Τι σημαίνει για την τσέπη μας η "μάχη του πλεονάσματος"

Τι σημαίνει για την τσέπη μας η "μάχη του πλεονάσματος"
Χωρίς δημόσια υποστήριξη –τουλάχιστον στη δεδομένη χρονική συγκυρία- μένει η Ελλάδα όσον αφορά στο αίτημα για μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος για την περίοδο μετά το 2018.

Μετά το κατηγορηματικό όχι του Γάλλου Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί που εξέφρασε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς λέγοντας «μην ανοίγετε τώρα αυτή τη συζήτηση» ήρθε ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών να κρατήσει σαφείς αποστάσεις από το ελληνικό αίτημα για μείωση του δημοσιονομικού στόχου μετά το 2018.

Αρχικά τόνισε ότι υπάρχουν «διάφοροι τρόποι για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους και η επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη» ενώ, ύστερα από τις σχετικές ερωτήσεις, υποστήριξε ότι η «ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να τα βρει με τους θεσμούς για το συγκεκριμένο θέμα».

Από τις επίσημες δηλώσεις των κορυφαίων αξιωματούχων που επισκέφτηκαν την Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες, καθίσταται σαφές ότι οι διαπραγματεύσεις που θα πραγματοποιηθούν το χειμώνα θα είναι ιδιαίτερα σκληρές καθώς θα εξαρτηθούν πρώτον τα μέτρα για τη διευθέτηση του χρέους, δεύτερον οι δημοσιονομικοί στόχοι που θα πρέπει να εκπληρώσει η Ελλάδα μετά το 2018 και 3ον η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Κυβερνητικά στελέχη με τα οποία συνομίλησε η «Ν» τόνιζαν χθες ότι δεν θα περίμεναν διαφορετικό περιεχόμενο δηλώσεων από τη στιγμή που τόσο το θέμα του χρέους όσο και το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων μόλις τώρα ανοίγει με αποτέλεσμα όλοι οι εμπλεκόμενοι να «περιχαρακώνονται» γύρω από τις αρχικές τους θέσεις. Τα θετικά στοιχεία που κρατούν τα ίδια στελέχη από το περιεχόμενο των συζητήσεων τόσο με τον κ. Μοσκοβισί όσο και με τον κ. Λιού, είναι δύο:

1. Πρώτον όλες οι πλευρές συγκλίνουν στο ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία για το χρέος και τα υπόλοιπα ανοικτά μέτωπα εντός του έτους. Χθες, και ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών τάχθηκε υπέρ της ολοκλήρωσης των συζητήσεων για ΔΝΤ, χρέος και πλεόνασμα μέχρι το τέλος χρόνου, κάτι που ταυτίζεται με τα όσα είπε και ο κ. Μοσκοβισί αλλά και με όσα θέλει και η ελληνική κυβέρνηση. O κ. Λιού, τόνισε περισσότερες από μια φορές στο περιθώριο της συνέντευξης τύπου, το πόσο σημαντικό είναι να μην βρίσκεται διαρκώς η Ελλάδα στο επίκεντρο κρίσιμων διαπραγματεύσεων. «Είναι πολύ θετικό ότι φέτος τον Ιούλιο, δεν γίνονται συζητήσεις για τη χώρα αλλά αυτό πρέπει να έχει διάρκεια προκειμένου να αποκατασταθεί και η εμπιστοσύνη των αγορών» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ.

2. Δεύτερον, όπως ανέφερε και χθες στη συνέντευξη τύπου ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, το αντικείμενο των συζητήσεων με τους θεσμούς, δεν είναι πλέον το αν θα υπάρξει διευθέτηση του ελληνικού χρέους αλλά και το πότε και με ποιο τρόπο θα γίνει αυτή η διευθέτηση.

Η Ελλάδα καλείται τις επόμενες εβδομάδες –και ενόψει της μίνι αξιολόγησης του Σεπτεμβρίου για την αποδέσμευση της υποδόσης των 2,8 δις. ευρώ να στείλει δείγματα αποφασιστικότητας όσον αφορά στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων κάτι που ζήτησε και ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών. Μάλιστα, ο κ. Λιού στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις αλλά και όλες οι μεταρρυθμίσεις που προωθούν την τόνωση της επιχειρηματικότητας όπως είπε χαρακτηριστικά. «Σταθμό» θα αποτελέσει η δημοσίευση από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου της αναθεωρημένης έκθεσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους καθώς αυτή θα αποτελέσει ουσιαστικά το πλαίσιο με τους όρους που θα θέσει το ΔΝΤ για να επιστρέψει στο ελληνικό πρόγραμμα. Ερωτηθείς ο κ. Λιού χαρακτήρισε θετική τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα αναφέροντας ότι το Ταμείο ήταν ο θεσμός που στάθηκε περισσότερο από όλους στην αναγκαιότητα διευθέτησης του χρέους. Όταν βέβαια του ζητήθηκε να εκτιμήσει αν το ΔΝΤ θα είναι τελικώς μέρος του προγράμματος στο τέλος του έτους απέφυγε να απαντήσει: «δεν μπορώ να μιλήσω για το τι θα κάνει το ΔΝΤ». Με βάση το χρονοδιάγραμμα, η συζήτηση για το χρέος θα ανοίξει το χειμώνα, πιθανότατα με το τέλος της β’ αξιολόγησης κατά την οποία θα κυριαρχήσουν τα εργασιακά.

Όπως υποστήριξε ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, είναι ανάγκη η διευθέτηση του χρέους να μην αντιμετωπιστεί αποσπασματικά αλλά να αποτελέσει τμήμα ευρύτερου σχεδίου για την Ελλάδα. «Όσο συντομότερα επιλυθούν αυτά τα θέματα τόσο το καλύτερο. Δεν θα ήθελα να μπω σε λεπτομέρειες για το ποιο πρέπει να είναι το περιεχόμενο της συμφωνίας. Άλλωστε, τα μαθηματικά που μπορούν να οδηγήσουν στις λύσεις μπορεί να τα υπολογίσει κάποιος με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Το ζητούμενο είναι να βρεθεί η λύση που θα εξασφαλίζει στην Ελλάδα και την ανάπτυξη της οικονομίας της αλλά και τη δυνατότητα αποπληρωμής των δανειακών της υποχρεώσεων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ