όλα ξεκινούν από το στοιχείο ότι ο πληθυσμός που βρίσκεται στο κατώφλι της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού αγγίζει το 35%, όπως επίσης από το δεδομένο ότι η πανσπερμία επιδομάτων- κουτσουρεμένων πλέον- και φοροαπαλλαγών ενώ επιβαρύνει τον Προϋπολογισμό δεν αποδίδει καρπούς ήτοι δεν πιάνουν τόπο. Εκεί ακριβώς “πάτησε” το Κουαρτέτο και επέβαλε στην ελληνική πλευρά να επανεξετάσει όλο το υφιστάμενο πλαίσιο, να το αναδιαρθρώσει και να το κατευθύνει σε αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη. Και κάπου εδώ αρχίζουν τα... όργανα.

Η πρόβλεψη του Επικαιροποιημένου Μνημονίου είναι σαφής: ως το Σεπτέμβριο θα πρέπει να είναι έτοιμη Έκθεση (review) αναμόρφωσης όλων των ευεργετημάτων, είτε αυτά έχουν τη μορφή επιδομάτων, είτε φοροαπαλλαγών, είτε παροχών σε είδος, με βασικό στόχο τον επαναπροσανατολισμό τους στους πλέον αδύναμους, σύμφωνα με τα μοντέλα που εφαρμόζουν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το πρόβλημα είναι ότι για να χρηματοδοτηθεί το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα δεν προβλέπονται νέοι πόροι από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, αλλά εξοικονόμηση περίπου 900 εκατ. ευρώ από το υφιστάμενο πλαίσιο. Κι εδώ εντοπίζεται από τους ξένους τεχνοκράτες το πρόβλημα.

Αυτό που “βλέπουν” οι δανειστές είναι ότι η κυβέρνηση είτε δεν θα προλάβει είτε δεν θα θελήσει να “σπάσει αυγά” ήτοι να ξαναμοιράσει την πίτα, λαμβάνοντας και δύσκολες αποφάσεις, όπως το “κόψιμο” δικαιούχων επιδομάτων, για να χρηματοδοτήσει επαρκώς το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (GMI). Επί της ουσίας, οι δανειστές κάθε άλλο παρά θεωρούν δεδομένο ότι η κυβέρνηση θα νομοθετήσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις στο ισχύον πλαίσιο ως τον Οκτώβριο, καθιστώντας επισφαλή είτε την έναρξη του ΕΕΕ στις αρχές του έτους είτε την επαρκή (αυτο)χρηματοδότηση του, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται με το... καλημέρα πιέσεις στον Προϋπολογισμό του 2017.


Δυσφορία για το Υπερταμείο

Σαν να μην έφταναν τα δημοσιονομικά, το οικονομικό επιτελείο έγινε αποδέκτης έντονης γκρίνιας και για την καθυστέρηση στο στήσιμο του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Με βάση το Επικαιροποιημένο Μνημόνιο, τον Ιούνιο θα έπρεπε να έχει συγκροτηθεί το Εποπτικό Συμβούλιο (Supervisory Board), προκειμένου να επιλέξει το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου. Αυτό όμως δεν έχει γίνει ακόμα και εκτός του ότι μένει στον “αέρα” ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα της υποδόσης, είναι προφανής ο κίνδυνος να ανατραπούν όλα τα χρονοδιαγράμματα για την ενεργοποίηση του Ταμείου και τη μεταφορά των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου.

Υπενθυμίζεται ότι αποτελεί προαπαιτούμενο του Σεπτεμβρίου η μεταφορά στο νέο Ταμείο, της δεύτερης ομάδας ΔΕΚΟ, όπως επίσης η συμφωνία με τις Ελληνικές Αρχές για το ποια ακίνητα και ΔΕΚΟ θα ακολουθήσουν, με τη σαφή μνημονιακή δέσμευση ότι η οποιαδήποτε εξαίρεση θα πρέπει να είναι επαρκώς στοιχειοθετημένη και συμφωνημένη με τους Θεσμούς.

Αυτό που στην πραγματικότητα φοβούνται οι ξένοι είναι ότι η ανακατωσούρα θα συντείνει στην απώλεια και του φετινού στόχου για είσπραξη 2,5 δισ ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις, παρά τις διαβεβαιώσεις από τα αρμόδια χείλη ότι ο στόχος είναι εφικτός. Όσον αφορά, δε, στο... πολιτικό σκέλος, τα μπρος- πίσω στην πρώτη λίστα των ΔΕΚΟ που μεταφέρθηκαν στο Υπερταμείο, δεν πέρασαν απαρατήρητα από τους ξένους τεχνοκράτες, που περιμένουν τα δύσκολα ήτοι το πώς θα αντιδράσουν οι κυβερνητικοί βουλευτές όταν έρθει η ώρα του σκληρού πυρήνα, κυρίως της ΔΕΗ.

Στόχος εσόδων από αποκρατικοποιήσεις

2016: 2,5 δισ ευρώ

2017: 2,2 δισ ευρώ

2018: 1,1 δισ ευρώ

Η δεύτερη δέσμη ΔΕΚΟ (μεταφορά με νόμο ως το Σεπτέμβριο)

ΔΕΗ

ΕΥΔΑΠ

ΕΥΑΘ

ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ

ΕΛΒΟ

Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.

ΑΔΜΗΕ

ΕΑΒ

Από την εφημερίδα Παραπολιτικά που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα με πλούσιες προσφορές και πολύ παρασκήνιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ